Newsflash
Dosar

Studenţii medicinişti au viziuni diferite

de Dr. Mihail CĂLIN - nov. 6 2013
Studenţii medicinişti au viziuni diferite
   Deşi salută forma pusă în dezbatere publică săptămâna trecută, care a ţinut cont de propunerile lor, studenţii la medicină au păreri diferite referitoare la efectele unei noi organizări şi pregătiri în rezidenţiat.
   Cristian Moise, preşedintele Societăţii Studenţilor în Medicină Bucureşti (SSMB), apreciază că această a doua formă a ordonanţei referitoare la rezidenţiat este îmbunătăţită faţă de cea precedentă. Astfel, accederea la prima etapă a rezidenţiatului n-ar urma să se realizeze în baza mediilor din timpul anilor de facultate, cum prevedea prima formă, ci prin examen, iar comisiile externe de supraveghere ale acestuia ar preveni favoritismele. Noua formă a rezidenţiatului nu ar urma să se mai aplice absolvenţilor din anul următor, ci promoţiei 2015. Obiecţii ridică însă faţă de posibilitatea ca rezidenţiatul să se desfăşoare şi în centre neuniversitare şi sub îndrumarea unor medici sau farmacişti care nu sunt cadre didactice în învăţământul superior medical, ceea ce poate afecta calitatea pregătirii. În plus, reprezentantul mediciniştilor bucureşteni s-a arătat îngrijorat de posibilitatea ca perioada redusă de pregătire de specialitate, ca urmare a introducerii trunchiului comun, să nu corespundă cu normele europene, ducând la eventuala nerecunoaştere în străinătate a studiilor efectuate. El s-a pronunţat pentru implicarea în discuţii a reprezentanţilor universităţilor, care să se pronunţe în special faţă de aceste probleme.
   Eduard Bonci, preşedintele Organizaţiei Studenţilor Medicinişti din Cluj, nu crede însă că recunoaşterea diplomei de specialitate ar putea fi periclitată de noua formă de rezidenţiat, de vreme ce un sistem similar, de stagiatură, se practică şi în alte state europene. El apreciază că cei doi ani de trunchi comun îi pot ajuta pe absolvenţii nehotărâţi să se decidă asupra unei specialităţi, cu condiţia ca pregătirea în această perioadă să fie una riguroasă. Cât despre calitatea actului educaţional, reprezentantul mediciniştilor clujeni crede că ea este afectată în acest moment de supraaglomerarea îndrumătorilor din centrele universitare, astfel că posibila pregătire cu medici primari care nu sunt cadre didactice este o formulă pozitivă, atâta timp cât acreditarea acestora va fi riguroasă şi bazată pe performanţă. El crede că noua formă a ordonanţei, apărută în urma sesizărilor şi propunerilor studenţilor, dovedeşte că Ministerul Sănătăţii este dispus să dialogheze pe această temă cu părţile interesate, lucru important în vederea stabilirii altor detalii, precum tipul de specialităţi incluse în diferitele trunchiuri comune, posibilitatea transferului între trunchiuri, standardul minim de cunoştinţe teoretice şi practice care trebuie însuşite în prima etapă.
   Liga Studenţilor la Medicină Dentară Bucureşti nu a participat la discuţiile cu Ministerul Sănătăţii, însă şi-a exprimat câteva opinii prin preşedintele său, Petru Acon. Referitor la examenul de rezidenţiat, acesta s-a pronunţat pentru ca tematica să constea în proporţie de 80% din subiecte de specialitate – iar restul din subiecte de stomatologie generală –, lucru care ar asigura accederea la o anumită specialitate, în locul eventualei distribuiri în funcţie de rezultat obţinut la o altă specialitate decât cea dorită. Atât examenul de rezidenţiat, cât şi cel final trebuie să fie descentralizate, cu bibliografie proprie, reflectând diferenţele în organizarea şi principiile diferitelor şcoli din ţară. Referitor la pregătirea în rezidenţiat, Petru Acon atrage atenţia asupra desfăşurării în acelaşi timp a stagiilor pentru studenţi şi rezidenţi, în condiţiile în care resursele umane şi tehnice nu sunt suficiente pentru asigurarea educaţiei de calitate. În plus, LSMDB nu este de acord cu practica destul de frecventă a transferului rezidenţilor dintr-un centru în altul, în condiţiile concurenţei mult mai mari pe loc la examenul de rezidenţiat din Bucureşti faţă de alte centre.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe