Newsflash
Dosar

Soluţii la îndemână

de Prof. dr. Codruţa NEMET - nov. 27 2014
Soluţii la îndemână

„Atunci când prescrie antibiotice, medicul zilei de azi trebuie să se gândească la perspectivele medicinii de mâine“ (Prof. dr. Mircea Angelescu)

 

  Consumul de antibiotice în România continuă să crească, atingând cote alarmante: peste 5% din populaţie beneficiază zilnic de un tratament antibiotic şi peste 90% din antibiotice sunt procurate din farmacii private, cu circuit deschis.
   Ce anume generează abuzul de terapie antibiotică? Administrarea medicaţiei în lipsa unei infecţii, simptomatologia având posibil altă cauză decât cea infecţioasă; utilizarea greşit justificată, din cauza unor rezultate de laborator interpretate eronat de prescriptor (colonizări); durata de administrare prelungită, excesiv de acoperitoare pentru confortul prescriptorului/pacientului. O altă cauză o constituie utilizarea nediscriminatorie a antibioticelor disponibile, prescriindu-se clase de antibiotice cu risc mare de a genera rezistenţă (peniciline, chinolone, cefalosporine), precum şi antibiotice cu potenţial mare de dismicrobism, în defavoarea celor cu risc scăzut. Eliberarea dezorganizată a antibioticelor este şi ea o problemă sensibilă în România: antibiotice injectabile de uz strict spitalicesc se pot procura din farmacii ce deservesc comunitatea.
   Ce se poate face în acest context? Creşterea calităţii prescierii de antibiotice, limitarea eliberării nejustificate a acestora, stoparea promovării neetice a antibioticelor, educarea publicului beneficiar asupra riscurilor administrării necontrolate a antibioticelor. În acest sens, toţi actorii implicaţi au o serie de responsabilităţi.
   Decidenţii trebuie să elaboreze şi să implementeze reguli privind eliberarea antibioticelor, să asigure programe de bună practică a prescrierii antibioticelor în spital şi ghiduri de terapie antibiotică în practica ambulatorie, să reglementeze campaniile de promovare a antibioticelor, să controleze şi să asigure respectarea deciziilor, să faciliteze campanii de informare şi de educare a populaţiei privind utilizarea raţională a antibioticelor.
   Medicii prescriptori trebuie să comunice pacienţilor de ce în anumite condiţii nu este necesară administrarea antibioticelor ca terapie, să nu prescrie niciun tratament antibiotic la solicitarea pacientului şi să fie deosebit de precauţi cu promovarea antibioticelor.
   Farmaciştii trebuie să nu elibereze antibiotice la cererea publicului larg, fără prescripţie medicală, şi nici antibiotice de uz spitalicesc prin farmacii cu circuit deschis, în comunitate.
   Populaţia generală trebuie să nu-şi autoadministreze antibiotice, să nu solicite eliberarea de antibiotice fără prescripţie medicală şi să nu insiste pentru prescrierea unui anumit antibiotic pentru confortul psihic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe