Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  PROIECTE  »  Dosar

Succesul doctorului Oz

Viața Medicală
Dr. M.G.M. vineri, 7 februarie 2014
Cu două premii Emmy câştigate şi aproape patru milioane de telespectatori zilnic, dr. Mehmet Oz este medicul cu cea mai mare influenţă asupra americanilor, la graniţa dintre tabloid şi reference. Revista „Esquire“ l-a inclus în top 75 cei mai influenţi oameni ai secolului 21, pentru titlul de cel mai important şi mai realizat „celebrity doctor“ din istorie. În emisiunea sa, dr. Oz vorbeşte despre modalităţi verificate ştiinţific prin care putem duce o viaţă sănătoasă – alimentaţie, sport, obiceiuri legate de somn, semnalele pe care ni le dă organismul ş.a.m.d. Însă specialistul în chirurgie cardiacă şi-a atras numeroase critici din partea lumii ştiinţifice americane pentru că promovează şi beneficiile medicinii care nu este bazată pe dovezi. Medicul promovează terapii alternative şi suplimente alimentare, în scopul declarat al beneficiului pacientului şi convins că medicina alopată nu are toate răspunsurile.
Dr. Oz nu se fereşte să aducă terapeuţi în metoda Reiki în sala de operaţie pe cord deschis, pentru ca fluxul energetic ghidat de ei să ajute recuperarea postoperatorie a pacientului. Într-un material publicat în The New Yorker, dr. Mehmet Oz admite că nu există date ştiinţifice care să valideze beneficiile acestei practici sau ale altor practici pe care le promovează, însă este convins că pacientul are nevoie de ceva în plus, ceva pe care medicina alopată nu i-l poate oferi. Iar reacţiile medicilor sunt de la rezervate la vehemente. „Cum poţi fi sigur că telespectatorul are suficient discernământ încât să aleagă echilibrul dintre cele două tipuri de medicină?“, se întreabă ei. La sfârşitul lui 2012, medicii americani au semnat o petiţie împotriva dr. Oz, pentru că a declarat în emisiunea sa că organismele modificate genetic ar fi nocive pentru sănătate. Cu altă ocazie, farmacologii au reacţionat via medscape.com pentru că site-ul emisiunii a promovat cetona din zmeură ca produs-minune pentru arderea grăsimilor, fără să existe dovezi în acest sens.
Toate acestea au fost posibile pentru că lui Mehmet Oz îi place faima, este inteligent, carismatic, articulat şi telegenic. („Nu vreau să fac spectacol din meseria mea“, mi-a spus un medic nutriţionist român când l-am întrebat dacă ar colabora cu tabloidele.)
   Dar toată această comunicare cere timp. Dr. Oz intră în sala de operaţie doar o dată pe săptămână. Colegul său, chirurgul Eric Rose, întrebat de reporterul The New Yorker dacă i l-ar recomanda pe dr. Oz unui apropiat care necesită operaţie pe cord deschis, a ezitat şi apoi a spus: „Nu, nu aş face-o. Din multe puncte de vedere, Mehmet este acum un om de divertisment (entertainer). Şi este foarte bun la asta. Oamenii învaţă multe de la el şi poate avea un sens în viaţa lor. Dar este un job diferit. În medicină, nevoia de bază trebuie să fie pentru un nivel al dovezilor care să te poată duce la concluzii. Nu ştiu cum altfel să procedezi. Uneori Mehmet va promova idei trăsnite – mai ales dacă sunt trăsnite şi au valoare de divertisment.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.