Newsflash
Dosar

Recviem pentru o glorie naţională

de Prof. dr. Constantin CIUFECU - nov. 21 2013
Recviem pentru o glorie naţională

Institutul de Seruri şi Vaccinuri „Cantacuzino“ (1921–1989)

 

   Prin Înalt Decret Regal, la 1 aprilie 1921, se înfiinţează la Bucureşti, pe lângă Ministerul de Interne – Direcţia Generală a Serviciului Sanitar, Institutul de Seruri şi Vaccinuri „Dr. Cantacuzino“. Acestuia îi revenea „însărcinarea de a prepara toate serurile şi vaccinurile trebuincioase Direcţiei Generale Sanitare, de a face lucrările de laborator necesare pentru diagnosticul ştiinţific şi profilaxia bolilor contagioase, precum şi cercetări în legătură cu perfectarea metodelor tehnice pentru aceste scopuri“.
   Înaltul Decret Regal din 16 iulie 1921 îl numeşte pe „Domnul Doctor Ion Cantacuzino, profesor de medicină experimentală, ca Director ştiinţific şi administrativ al Institutului de Seruri şi Vaccinuri de pe lângă Ministerul de Interne (Direcţiunea Centrală a Serviciilor Sanitare)“: „Direcţiunea ştiinţifică şi administrativă a acestui institut aparţine de drept profesorului titular de medicină experimentală din Facultatea de Medicină din Bucureşti. Domnia Sa va organiza ierarhia Institutului, va recomanda personalul superior ştiinţific şi administrativ, prezentat în bugetul anual“.
   În Regulamentul Institutului, aprobat prin Decretul Regal 406 din 1 iulie 1924, sunt enumerate secţiile Institutului: Seroterapie, Vaccinuri, Analize, Parazitologie, Cercetare, Serviciul general de administraţie şi contabilitate.
 
 
 
   După ştiinţa noastră, nu există un al doilea exemplu, în istoria medicinii româneşti, când cel mai înalt for decizional hotărăşte înfiinţarea unui institut, desemnând poziţia viitorului conducător şi numirea sa prin Înalt Decret Regal. Faptul s-a justificat nu numai prin sarcinile ce-i reveneau, ci şi prin construcţia şi activitatea desfăşurată, într-o perioadă de aproape 20 de ani (1901–1921), activitate iniţiată, urmărită şi dezvoltată de o personalitate ieşită din comun, profesorul Ioan Cantacuzino.
  Descendent al unei ilustre familii de origine bizantină, al cărei nume este legat de toată istoria Munteniei, de la 1650, profesorul era făcut să fie „profesor“, prin autoritate, înfăţişarea-i cu trup masiv, cu cap puternic înconjurat de o crinieră leonină, respirând o bărbătească energie şi o rară bunătate. Fire sentimentală şi entuziastă, simpatizant al mişcării socialiste, impunea printr-o vastă cultură filosofică şi literară, de umanist şi naturalist recunoscut. Emana energie şi tinereţe sufletească şi, mai presus de toate, dragoste pentru tineret şi bunătate. (...) A acoperit prin cercetare toate bolile cu care se confrunta România, s-a implicat în sănătatea publică prin poziţiile ocupate, a fost delegat al guvernului român la Oficiul Internaţional de Igienă, raportor şi membru al Comitetului de Igienă din cadrul organizaţiei de igienă a Societăţii Naţiunilor (1923–1933), membru al delegaţiei care a semnat tratatul de la Trianon, cu care se încheiau conflictele şi urmările Primului Război Mondial.
   Profesorul Cantacuzino a trecut în nefiinţă la 14 ianuarie 1934. Opera sa fundamentală este Institutul de Seruri şi Vaccinuri, care îi poartă numele. „Utilitatea acestui Institut, care lucrează constant, cu echilibrul liniştit al marilor opere, este pe cât de netrâmbiţată, pe atât de imensă, semnătura lui anonimă se găseşte pe braţul fiecărui copil născut în câteva zeci de generaţii, ca o ştampilă şi ca o garanţie de sănătate“, scria Tudor Arghezi.
   La finele anului 1989, Institutul Cantacuzino, fidel funcţiilor enumerate în decretul de instituire, avea un personal de specialitate care includea 300 de cadre superioare şi producea circa 400 de produse biologice, care acopereau nevoile sănătăţii publice. Fără să fi achiziţionat nicio licenţă, prin producţia noilor preparate biologice, cantitativ şi calitativ, rod al competenţei personalului Institutului, ne aliniam la nivelul internaţional.
   Institutul a constituit o oază aristocratică a spiritului, a demnităţii profesiei, a iubirii de ţară, ce stătea la baza convingerii nestrămutate că nimic nu contează dacă nu se valorifică pentru asigurarea sănătăţii.

 

 

NB: Nu demult, pe site-ul forului suprem decizional în sănătate, s-a postat informaţia şi explicaţia după care disoluţia Institutului Cantacuzino ar fi urmarea managementului defectuos al conducerii Institutului (numai?!). Reorganizarea, soluţia de a rezolva impasul „dispariţiei“ Institutului, presupunea trecerea producţiei la Antibiotice Iaşi, centrele de diagnostic şi referinţă la Institutul Naţional de Sănătate Publică Bucureşti, cercetarea urmând să funcţioneze extrabugetar autonom. (...)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe