Newsflash
Dosar

Screeningul piciorului diabetic este obligatoriu

de Prof. dr. Kristien VAN ACKER - mar. 17 2017
Screeningul piciorului diabetic este obligatoriu

Kristien van Acker este medic diabetolog la Spitalul Centre Santé Des Fagnes, Chimay (Belgia). Ea a înfiinţat prima clinică interdisciplinară de diabet din Antwerp și a avut un rol esenţial în înfiinţarea următoarelor 21 de clinici din ţara sa.
Predă la Școala de podiatrie din Gent și este fondatoare a unor proiecte internaţionale de educaţie a trainerilor în podiatrie. În prezent, conduce Grupul internaţional de lucru pentru piciorul diabetic din cadrul Federaţiei internaţionale de diabet



     Conform statisticilor, unul din 15 pacienți diabetici va dezvolta probleme podiatrice. Incidența anuală a ulcerațiilor piciorului este estimată la aproximativ 2% din totalul cazurilor de diabet, dar rata de recidivă este de 30–40%. Aceasta înseamnă că, dacă un pacient diabetic a dezvoltat o ulcerație la membrele inferioare, este foarte posibil ca nefericita întâmplare să se repete. Patologia de bază care duce la apariția piciorului diabetic este reprezentată de complexul neuropatie–arteriopatie. Afectarea vaselor și a nervilor este mult timp silențioasă, până în momentul în care apare o traumă. În general, leziunile apărute se infectează, iar infecția este rebelă. Iar atunci trebuie să luăm rapid o decizie, care de cele mai multe ori este amputarea. În Europa, 85% din traumatismele piciorului diabetic sunt cauzate de pantofii nepotriviți.
   Pentru a preîntâmpina aceste grave afecțiuni, trebuie să recunoaștem semnele timpurii ale piciorului diabetic. Iar pentru aceasta, trebuie mai întâi să le căutăm. Screeningul este obligatoriu. Putem căuta neuropatia prin evaluarea sensibilității cu monofilament și putem căuta arteriopatia prin verificarea prezenței sau absenței pulsului periferic. Pe baza rezultatelor, încercăm să clasificăm pacientul diabetic la un risc redus, mediu sau sever de a dezvolta picior diabetic. În funcție de acest risc, trebuie să îi oferim apoi pacientului educație pentru îngrijirea corectă a piciorului și să îl urmărim periodic. Dacă pacientul cu diabet are deja neuropatie periferică, trebuie să căutăm semne preulcerative ale piciorului și să instruim pacientul în legătură cu purtarea pantofilor potriviți și cu păstrarea în permanență a igienei piciorului. Pacientul trebuie să își inspecteze singur, zilnic, picioarele și încălțămintea pe interior, să aibă o igienă riguroasă, să folosească creme emoliente pentru pielea uscată, iar unghiile trebuie să fie tăiate în linie dreaptă.
   Rata zilnică de amputații este mare în România, comparativ cu cifrele din restul Europei: 62 de amputații de membre inferioare pe zi, din care 30 la pacienții diabetici este o rată destul de mare în contextul în care, de exemplu, în Franța, numărul de amputații în rândul persoanelor cu diabet este de 8.000 pe an, adică în jur de 22 de amputații pe zi.
   Nu am calculat încă necesarul de podiatri la numărul de pacienți cu diabet zaharat, dar, conform statisticilor, 40% din pacienții cu diabet au nevoie de îngrijiri podiatrice, cu o medie de minimum trei sesiuni de consultații și îngrijiri intense pe an. Prin includerea unui podiatru în echipa care are grijă de pacienții cu diabet, numărul amputațiilor s-ar putea reduce cu 80%. Însă importantă nu este numai prezența podiatrului, ci și a unei bune rețele de spital, în care specialiștii trimit pacienții la specialitățile conexe atunci când este cazul.
   În ceea ce privește tratamentul și monitorizarea piciorului diabetic, cel mai important este să previi, pentru a nu trata. Prevenirea se poate face prin examinarea picioarelor pacienților diabetici o dată pe an. Apoi, pacientului trebuie să i se acorde un scor de risc în funcție de care este instruit cum să aibă el însuși grijă de piciorul diabetic. În acest scop, un podiatru este esențial. Deoarece diabetul este o boală cronică, podiatrul trebuie să instruiască pacienții să fie responsabili pe termen lung de îngrijirea picioarelor. Astfel, acesta trebuie să responsabilizeze pacientul și să fie alături de el pe tot parcursul bolii, oferindu-i sfaturi ori de câte ori este nevoie. Ulcerațiile piciorului se vindecă foarte greu, așa că atât personalul medical, cât și pacientul trebuie să fie pregătiți pentru o luptă lungă cu boala.
   Ulcerațiile piciorului se vindecă foarte greu din trei motive. Pentru început, asupra piciorului este de multe ori aplicată continuu o presiune mare, din cauza deformărilor. Pacientul neuropatic nu simte această presiune, astfel încât el va fi în continuare supus stresului mecanic. Circulația se înrăutățește și țesuturile nu mai primesc suficient oxigen, iar în final apare infecția. Din păcate, nu există multe proceduri care pot grăbi vindecarea unui picior diabetic. Tot ce putem face este să ținem cont de cei trei factori pe care tocmai i-am enunțat: presiune, circulație, infecție. Pacientul trebuie să aibă încălțăminte care să nu-l strângă, să nu exercite presiune asupra piciorului. În cazul în care apare ischemia în urma arteriopatiei, trebuie să facem tot posibilul să revascularizăm țesutul, iar dacă apare infecția, ea trebuie tratată de urgență. Nu avem ce să facem mai mult de atât.
   Elementul clinic care nu ar trebui trecut cu vederea la inspecția clinică este, în primul rând, posibilitatea existenței osteomielitei ascunse, atunci când piciorul este infectat. De aceea, în aceste cazuri, sunt recomandate teste paraclinice de excludere a osteomielitei. În al doilea rând, la evaluarea pacientului, nu trebuie să uităm de insuficiența circulatorie. Trebuie să fim foarte atenți la pulsul periferic, la simetria lui și la celelalte caracteristici ale unui flux indemn, cum ar fi culoarea unui picior sau temperatura.
   Caracteristicile pe care trebuie să le îndeplinească pantofii speciali pentru piciorul diabetic sunt adaptate celor trei faze ale piciorului diabetic. Astfel, există pantofi pentru prevenția acestei afecțiuni, pantofi care trebuie purtați după instalarea ei, care scad presiunea pe zonele critice ale piciorului, și pantofi speciali pentru stările postulceroase sau după amputație. Însă aceștia sunt doar o mică parte din ceea ce înseamnă îngrijirea unui picior diabetic. La fel de importantă este educația oferită pacientului și abordarea unui stil de viață care să evite niște complicații suplimentare.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe