Newsflash
Dosar

Sănătatea publică, epidemiologia şi statistica

de Dr. Traian IONESCU - mar. 29 2013
Sănătatea publică, epidemiologia şi statistica
     Pe tema statisticilor din sănătate s-au scris zeci de cărţi şi articole, aşa că, în cadrul textului de faţă, mă voi limita la date esenţiale pentru a evidenţia în ce sens s-a dezvoltat în România relaţia dintre problemele complexe şi complicate concentrate în definiţiile de sănătate publică, epidemiologie şi statistică.
     Un minister al sănătăţii, care teoretic răspunde de starea de sănătate a populaţiei, trebuie să dispună de informaţii pentru a fi util şi eficace.
     Se pot găsi în biblioteci rapoartele lui Iacob Felix din a doua jumătate a secolului XIX; am în faţă o lucrare intitulată: „Album Statistic“, cu o introducere a profesorului L. Lupaş, ministrul sănătăţii (1920), rapoartele şi lucrările dintre cele două războaie mondiale, când au excelat Iuliu Moldovan cu echipa sa şi profesorul S. Mănuilă cu colaboratorii săi. Încă din acest trecut, se poate constata că autorii români au interpretat sănătatea ca o variabilă dependentă de: factori biologici (genetici – endogeni), factori de mediu, factori legaţi de obiceiuri şi factori legaţi de sistemul de îngrijire. În rapoartele şi lucrările lor, au pus accentul pe un factor sau pe altul, fără a neglija vreunul, sau au efectuat studii statistice şi epidemiologice pentru un singur factor, însoţite de îndrumări către populaţie, dar şi către decidenţi, cu propuneri care au ajuns în parla­mentul acelor timpuri.
     Pentru a formula o politică de sănătate ca investigaţie, stu­diile lor de sănătate căutau să identifice problemele de sănătate în rândul popu­laţiei, utilizând epi­de­miologia care stu­diază distribuţia dife­ritelor boli sau feno­mene sociocul­turale în rândul acestora şi analiza factorilor care determină această distribuţie.
    Pentru a atinge acest obiectiv şi a cunoaşte etiologia apariţiei unei afecţiuni (scop final al epidemiologiei), au cules date demografice, de sănătate colectivă şi individuală, ca şi răspândirea (distribuţia) unor variabile conexe cum ar fi: sexul, vârsta, educaţia, ocupaţia, statusul marital, veniturile, clasa socială etc., ca factori asociaţi care contribuie la apariţia unor boli în populaţie.
    Un al doilea model pentru a desluşi problema determinanţilor sănătăţii a fost inspirat din ştiinţele sociale ilustrate în România prin celebrele anchete ale profesorului Gusti şi ale echipei sale de cercetători, care au studiat relaţia factorilor complecşi din comunităţi, din „teritorii naturale“ (cum le-au numit) şi, legat de acest mediu, indicatorii de sănătate, bolile infecţioase, sociale (sifilis, pelagră), mortalitatea infantilă şi perinatală, generală, dar şi elemente de ceea ce ei numeau „statistica morală“ (vezi Vulcănescu) – crime, violuri, sinucideri, avorturi, abuzul de alcool etc. Utilizarea acestor căi de cunoaştere a dat naştere unor lucrări a căror metodologie a rămas valabilă şi astăzi.
     Referindu-mă la sănătate şi reducând problemele numai la o exemplificare, cunoaşterea, pentru a realiza o politică de sănătate, are nevoie de date privind: nevoile acesteia, serviciile utilizate, produse şi cerute, resursele disponibile, nevoia de resurse în raport cu acţiunile ce trebuie realizate şi, pentru fiecare dintre ele, politica specifică de realizare.
    În dinamica sănătăţii şi a sistemului de sănătate nu apar manifestări tipice şi perfect identice cu ele însele, în aşa fel încât observaţia şi experimentul să permită, graţie inducţiei, o constatare de ordin general, adică o lege.
    În cazul acesta, de exemplu, al cercetării natalităţii, fertilităţii, mortalităţii, a structurii unei populaţii, a problemei accidentelor, sinuciderilor, delictelor etc., fenomene complexe atipice sau colective, metoda indicată (complementară şi totodată obligatorie) este cea statistică. Astfel, se renunţă la o cunoaştere calitativă, cercetarea propunându-şi într-un prim timp o înregistrare a observaţiilor sub forma unor expresii numerice şi clasificarea lor.
     Fenomenele colective, atipice, rezultantele extremei variabilităţi individuale, nu pot fi clasificate decât cu sprijinul statisticii, care devine o ştiinţă a metodei, după cum experimentul este metodă în cercetarea fenomenelor ce pot fi provocate, observate, repetate şi prevăzute. Acesta este motivul pentru care metoda statistico-epidemiologică a fost prima pe care epidemiologia a preluat-o de la o altă ramură a ştiinţei.
    Statistica epidemiologică, veche de trei secole, a contribuit în mod deosebit la elaborarea unei concepţii noi asupra structurii şi formelor de manifestare a proceselor epidemiologice, la evaluarea unor fenomene morbide cu etiologie multifactorială pentru evidenţierea factorilor de risc şi a distribuţiilor în influenţarea sănătăţii populaţiei (A. Ivan, D. Duda şi Tr. Ionescu – 1980) şi la o aplicare a ei ca metodă indispensabilă în sănătatea publică, în toate aspectele de care se ocupă aceasta: determinanţii sănătăţii, planificarea serviciilor, a resurselor, evaluare de programe şi proiecte etc.
     Cunoaşterea detaliilor acestor probleme se efectuează prin studiul indicatorilor, statisticii descriptive, analitice, a metodei screeningului şi prin metoda matematică. Toate aceste metode prelucrate cu ajutorul unor programe informatice de fostul Centru de Calcul şi Statistică Sanitară au fost trimise în teritoriu şi la instituţiile cu rol de decizie, pentru informare privind evoluţia unor boli cronice cu extindere populaţională, evoluţia fenomenelor demografice, a eficacităţii serviciilor medicale, ca şi a eficienţei economice, evaluarea unor programe de sănătate şi prognozele efectuate de specialiştii Centrului, pentru a sprijini luarea unor decizii cât mai corecte privind dezvoltarea diverselor sectoare ale ocrotirii sănătăţii publice.
     Aceste metode au fost completate de anchete pe diferite probleme de sănătate, de organizare etc., începând cu anul 1957, de către Direcţia de statistică din Ministerul Sănătăţii şi, ulterior, după anul 1970, de către Centrul de Calcul şi Statistică Sanitară, respectiv în anii 1964, 1983, 1989, 1997, pe eşantioane standardizate conform metodei statistice, compatibilă cu recomandările orga­nizaţiilor internaţionale de profil. Din păcate, ceea ce ar fi trebuit să fie a şasea anchetă, ce urma să fie realizată concomitent în cele 27 de ţări europene (toate în aceeaşi perioadă de timp, după o metodă comună, sub con­ducerea specialiştilor Eurostat şi OMS), nu s-a mai efectuat, nefiind aprobată de Ministerul Sănătăţii. Acesta a preferat să efectueze o anchetă pe întreaga populaţie a României, cu rezultatele încă necunoscute – prin refuzul succesorilor de a efectua prelucrarea şi analiza datelor. În acest fel, cu o anchetă originală şi nefinalizată şi cu o metodologie proprie, România a ieşit încă o dată din rândul celor 27 de ţări europene.
     Este de subliniat că, în acest domeniu de cunoaştere a stării şi a sistemelor de sănătate, comisii de specialişti ai Uniunii Europene au efectuat studii de standardizare a limbajului utilizat, dar şi a metodelor, începând cu data de 27 mai 1993, în urma unei rezoluţii a Parlamentului European (şi, la 2 iunie 1994, a Consiliului European). În prezent, ministerele de sănătate ale ţărilor membre, prin instituţiile lor de specialitate, trebuie să se conformeze în culegerea de date şi în prelucrarea lor, acestor rezoluţii. Pentru a da un singur exemplu, amintesc că raportul final al versiunii ECHI2 (European Community Health Indicators) din 2005, ca şi un ultim proiect HMP (Health Monitoring Programme) au recomandat un număr de indicatori standardizaţi şi obligatorii în analiză, indicatori împărţiţi într-o listă scurtă şi o listă lungă, cu specificarea numărului lor în etape. În prezent, au fost recomandate patru clase de indicatori: demografici – zece indicatori; stare de sănătate – 103 indicatori; determinanţii sănătăţii – opt indicatori; sistemul de sănătate – 20 de indicatori, repartizaţi pe următoarele titluri: prevenţia şi protecţia sănătăţii, resurse pentru îngrijiri, utilizarea resurselor, finanţare şi cheltuieli pentru sănătate, calitatea îngrijirilor/performanţă.
    Ţinând seama de complexitatea problemelor ce privesc sănătatea şi instituţiile ce trebuie să o asigure pe aceasta, consider, în concluzie, că este nevoie de reînfiinţarea unei instituţii noi, moderne, care poate fi numită oricum doresc decidenţii, dar care să se inspire şi să ia ca exemplu de organizare şi funcţionare vechiul Centru de Statistică Sanitară. În acea instituţie, medici, economişti, econometricieni, statisticieni, matematicieni, analişti programatori (informaticieni), sociologi etc. au făcut echipe care în trecut au elaborat lucrări cu valoare ştiinţifică, practică şi metodologică, menţinând – chiar în perioadele cele mai dificile – ştacheta la un nivel înalt de profesionalism în domeniile studiilor demografice, de morbiditate, sistem informaţional, economie sanitară, prognoză, statistică internaţională, ca şi în cel al informaticii şi cercetării operaţionale, al sistemelor informatice cu aplicaţii în medicină.
    În orice caz, felul deplorabil în care se găseşte instituţia de statistică sanitară în anul 2013 după „reformele“ (?!) sistemului de sănătate nu poate să fie, în opinia mea, decât dezonorant pentru cei care au decis astfel şi păgubitor nu numai pentru sănătatea publică din România, dar şi ruşinos în raport cu felul cum s-au dezvoltat instituţiile de acelaşi profil din Europa, care, înainte aveau dar acum nu mai găsesc interlocutori la nivelul lor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe