Newsflash
Dosar

Tabagismul – o permanentă provocare

de Dr. Monica Marc - mai 28 2021
Tabagismul – o permanentă provocare

La nivel mondial există 1,3 miliarde de consumatori de tutun. Numărul ar fi și mai mare dacă tutunul nu i-ar ucide pe jumătate dintre utilizatorii săi.

fumatPe măsură ce conștientizarea daunelor consumului de tutun a crescut, iar eforturile globale de control al acestuia s-au intensificat în ultimul deceniu, acceptabilitatea socială a fumatului a scăzut.

Consumul de tutun reprezintă principala cauză de îmbolnăvire și moarte prematură în Europa, peste 700.000 de europeni decedând în fiecare an din cauza afecţiunilor cauzate de fumat. Conform sondajului Eurobarometru, publicat în 2017, 26% dintre europenii cu vârsta peste 15 ani și 33% dintre cei cu vârsta între 25 și 39 ani fumează.

În România, conform aceluiași sondaj realizat de Comisia Europeană, consumul de tutun se menţine încă relativ ridicat, cu o prevalenţă a fumatului de 28% în rândul celor cu vârsta peste 15 ani, aproape de media europeană (26%). În rândul bărbaţilor, prevalenţa este de 38%, iar în rândul femeilor, de 19%.

De asemenea, s-a observat o creștere a interesului tinerilor faţă de produsele care conţin tutun. Astfel, putem spune că a apărut o nouă categorie a consumatorilor de tutun, cei care vapează ţigara electronică și cei care consumă produsele de tutun încălzit. Acestea nu sunt acceptate ca metode de renunţare la fumat.

STRATEGIA RENUNŢĂRII LA FUMAT

Încurajarea renunţării la fumat nu este apanajul unei singure specialităţi, fiecare medic trebuie să fie conștient de rolul său în acest demers.
Sfatul minimal trebuie efectuat de toţi medicii de familie, medicii stomatologi, medicii specialiști, și durează maxim 3-5 minute.

Trebuie să identifice statusul de fumător. În cazul în care pacientul nu fumează, acesta va fi încurajat de către medic să rămână nefumător, iar dacă acesta este fost fumător, încurajat și felicitat pentru decizia luată.
Consilierea antifumat implică o intervenţie mai elaborată.

Trebuie să evaluăm statusul de fumător, dar și gradul de motivaţie de care dispune pacientul. Scopul este de a construi o strategie de schimbare comportamentală.

Astfel, putem să clasificăm fumătorii într-unul dintre următoarele cinci stadii ale motivaţiei:
1. Precontemplare: nu intenţionează să renunţe;
2. Contemplare: intenţionează să renunţe, dar nu în viitorul apro­piat;
3. Pregătire: intenţionează să renunţe în viitorul apropiat;
4. Acţiune: încearcă să renunţe;
5. Menţinere: a renunţat la fumat de minimum 3 luni.

TERAPIA NON-FARMACOLOGICĂ

Terapia cognitiv comportamentală vizează identificarea factorilor comportamentali ai fumatului, precum și dezvoltarea unor abilităţi de a face faţă emoţiilor și tentaţiilor. Dacă pacientul este fumător, trebuie încurajat să renunţe, explicându-i-se în termeni clari efectele nocive ale fumatului.

În cazul în care pacientul își exprimă dorinţa de a renunţa la fumat în viitorul apropiat, va fi îndrumat spre un cabinet de renunţare la
fumat pentru consiliere detaliată. Consilierea individuală are un impact scăzut, doar 1 din 40 de fumători renunţând astfel.

Dacă însă sfatul minimal este administrat în mod curent, ca intervenţie elementară sistematică, el devine un instrument terapeutic foarte eficient.
Consilierea psihologică vizează informaţii cu privire la procesul de renunţare la fumat și soluţii pentru depășirea obstacolelor pe care le pot întâmpina fumătorii.

Se recomandă asocierea ședinţelor de consiliere psihologică
cu terapia farmacologică individualizată, pentru creșterea ratei de succes.
Sunt recomandate mai multe tipuri de consiliere: individuală, de grup, renunţarea la fumat cu ajutorul liniilor telefonice, materialele ajutătoare (broșuri, pliante, materiale media), programele computerizate.

TERAPIA FARMACOLOGICĂ

Terapia de substituţie nicotinică (TSN)
Este medicaţia de primă linie recomandată atât fumătorilor motivaţi care doresc să abandoneze fumatul, cât și celor nemotivaţi. Utilizând TSN se produce o saturaţie a receptorilor nicotinici, pentru a îndepărta astfel pofta și alte simptome de sevraj, cu efect imediat, și se reduce numărul receptorilor nicotinici, pe durata mai multor săptămâni, ducând astfel la scăderea dependenţei de tutun.

tigari

Cele mai populare forme de TSN sunt plasturii cu nicotină, guma de mestecat cu nicotină, tabletele sublinguale cu nicotină. Alte forme de administrare includ tabletele orale, cu doze de la 1 la 4 mg, inhalatoarele cu nicotină, spray-ul nazal (este cel mai eficient în suprimarea simptomelor de sevraj).

În concluzie, TSN este o medicaţie eficientă în renunţarea la fumat, fiind dovedit că asocierea formelor orale cu plasturii cu nicotină crește rata de succes. De asemenea, durata terapiei peste 14 săptămâni crește succesul renunţării la fumat.

Bupropion SR
Bupropionul blochează eliberarea neuronală a dopaminei și a noradrenalinei și, posibil, inhibă funcţia receptorilor nicotinici anticolinergici, dovedit in vitro.

Se recomandă iniţierea tratamentului cu 150 mg bupropion SR în primele 3 zile, apoi se trece la administrare de două ori pe zi până la sfârșitul perioadei de 7, 9 sau 12 săptămâni. Este indicat în cazul fumătorilor predispuși la creștere ponderală, pentru prevenirea recidivelor, la pacienţii alcoolici care renunţă la fumat, la pacienţii cu BPOC.

Terapia cu bupropion este contraindicată celor cu vârsta sub 18 ani, în sarcină și alăptare, în caz de alergie la bupropion sau la alte componente inactive, în caz de episoade convulsive sau de accidente vasculare cerebrale în antecedente, în epilepsie, tumori cranio-cerebrale, tulburări alimentare, afecţiuni psihiatrice bipolare, sevraj alcoolic, insuficienţă hepatică severă, ciroză hepatică, în cazul administrării de inhibitori MAO în ultimele două săptămâni sau al tratamentului cu benzodiazepine.

Efectele adverse pot fi frecvente – insomnie, cefalee, senzaţie de uscăciune a gurii – și pot fi severe – alergii cutanate până la angioedem, reacţii neurologice, reacţii neuropsihice (gânduri suicidare, depresie), mai ales la cei cu factori de risc predispozanţi.

Vareniclină
Vareniclina este și el un medicament de linia întâi, care prin antagonismul parţial faţă de receptorii a4p2 ar promova abstinenţa la fumat prin stimularea neuronilor dopaminergici și ameliorarea, în consecinţă, a poftei de fumat și a sevrajului nicotinic.

Se administrează oral, în primele 3 zile în doză de 0,5 mg/zi, apoi în zilele 4-7 se administrează 2x0,5 mg, după care se continuă terapia cu 2x1 mg/zi până la săptămâna a 12-a. Contraindicaţiile sunt: hipersensibilitatea la vareniclină sau la componentele inactive, sarcina, alăptarea, vârsta sub 18 ani.

Se impun precauţii la pacienţii cu insuficienţă renală și trebuie administrată cu prudenţă la șoferi și la cei care manevrează utilaje grele. Cel mai frecvent efect advers este greaţa, în special în prima săptămână, cu durată medie de 12 zile.

Aceasta poate fi evitată prin administrarea medicamentului odată cu ingestia de alimente și prin apelarea la odihnă după administrarea dozei. De asemenea, sunt citate și insomniile, cefaleea și apariţia viselor anormale.

Citizină
Citizina este un alcaloid natural extras din seminţele unor plante (Cytisus laburnum și Sophora tetraptera). Mecanismul ei de acţiune este similar cu cel al vareniclinei, fiind un agonist parţial al receptorilor aceticolinici nicotinici alfa4beta2.

Trebuie utilizată cu precauţie în caz de cardiopatie ischemică, insuficienţă cardiacă, hipertensiune arterială, feocromocitom, ateroscleroză și alte boli vasculare periferice, ulcer gastric și duodenal, boală de reflux gastroesofagian, hipertiroidism, diabet, schizofrenie, insuficienţă renală și hepatică.

Din cauza experienţei limitate, nu se recomandă utilizarea la cei cu vârsta sub 18 ani și nici peste 65 de ani. Durata tratamentului este de 25 de zile, iar fumatul trebuie întrerupt după a cincea zi.

Simptomele de supradozaj includ stare generală de rău, greaţă, vărsături, creșterea alurii ventriculare, fluctuaţii ale tensiunii arteriale, probleme de respiraţie, înceţoșarea vederii, convulsii.

Material preluat din volumul „Pneumologia de la A la Z”, editat de Viaţa Medicală

 


Notă autor:

Bibliografie
1. European Commission, 2017. Special Eurobarometer 458 Report Attitudes of Europeans towards Tabacco and Electronic Cigarettes. Available at: http://ex.europa.eu/commfrontoffice/publicopion/index.cfm/ResultDoc/dowload/documentKy/79003
2. GYTS Romania factsheets https://nccd.cdc.gov /GTSSDataSurveyResources / Ancillary /Data Reports.aspx?CAID=1
3. Ridker PM, Buring JE, Rifai N, and Cook NR. Development and validation of improved algorithms for the assess- ment of global cardiovascular risk in women: The Reynolds risk score. JAMA 2007;297:611
4. Annual smoking attributable mortality, years of potential life lost, and eco- nomic costs – United States, 1995–1999. MMWR Morb. Mortal. Wkly. Rep. 2004;51:300–302
5. Chaloupka FJ, Moore J, et al., eds. Disease Control Priorities in Developing Countries, 2nd ed. New York, NY: Oxford University Press, 2006. p. 869–885
6. Zuo L, et al. Interrelated role of cigarette smoking, oxidative stress, and immune response in COPD and corresponding treatments. Am J Physiol Lung Cell Mol Physiol. 2014;307(3):L205–18
7. Willemse BW, et al. Effect of 1-year smoking cessation on airway inflammation in COPD and asymptomatic smokers. Eur Respir J. 2005;26(5):835–45
8. Simmons MS, et al. Smoking reduction and the rate of decline in FEV(1): results from the Lung Health Study. Eur Respir J. 2005;25(6):1011–7
9. Ind PW. COPD disease progression and airway inflammation: un- coupled by smoking cessation. Eur Respir J. 2005;26(5):764–6
10. Pietinalho A, Pelkonen A, Rytila P. Linkage between smoking and asthma. Allergy. 2009;64(12):1722–7
11. Cancer Facts & Figures. Atlanta: American Cancer Society, 2014
12. Ageno W, Becattini C, Brighton T, et al. Cardiovascular risk factors and venous thromboembolism: A meta-analysis. Circulation. 2008;117(1):93
13. U.S. Department of Health and Human Services. 2014. The Health Consequences of Smoking: 50 Years of Progress. A report of the Surgeon General. U.S. DHHS, Public Health Service, Centers for Disease Control and Prevention Office of Smoking and Health, National Center for Chronic Disease Prevention and Health promotion, Office of Smoking, Washington, DC
14. Schoendorf KC, Kiley JL. 1992. Relationship of sudden infant death syn- drome to maternal smoking during and after pregnancy. Pediatrics 90:905–908
15. American Psychiatric Association – Diagnostic and Statistic Manual of Mental Disorders, Washington DC, American Psychiatric Assocition, 1994, 4-th edition
16. Fagerstrom KO, Schneider N. Measuring nicotine dependence: a review of the Fagerstrom Tolerance Questionnaire. J Behav Med 1989; 12: 159-182
17. Jarvis M. J. Primatesta., P.Erens, B. Feyerabend, C. & Bryant. – Measuring nicotine intake in population surveys: comparability of saliva cotinine and plasma cotinine estimates. Nicotine and Tobacco Research, 2003, 5: 349-355
18. Javors MA, Hatch JP, Lamb R. Cut-off levels for breath carbon monoxide as a marker for cigarette smoking. Addiction 2005; 100:159-167
19. Prochaska JO, Di Clemente CC, Norcross JC. In search of how people change: applications to addictive behaviours. The American Psychologist, 1992; 47: 1102-1114
20. Fiore MC, Jaen CR, Baker TB, et al. Treating tobacco use and dependence: 2008 uodate. Rockville, MD: Department of Health and Human Services, U.S. Public Health Service, 2008
21. Lancaster T, Stead LF. Individual behavioral counseling for smoking cessation. Cochrane Database Systematic Review 2005, Issue 2. Art. No CD 001292. DOI: 10.1002/14651858. CD001292.pub2
22. Cahill K, Stevens S, Perera R., Lancaster T. Pharmacological interventions for smoking cessation: an overview and network metaanalysis. Cochrane Database Systematic Review 2013, Issue 5. Art. No CD 009329. DOI: 10.1002/14651858. CD009329.pub2
23. Hays JT, Hurt RD, Decker PA, Croghan IT, Oxford KP, Patten C. A randomized, controlled trial of Bupropion sustained release for preventing tobacco relapse in recovering alcoholics, Nicotine Tob. Res. 2009; 11 (7): 859-67
24. Hughes JR, Stead LF, Hartmann – Boyce J, Cahill K, Lancaster T. Antidepressants for smoking cessation. Cochrane Database Systematic Review 2014, Issue 1. Art. No CD 000031. DOI: 10.1002/14651858. CD000031.pub4
25. Fagerstrom K, Hughes J. Varenicline in the treatment of Tobacco dependence, Neuropsychiatric Disease and treatment 2008: 4 (2): 353-363
26. Frishman WH. Smoking cessation pharmacotherapy. The Adv. Cardiovasc. Dis. 2009; 3: 287-308
27. Cengelli S, O’Loughlin J, Lauzon B, Cornuz J. A systematic review of lon- gitudinal population-based studies on the predictors of smoking cessation in adolescent and young adult smokers. Tob Control. 2012;21(3): 355–362
28. Fallin A, Goodin AJ, King BA. Menthol cigarette smoking among lesbian, gay, bisexual, and transgender adults. Am J Prev Med. 2015;48(1): 93–97
29. Lee JG, Henriksen L, Rose SW, Moreland-Russell S, Ribisl KM. A sys- tematic review of neighborhood dispari- ties in point-of-sale tobacco marketing. Am J Public Health. 2015;105(9): e8–e18
30. Satter DE, Roby DH, Smith LM, et al. Costs of smoking and policy srategies for California American Indian Communities. J Cancer Educ. 2012;27(Suppl 1): S91–S105
31. Yasmeen M. Butt et. All. Pathology of Vaping-Associated Lung Injury. N Engl J Med 2019; 381:1780-1781

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe