Newsflash
Dosar

Sfaturi pentru gravide de la specialiști: să nu se teamă de nașterea în spital

Sfaturi pentru gravide de la specialiști: să nu se teamă de nașterea în spital

Medicii obstetricieni Gladys Al Jashi și Andreas Vythoulkas, alături de activista Ana Măiță, sfătuiesc femeile însărcinate să țină legătura cu medicul de familie și medicul curant și să nu ocolească spitalele de teama COVID-19.

În condițiile în care ambulatoriile sunt închise, iar multe spitale se transformă în unități dedicate tratării pacienților COVID-19, multe femei însărcinate sunt îngrijorate pentru ele și feții lor, temându-se fie că nu vor mai putea naște cu medicul lor curant, fie că riscă să se contamineze cu noul coronavirus.

Gravida poate avea o urgență medicală sau chirurgicală în orice moment al evoluției sarcinii

Dr. Cristina-Gladys Al Jashi, medic primar Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon din București, aduce câteva lămuriri referitoare la îngrijirea gravidelor în această perioadă.

Dr. Gladys Al Jashi
Dr. Cristina-Gladys Al Jashi

“Gravida poate avea o urgență medicală sau chirurgicală în orice moment al evoluției sarcinii, de aceea necesită monitorizare pe tot parcursul sarcinii. Chiar dacă în această perioadă ea poate rări sau chiar elimina controalele de rutină, în cazul unei situații acute, trebuie să se prezinte la spital. Totuși, deciziade a merge la UPU nu trebuie luată în pripă. Cozile din ambulatorii s-au mutat la urgențe, în condițiile în care nici 20% dintre cazuri nu sunt de internat.

În primul rând, femeia însărcinată ar trebui să apeleze la medicul de familie, de preferință telefonic, sau  la medicul care o supraveghează în sarcină, de asemenea, telefonic.  Dacă este o urgență reală, să meargă la UPU.

Pentru o gravidă, situațiile acute cele mai frecvente sunt sângerarea, ruperea membranelor sau contracțiile care nu cedează la tratamentul aplicat la domiciliu. Însă, pe lângă situațiile acute legate de sarcină, pot interveni alte probleme de sănătate urgente, precum hipertensiunea arterială infecțiile de tract urinar, infecțiile acute de căi respiratorii superioare, traumatismele etc. Unei gravide i se poate întâmpla orice, ca și unui om obișnuit!

În oricare dintre aceste situații, femeia însărcinată poate să apeleze, după caz, la medicul de familie sau la unitățile de primiri urgențe din cadrul spitalelor. Desigur, prima opțiune trebuie să fie telefonul către medicul de familie sau, după caz, către medicul care o supraveghează în sarcină.

Intervin însă alte probleme, la care multă lume nu s-a gândit, de exemplu cele legate de documentele medicale. De exemplu, concediile medicale se pot da în spital doar la externare, deci, pentru așa ceva, tot la medicul de familie trebuie apelat.

Mai sunt și alte situații neacute pentru o gravidă, care necesită ajutorul medicului, de exemplu analize precum bitestul (screening pentru trisomiile 18 și 21, care se face după primul trimestru  de – n.r.). În prezent,  aceste analize mai pot fi făcute doar la cabinetele particulare.

Referitor la posibilitatea de naște la domiciliu pentru a evita riscurile de contaminare cu coronavirus venind în contact cu alte persoane, nu aș recomanda sub nicio formă acest lucru, pentru că e neapărată nevoie de asistență specializată. Oricând se poate bloca o prezentație, poate apărea o relaxare uterine…  riscurile sunt foarte mari atât pentru mamă, cât și pentru făt. În plus, gravida nu va putea evita contactul cu un medic chiar dacă naște acasă , pentru că nou-născutul are nevoie certificate constatator al nașterii.”

tratamentul pentru fertilizare in vitro nu afectează în niciun fel imunitatea

Sfaturile sunt oferite de dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate, (clinica Genesis din Atena

dr Andreas Vythoulkas
dr. Andreas Vythoulkas

“Femeile cu sarcină obținută prin fertilizare in vitro nu sunt mai expuse decât restul populației sau decât femeile care au obținut o sarcină pe cale naturală. Tratamentul pentru fertilizarea in vitro nu afectează în niciun fel imunitatea persoanei care îl urmează.

 Sunt paciente pentru care am oprit procedurile, pentru că nu se mai pot face decât intervenții de urgență, iar îngrijorarea lor vine din faptul că nu știu când le pot relua. Sunt paciente deja însărcinate și cărora le este teamă că nu mai au acces la medicii lor, că nu mai au cum să efectueze procedurile pe care le-ar fi făcut în vremuri normale, că nu mai pot naște în condițiile pe care le aveau deja stabilite. Acesta este și motivul pentru care voi începe foarte curând o serie de consultații online gratuite, pentru a încerca pe cât posibil să ușurez această situație, care vine cu atâtea necunoscute la pachet.

Tuturor le dau aceleași sfaturi pe care trebuie să le dăm întregii populații. Să stea în casă, să nu iasă decât în cazurile în care sunt obligate să facă acest lucru, să aibă grijă maximă la igienă și să încerce să țină legătura cu un specialist pentru orice modificare anormală care apare.”

Declarația unei mame care și-a născut ambii copii acasă

Ana Măiță, fondatoarea ONG-ului Mame pentru mame, cea care și-a născut acasă ambii copii în urmă cu mai mulți ani, le adresează un mesaj femeilor însărcinate care se tem să meargă la spital, prin care le îndeamnă să se gândească foarte bine și să discute cu medicul lor.

“Ce aș putea să le spun azi gravidelor care se gândesc să nască acasă de teamă să nu meargă la spital? Le-aș spune că le înțeleg perfect. Le-aș spune însă că asta nu este o decizie pe care să o iei în pripă, de frică. Este o decizie de viață și de moarte.

Le-aș spune că dacă ele au dorit să nască în spital înainte de COVID-19, probabil cel mai bine este să meargă să nască la spital și acum. Le-aș spune că, deși statistic vorbind, riscul de a avea complicații la naștere este mult mai scăzut decât riscul de a te infecta acum cu COVID-19 în maternitate, trebuie să știe că la naștere complicațiile pot fi catastrofale atât pentru mamă, cât și pentru făt, pe când infecția coronavirală nu cauzează decât în foarte mică măsură complicații atât grave (repet, din ceea ce știm până acum).

Ana Maita mamepentrumame
Ana Măiță, fondatoarea Asociației "Mame pentru mame"

Le-aș spune deci că sfatul meu, de mamă care am născut la domiciliu, este să cântărească foarte bine lucrurile, să discute cu partenerul și tatăl copilului lor, să vorbească cu medicul lor și să ia decizia aceea cu ale cărei consecințe, oricât de grave, pot trăi mai departe, fără să arunce vina pe altcineva. Eu așa am luat această decizie.” Poți citi mesajul integral al Anei Măiță aici.

 

 

 

 

 

 

 


Notă autor:

foto: Facebook, Shutterstock

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe