Newsflash
Dosar

Social media și informarea despre imunizare

de Ovidiu COVACIU - iul. 20 2018
Social media și informarea despre imunizare
Din 2008, vaccinarea în România este sub asediu. Eșecul monumental al campaniei HPV și lipsa unei comunicări reale din partea autorităților au adus posibilitatea apariției unor comunicatori de excepție: mișcarea antivaccin. Deși inițial nu aveau impact în mediul online, prin dezvoltarea rețelelor sociale, a forumurilor dedicate părinților și a grupurilor de părinți în social media, mișcarea antivaccin și-a găsit nișa. Frica, incertitudinea și îndoiala, sădite ani întregi în grupuri dedicate părinților, au atins astăzi o masă critică.
Între timp, în 2012, România intră pe lista scurtă a țărilor în care medici scriu cărți antivaccin, în care site-uri antivaccin preiau propaganda antivaccinare fără vreo grijă și în care reacția autorităților la o astfel de amenințare la sănătatea publică este, practic, nulă. Tot în 2012, o serie de reacții adverse la vaccinul BCG importat din Danemarca generează o multitudine de articole de presă care sperie și în prezent părinții.
Prin urmare, în 2013 a apărut primul grup provaccinare din România, pe Facebook (Vaccinuri și Vaccinare – clarificări și sprijin pentru părinți), cu scopul explicit de a ajuta părinții speriați și îngrijorați de vaccinare să obțină informația corectă pentru a-și proteja copiii. Din 2013 până în 2016, grupul a crescut constant, ajungând la 10.000 de membri, răspunzând la mii de întrebări ale părinților. Încă de la început, acesta s-a bazat pe sprijinul experților, de la Grupul de vaccinologie al Societății Naționale de Medicină a Familiei la prezența a nenumărați medici în grup. Scopul grupului a fost concentrarea pe informația științifică, corectă, validată de experți și studii consacrate.
Din 2016, odată cu epidemia de rujeolă, interesul pentru grup a crescut și în prezent a ajuns la 66.000 de membri, devenind cel mai mare grup provaccinare din lume. Părinții din grup apreciază foarte mult disponibilitatea, calitatea răspunsurilor și faptul că grupul nu-și pierde din vedere subiectul principal.
Pentru a simplifica și mai mult comunicarea și a profita de experiența câștigată răspunzând la întrebările din grup, am creat în 2016 pagina „Coaliția România Sănătoasă”. Aici au fost postate sute de infografice care cuprind multe din răspunsurile comune la întrebările din grupul „Vaccinuri și Vaccinare”. Au fost virale și încă circulă în social media ca surse relevante de informare. Varianta tipărită a infograficelor a fost oferită gratuit profesioniștilor din domeniu. Infograficele au ajuns astfel să fie expuse în spitale, cabinete medicale sau săli de așteptare. Aparent, chiar și direcțiile de sănătate publică le folosesc în anumite evenimente. Acesta era și scopul, informația vizuală devine ușor de reținut, iar faptul că este în limba română este esențial. Pe pagina „Coaliția România Sănătoasă” avem disponibil un documentar despre Maurice Hilleman, creatorul a peste 40 de vaccinuri umane și animale, multe dintre ele folosite și astăzi în programe de vaccinare din întreaga lume.
Cum rolul principal al grupului „Vaccinuri și Vaccinare” este informarea despre imunizare, am făcut câteva sondaje cu părinții din grup pentru a înțelege cine ne urmărește. Din sondajele am obținut o serie de date interesante: majoritatea părinților din grup sunt la primul copil; vârsta medie a copiilor este de doi ani; există un interes crescut pentru vaccinarea opțională; peste 46% din părinții din grup s-au confruntat cu lipsa vaccinurilor; principalele surse de informare despre vaccinuri sunt medicii de familie, medicul pediatru, internetul, alți părinți – în această ordine; 56% din respondenți spun că medicul i-a informat bine sau foarte bine despre vaccinare, în timp ce 44% spun că au fost informați slab sau deloc; în ciuda informării deficitare, 90% din părinți se consideră bine sau foarte bine informați despre vaccinuri.
Cel mai mare impact al grupului „Vaccinuri și Vaccinare” este faptul că părinții își vaccinează copiii și datorită informațiilor oferite de acesta. Doar 52% din părinți au declarat că ar fi vaccinat oricum copilul (folosind schema națională), 11% au achiziționat vaccinul pneumococic datorită informațiilor de pe grup, 7% au vaccinat cu ROR la nouă luni, 7% rotaviral, 5% hexavalent, 4% varicelic, 3% BCG, 3% meningococic, 2% hepatitic.
Deși mitologia antivaccin are încă putere, problemele mai mari sunt legate atât de comunicarea cu părinții, cât și de calitatea informației transmise de cadrele medicale. Grupul menționat susține vaccinarea, dar se întâlnește deseori cu lipsa de informare a cadrelor medicale care ar trebui să sfătuiască părintele corect.
Din 2016 până în prezent am primit întrebări privind necesitatea vaccinării la nouă luni. Părintele înțelege relativ ușor că este necesar, dar problemele încep când medicul vaccinator (în mijlocul epidemiei cu 14.000 de cazuri și imediat 60 de decese) îi transmite părintelui că nu e necesar pentru că nu e epidemie (?!) sau, dacă face vaccinul la nouă luni, că nu mai e nevoie de doza de la un an. Solicităm celor care ne raportează astfel de cazuri datele medicului, pentru a-i putea oferi acestuia informația completă și corectă.
Multe alte probleme similare se adună și se dezbat în fiecare zi. Când lipsesc vaccinurile, un lucru care se întâmplă prea des, discutăm despre scheme alternative de vaccinare, încurajând părinții să cumpere ceea ce statul nu e în stare să livreze. Dar probabil cel mai important lucru care se întâmplă în fiecare zi este că dăm încredere unor părinți să vaccineze. Poveștile controversate, situațiile speciale și momentele în care părinții se pot simți neputincioși pot apărea oricând. În acest context, vaccinarea este o mică victorie, un pas important către sănătatea tuturor copiilor.
Grupul „Vaccinuri și Vaccinare” este o dovadă că un proiect de educație medicală poate funcționa pe termen lung, poate ajuta și poate convinge părinții expuși atât propriilor frici, cât și propagandei antivaccinare să-și protejeze copiii. Vaccinarea este fundamentul sănătății publice, al medicinei moderne și, probabil, cea mai mare reușită științifică a umanității. Vaccinarea merită protejată, promovată și încurajată.
Vaccinarea salvează vieți!

Notă autor:

Notă: din iulie 2017 și până în prezent s-au adăugat în grupul „Vaccinuri și Vaccinare” aproape 24.000 de noi membri, s-au postat 15.000 de întrebări, 220.000 de comentarii și 450.000 de reacții. Conform datelor oferite de Facebook, din cei 66.000 de membri, sunt activi peste 60.000.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe