Newsflash
Dosar

Riscul cardiovascular la pacienții cu hipercolesterolemie familială

Riscul cardiovascular la pacienții cu hipercolesterolemie familială

Andreea Dumitrescu este medic specialist cardiologie la Fundația CardioPrevent Timișoara


Dan Gaiță este profesor de medicină internă și cardiologie la UMF „Victor Babeș“ Timișoara, președintele Fundației CardioPrevent și coordonator național de prevenție cardiovasculară





    Hipercolesterolemia familială (HF) este o afecțiune genetică cu transmitere dominant-autozomală, caracterizată prin reducerea capacitații hepatice de preluare a particulelor aterogenice de LDL-colesterol (LDLc) din circulație, având drept consecință creșterea semnificativă a nivelului plasmatic al colesterolului total și al LDLc.
    În peste 90% din cazuri, HF e cauzată de mutații la nivelul genei receptorului pentru LDLc, ceea ce determină absența sau disfuncția receptorului pentru LDLc de pe suprafața hepatocitelor. În cazuri rare, au fost identificate defecte ale genei apoB și PCSK9 (1). În funcție de mutațiile moștenite, se disting două forme ale bolii: heterozigotă (moștenirea unei mutații de la un singur părinte) și homozigotă (moștenirea câte unei mutații de la fiecare dintre părinți). Forma heterozigotă de HF este frecventă, prevalența fiind de 1/200–250 în populația generală. Forma homozigotă de HF este o afecțiune rară, prevalența acesteia fiind, la nivel european, de 1/160.000–300.000. Pe baza acestor cifre se estimează că numărul persoanelor care suferă de această afecțiune este de 4,5 milioane în Europa și 35 de milioane la nivel mondial, din care 20–25% sunt copii și adolescenți (2).
    Prevalența afecțiunii este egală pentru cele două sexe până la vârsta de 60 de ani. După această vârstă, sexul feminin este mai frecvent afectat, ceea ce se traduce printr-o mortalitate mai precoce în rândul bărbaților.

 

Factorii care influențează riscul cardiovascular la pacienții cu HF

 

    Deși nu s-au efectuat studii anatomopatologice la copii și adolescenți cu HF, studiile efectuate la persoane fără HF sugerează puternic că niveluri persistent crescute de LDLc prezente din copilărie se asociază cu dezvoltarea precoce a aterosclerozei (3, 4). Atât studiile pre-mortem (Bogalusa Heart Study) (5), cât și cele post-mortem (Pathobiological Determinants of Atherosclerosis in Youth Study) (6) au arătat o relație puternică, continuă, direct proporțională între nivelurile de non-HDLc și boala aterosclerotică. Fiecare creștere a non-HDL-colesterolului cu 10 mg/dl este asociată cu un nivel de ateroscleroză similar cu cel determinat de o îmbătrânire cu un an (2).
    Întrucât nivelul foarte crescut de LDLc este principala modificare la pacienții cu HF, această afecțiune este dominată de complicații coronariene, la fel cum boala cerebrovasculară este mai frecventă la hipertensivi, iar boala arterială periferică la fumători. Dacă nu este identificată și tratată la vârstă tânără, HF determină un risc pe parcursul vieții de 13 de ori mai mare pentru boală coronariană comparativ cu populația generală (7), acest lucru însemnând un risc de 50% pentru un eveniment coronarian non-fatal înainte de vârsta de 50 de ani la bărbați si un risc de 30% până la vârsta de 60 de ani la femei (8). Riscul relativ de deces la pacienții cu HF comparativ cu pacienții normolipidemici este mai mare la vârstă tânără. Astfel, date din registrul Simon Broome din „era prestatine“ arată, pentru grupa de vârstă 20–29 de ani, o rată de mortalitate relativă de 125 de ori mai mare la bărbați, respectiv de 48 de ori mai mare la femei cu HF față de pacienții normolipidemici. În aceeași perioadă, rata de mortalitate relativă la grupa de vârstă 60–75 de ani a fost de 2,6 pentru femei și 1,1 pentru bărbați (9). Chiar și sub tratament cu statină, aproximativ 32% din pacienții cu HF au avut cel puțin un eveniment cardiovascular (10).
    Conceptul de nivel cumulat în timp al LDLc (LDLc mediu anual înmulțit cu numărul de ani de expunere) este o măsură integrată a severității și duratei hipercolesterolemiei, asociată în mod direct cu depunerile de colesterol intra- și extravasculare la pacienții cu HF homozigotă (11). Acest concept arată importanța tratamentului precoce. Nivelul cumulat în timp al LDLc pentru un pacient de 55 de ani fără hipercolesterolemie familială este tipic în jur de 160 mmoli, reprezentând pragul necesar dezvoltării bolii coronariene. Pentru un pacient cu HF heterozigotă, fără tratament, același nivel cumulat al colesterolului este atins în mod tipic în jurul vârstei de 35 de ani, dacă este tratat de la 18 ani în jurul vârstei de 48 de ani, respectiv în jurul vârstei de 53 de ani dacă tratamentul este inițiat la vârsta de 10 ani. Un pacient cu HF homozigotă netratat va atinge acest prag în jurul vârstei de 12,5 ani (2, 12–14).
    Ca și în cazul pacienților fără HF, și alți factori de risc în afara LDLc crescut joacă un rol în determinarea nivelului de risc de ateroscleroză. În evaluarea riscului cardiovascular al acestor pacienți, trebuie ținut cont și de prezența altor factori de risc.
    Bărbații dezvoltă boală coronariană mai precoce decât femeile; de asemenea, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, fumatul, obezitatea, sedentarismul sunt factori de risc adiționali și în cazul hipercolesterolemiei familiale (10). Alterări adiționale ale profilului lipidic precum hipertrigliceridemia, nivelurile scăzute de HDLc, prezența de HDLc disfuncțional pot contribui la ateroscleroza accelerată și apariția precoce a bolii coronariene (3, 10). În mod special, Lp(a) (un factor de risc pentru boala coronariană independent de nivelul de LDLc) poate fi crescută la cei cu HF homo-/heterozigotă (15). HF poate coexista cu alte boli cunoscute a fi asociate cu ateroscleroză precoce, incluzând boli de țesut conjunctiv, boli autoimune (boala Kawasaki), infecția HIV (2, 16).

 

Evaluarea riscului cardiovascular la pacienții cu HF heterozigotă

 

    Scorurile de estimare a riscului cardiovascular nu sunt utile în hipercolesterolemia familială și nu ar trebui folosite, mai ales la pacienții tineri la care măsurarea pe termen lung a riscului cardiovascular ar trebui să fie bazată pe tehnici imagistice de evaluare a aterosclerozei subclinice (17, 18).
   Ghidul din 2012 pentru prevenție cardiovasculară al Societății Europene de Cardiologie recomandă detecția aterosclerozei subclinice la persoanele cu risc cardiovascular moderat prin folosirea de tehnici imagistice (17). În cadrul popu­lației cu HF, riscul cardiovascular este suficient de variabil, astfel încât evaluarea prezenței aterosclerozei subclinice ar trebui luată în considerare la toți pacienții cu HF (chiar și la asimptomatici).
   Markeri confirmați de ateroscleroză precoce sunt grosimea intimă-medie carotidiană (IMT) și scorul de calciu coronarian.
   Indicele intimă-medie carotidian: măsurarea IMT carotidian este rezonabil a fi efectuată la toți pacienții asimptomatici cu risc intermediar (19). Studii recente arată că valoarea IMT carotidian se corelează în mod independent cu riscul de evenimente coronariene (3). Datele publicate arată că IMT carotidian la pacienții cu HF (după vârsta de 10 ani) este mai mare comparativ cu pacienții normolipidemici și că valoarea acestuia este strict legată de nivelul de LDLc. Diferența între valoarea IMT carotidian la copiii cu hipercolesterolemie familială față de frații lor neafectați poate fi semnificativă de la vârsta de 7 ani (20). Deși la adulți valorile IMT variază în funcție de vârstă, sex, rasă, la copii nu au fost raportate variații ale IMT în funcție de categoria de sex (20). Intervale de referință pentru valorile normale ale IMT carotidian au fost raportate, însă nu au fost validate pe populația cu HF și nu includ copii cu vârsta sub 15 ani (21). Valorile IMT sunt dependente de vârstă, făcând evaluarea dificilă în cadrul populației pediatrice.
    Scorul de calciu coronarian: este un marker surogat pentru ateroscleroză, fiind proporțional cu riscul de boală cardiovasculară. Expunerea la radiații în timpul unei explorări este scăzută (aproximativ 1 mSv). În timp ce calciul este de obicei nedetectabil în leziunile aterosclerotice prezente la adolescenții fără HF (22), calcificările coronariene sunt prezente la aproximativ 25% din pacienții cu HF heterozigotă cu vârsta cuprinsă între 11 și 23 de ani. La majoritatea adolescenților cu HF homozigotă, calcificările sunt prezente mai ales la nivel aortic. În timp ce prezența calcificărilor coronariene poate selecta pacienții cu risc cardiovascular crescut și care necesită tratament hipolipemiant mai intensiv, absența calcificărilor coronariene nu ar trebui să ducă la întreruperea/neînceperea tratamentului hipolipemiant, întrucât acești pacienți prezintă cel mai probabil plăci aterosclerotice difuze, necalcificate. Important: prezența calciului la nivel coronarian nu se suprapune cu prezența leziunilor semnificative, pentru că specificitatea acestuia pentru detecția unei stenoze mai mari de 50% este de doar 50% (17).

 

Evaluarea riscului cardiovascular la pacienții cu HF homozigotă

 

    În cazul pacienților cu HF homozigotă netratați, majoritatea vor dezvolta ateroscleroză clinică până la vârsta de 20 de ani și nu vor supraviețui peste 30 de ani (2). Scopul principal al tratamentului acestor pacienți este prevenția dezvoltării aterosclerozei precoce prin controlul timpuriu al hipercolesterolemiei și detecția complicațiilor.
    În HF homozigotă, de obicei primul eveniment cardiovascular apare în adolescență, deși au fost raportate cazuri de angină pectorală, infarct miocardic acut și deces și la vârste mai tinere, tipic la copii cu LDLr negativ. Pacienții cu HF homozigotă cu LDLr negativ netratați rar supraviețuiesc decadei a doua de viață. În timp ce pacienții cu HF homozigotă cu defect LDLr au un prognostic mai bun, aproape toți dezvoltă ateroscleroză coronariană semnificativă până la vârsta de 30 de ani (2).
    Ateroscleroza accelerată din HF homozigotă afectează în mod tipic rădăcina aortei, incluzând ostiile arterelor coronare, dar și alte teritorii precum arterele carotide, aorta descendentă, arterele ileo-femurale și arterele renale. Depozitele de colesterol și calciu, precum și fibroza și inflamația din rădăcina aortei și cuspele aortice pot duce la stenoza aortică supravalvulară. Important este că stenoza aortică valvulară sau supravalvulară poate progresa chiar dacă nivelurile de colesterol se reduc, din cauza stresului hemodinamic și a fibrozei progresive a teritoriilor afectate. Dispneea, insuficiența cardiacă stângă sistolică sau diastolică și moartea subită sunt manifestări frecvente. Angina pectorală, cauzată atât de scăderea aportului de oxigen prin boala coronariană, cât și de creșterea necesarului de oxigen în urma hipertrofiei ventriculare stângi secundare stenozei aortice, poate apărea la orice vârstă, depinzând de severitatea fenotipului exprimat.
    La copiii cu HF homozigotă este indicat screeningul regulat pentru depistarea bolii coronariene subclinice și a stenozei aortice. Consensul ESC asupra HF (2) recomandă ca pacienții cu HF homozigotă să fie supuși unei evaluări cardiovasculare complete la diagnostic, iar ulterior anual prin ecografie cardiacă și, dacă este disponibil, angio-CT coronarian la fiecare cinci ani sau mai frecvent, dacă este clinic indicat. Angio-CT coronarian poate detecta stenozele coronariene determinate de plăci calcificate sau non-calcificate, iar rezultatele pot fi combinate cu cele ale testelor de stres. Testele de stres, deși nu sunt optime pentru detecția bolii subclinice, pot fi folosite în cazul în care accesul la angio-CT sau IRM cardiacă este limitat.
    Testele de stres sau angiocoronarografia sunt indicate la pacienți cu simptome clinice sugestive de ischemie miocardică sau malfuncție valvulară. Având în vedere rata crescută de stenoză ostiale, riscul de moarte subită, precum și incapacitatea de a efectua teste de efort la copiii mici, angiografia invazivă poate fi recomandată la copii cu boală severă (2).

 

Concluzii

 

    Având în vedere că riscul cardiovascu­lar și expresia clinică sunt variabile în hipercolesterolemia familială, este rezonabil să existe o formă de stratificare a riscului cardiovascular la această populație.
    Subdivizarea în risc mai mic (fără boală coronariană, fără ateroscleroză subclinică, fără alți factori de risc majori) și risc mai mare (cu boală coronariană, cu ateroscleroză subclinică sau alți factori de risc cardiovascular) poate ghida intensitatea tratamentului și nivelul de urmărire pe termen lung. Ținta de tratament este aceeași pentru pacienții cu HF homozigotă și heterozigotă, fiind stabilite de Consensul Societății Europene de Ateroscleroză (2013) astfel:
    – ținta de LDLc sub 135 mg/dl la copiii cu HF;
    – ținta de LDLc sub 100 mg/dl la adulți cu HF și fără boală coronariană;
    – ținta de LDLc sub 70 mg/dl la adulți cu HF și boală coronariană sau diabet zaharat (14).
 
 

Notă autor:

Bibliografie

1. Brown MS, Goldstein JL. A receptor-mediated pathway for cholesterol homeostasis. Science. 1986 Apr 4;232(4746):34-47

2. Wiegman A et al. Familial hypercholesterolaemia in children and adolescents: gaining decades of life by optimizing detection and treatment. Eur Heart J. 2015 Sep 21;36(36):2425-37

3. National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III). Third Report of the National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III) final report. Circulation. 2002 Dec 17;106(25):3143-421

4. Expert Dyslipidemia Panel of the International Atherosclerosis Society Panel members. An International Atherosclerosis Society Position Paper: global recommendations for the management of dyslipidemia--full report. J Clin Lipidol. 2014 Jan-Feb;8(1):29-60

5. Berenson GS et al. Association between multiple cardiovascular risk factors and atherosclerosis in children and young adults. The Bogalusa Heart Study. N Engl J Med. 1998 Jun 4;338(23):1650-6

6.McMahan CA et al. Risk scores predict atherosclerotic lesions in young people. Arch Intern Med. 2005 Apr 25;165(8):883-90

7. Benn M et al. Familial hypercholesterolemia in the danish general population: prevalence, coronary artery disease, and cholesterol-lowering medication. J Clin Endocrinol Metab. 2012 Nov;97(11):3956-64

8. Alonso R et al. Cardiovascular disease in familial hypercholesterolaemia: influence of low-density lipoprotein receptor mutation type and classic risk factors. Atherosclerosis. 2008 Oct;200(2):315-21

9. Risk of fatal coronary heart disease in familial hypercholesterolaemia. Scientific Steering Committee on behalf of the Simon Broome Register Group. BMJ. 1991 Oct 12;303(6807):893-6

10. Jansen AC et al. The contribution of classical risk factors to cardiovascular disease in familial hypercholesterolaemia: data in 2400 patients. J Intern Med. 2004 Dec;256(6):482-90

11. Awan Z et al. Vascular calcifications in homozygote familial hypercholesterolemia. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2008 Apr;28(4):777-85

12. Horton JD et al. PCSK9: a convertase that coordinates LDL catabolism. J Lipid Res. 2009 Apr;50 Suppl:S172-7

13. Huijgen R et al. Discriminative ability of LDL-cholesterol to identify patients with familial hypercholesterolemia: a cross-sectional study in 26,406 individuals tested for genetic FH. Circ Cardiovasc Genet. 2012 Jun;5(3):354-9

14. Nordestgaard BG et al. Familial hypercholesterolaemia is underdiagnosed and undertreated in the general population: guidance for clinicians to prevent coronary heart disease: consensus statement of the European Atherosclerosis Society. Eur Heart J. 2013 Dec;34(45):3478-90a

15. Nordestgaard BG et al. Lipoprotein(a) as a cardiovascular risk factor: current status. Eur Heart J. 2010 Dec;31(23):2844-53

16. Kavey RE et al. Cardiovascular risk reduction in high-risk pediatric patients: a scientific statement from the American Heart Association Expert Panel on Population and Prevention Science; the Councils on Cardiovascular Disease in the Young, Epidemiology and Prevention, Nutrition, Physical Activity and Metabolism, High Blood Pressure Research, Cardiovascular Nursing, and the Kidney in Heart Disease; and the Interdisciplinary Working Group on Quality of Care and Outcomes Research: endorsed by the American Academy of Pediatrics. Circulation. 2006 Dec 12;114(24):2710-38

17. Perk J et al. European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice (version 2012). The Fifth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice (constituted by representatives of nine societies and by invited experts). Eur Heart J. 2012 Jul;33(13):1635-701

18. D’Agostino RB Sr et al. General cardiovascular risk profile for use in primary care: the Framingham Heart Study. Circulation. 2008 Feb 12;117(6):743-53

19. Greenland P et al. 2010 ACCF/AHA guideline for assessment of cardiovascular risk in asymptomatic adults: a report of the American College of Cardiology Foundation/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines. J Am Coll Cardiol. 2010 Dec 14;56(25):e50-103

20. Urbina EM et al. Noninvasive assessment of subclinical atherosclerosis in children and adolescents: recommendations for standard assessment for clinical research: a scientific statement from the American Heart Association. Hypertension. 2009 Nov;54(5):919-50

21. Engelen L et al. Reference intervals for common carotid intima-media thickness measured with echotracking: relation with risk factors. Eur Heart J. 2013 Aug;34(30):2368-80

22. Gidding SS et al. Usefulness of electron beam tomography in adolescents and young adults with heterozygous familial hypercholesterolemia. Circulation. 1998 Dec 8;98(23):2580-3

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe