Newsflash
Dosar

Testul medicinei bazate pe dovezi

de Monica GEORGESCU - ian. 18 2018
Testul medicinei bazate pe dovezi

Interviu cu David H. Gorski

 

David H. Gorski este chirurg oncolog specializat în chirurgia sânului, profesor la Wayne State University School of Medicine și managing editor al site-ului Science Based Medicine, care oferă o perspectivă critică, bazată pe știință, asupra medicinei alternative.

 

     – Atunci când simți durere, tot ce îți dorești este să găsești o modalitate de a o alina. Medicația este o opțiune, desigur, însă multe din medicamentele antialgice vin cu precauții de folosire, în special opioidele. Prin urmare, persoanele care suferă de durere cronică încearcă adesea să găsească metode alternative de tratament. Care sunt cele mai populare alternative terapeutice pentru terapia durerii?
     – Acupunctura este o alternativă foarte populară. Mindfulness sau „trăirea conștientă” este o tehnică devenită populară în ultima vreme. Chiropractica trebuie luată în considerare în special în cazul durerilor de spate. Mie îmi place să spun despre chiropracticieni că sunt fizioterapeuți incompetenți care-și fac iluzii pretinzând că pot ameliora probleme care nu țin neapărat de spate. Există dovezi că manipularea spinală poate alina anumite dureri de spate și lombare, dar un chiropractician nu face nimic din ceea ce un fizioterapeut bun nu poate face. Problema apare atunci când aceștia au pretenția că ar putea rezolva și alte probleme medicale.
     De ce recurg oamenii la terapii complementare?
     – Pe de o parte, medicația poate avea efecte secundare. Apoi, multe persoane încearcă să evite din start medicamentele, gândindu-se că o alternativă naturală trebuie să fie mai bună – o falsă dilemă. În alte cazuri, disperarea poate fi cauza acestei alegeri – este cazul celor care nu obțin alinarea pe care o caută prin tratamente convenționale.
     – Dacă tratamentele convenționale nu ameliorează durerea acestor persoane, ce le face să creadă că un tratament a cărui eficacitate nu a fost dovedită va funcționa mai bine?
     – Cele mai multe persoane care încearcă terapii alternative pentru durere chiar cred că acestea vor funcționa. În plus, datorită efectului placebo și erorii de confirmare, ei ar putea conchide că tratamentul este eficient în cazul lor, cel puțin la început. Și mai sunt motive: de multe ori, aceștia încearcă să-și trateze durerea atunci când este resimțită la intensitate maximă. Însă durerea este un fenomen ciclic – ea este resimțită mai puternic cu puțin timp înainte să cedeze sau să se amelioreze de la sine, natural. Din acest motiv, multe persoane se pot amăgi crezând că ceea ce au luat sau au făcut în acel moment a funcționat, calmându-le sau ameliorându-le suferința. Această amăgire nu este însă de lungă durată.
     Să vorbim despre tratamente alternative ale durerii, a căror eficacitate a fost dovedită. În 2003, OMS a publicat un raport care a inclus concluziile mai multor studii clinice care au analizat eficiența acupuncturii în diverse patologii și pentru mai multe simptome. Conform acestui raport, acupunctura s-a dovedit eficientă în tratarea mai multor tipuri de durere.
     – Personal, consider că acel raport a fost părtinitor. Eu nu am scris despre acest subiect, un alt autor a abordat acest subiect pe Science-Based Medicine. Concluziile noastre au fost că raportul respectiv a inclus numeroase erori și interpretări eronate ale datelor studiilor analizate.
     – De ce nu se proiectează studii mai bune pentru a testa eficiența acestor metode?
     – Au fost și studii bine făcute. În cele cu adevărat bine proiectate, riguroase, nu s-au înregistrat diferențe semnificative din punct de vedere statistic între acupunctură și tehnica placebo. În multe cazuri, cei care doresc să dovedească eficiența acestei metode au propus realizarea unor trialuri pragmatice. Acest tip de studii nu sunt întotdeauna randomizate și aproape niciodată nu se realizează orb sau dublu-orb. Se presupune că se testează eficacitatea „în situații reale” a tehnicilor propuse. Problema e că trialurile pragmatice nu sunt adecvate sau indicate dacă nu există deja dovezi clare ale eficacității unui tratament sau unei intervenții prin studii clinice randomizate bine proiectate. În cazul acupuncturii, acestea nu există, iar trialurile pragmatice sunt doar o metodă de a produce rezultate pozitive, din moment ce acest tip de studii nu se realizează în orb sau dublu-orb.
     – În cazul terapiilor alternative, care sunt mecanismele psihologice care dau iluzia eficacității?
     – Anticiparea joacă un rol foarte important în acest proces. Efectul placebo funcționează pe baza așteptărilor. Atunci când iei un tratament, te aștepți ca acesta să funcționeze pentru că așa ți s-a spus. De aceea, probabil te vei simți mai bine, măcar pentru o vreme. Sau vei crede că te simți mai bine. Efectul placebo funcționează însă asupra percepției personale, individuale, nu asupra realității, din acest motiv poate fi periculos. În urmă cu aproximativ cinci ani, a fost făcut un studiu comparativ care a testat eficacitatea inhalatoarelor cu albuterol versus placebo la pacienții cu astm. Pacienții care au folosit inhalatoarele cu substanță placebo au raportat că respiră mai bine, deși funcția lor pulmonară nu se modificase. În termeni de percepție, pacienții au raportat o îmbunătățire, deși aceasta nu exista. Consider că această percepție a ameliorării poate fi periculoasă, în special atunci când vine vorba de ameliorarea unei dureri de cauză necunoscută. De asemenea, eroarea de confirmare nu „iartă” pe nimeni și se întâmplă atunci când favorizăm informația care confirmă opiniile și convingerile noastre preexistente. Este o tendință naturală pe care o au toți oamenii, aceea de a vedea ceea ce au nevoie să vadă.
     – Medicina alternativă și complementară este adesea promovată ca fiind „fără efecte secundare”. Iar această afirmație este asociată cu eficacitatea tratamentului respectiv, nu cu ineficiența. Cum credeți că s-a ajuns la această concluzie?
     – Această întrebare ne intrigă și pe noi, scepticii. Dacă un tratament nu are efecte secundare, înseamnă că, cel mai probabil, nu aduce modificări, nu face nimic. Dar ideea că poți alina o durere sau vindeca o afecțiune fără efecte secundare, fără compromisuri, este foarte atrăgătoare pentru cei mai mulți oameni. Voi folosi exemplul chimioterapiei, care este toxică, însă acceptăm toxicitatea și riscurile asociate pentru că boala pe care o tratează este fatală. Însă riscurile chimioterapiei nu ar fi acceptabile în cazul unei afecțiuni minore sau al uneia care nu pune viața în pericol. Medicina este adesea un compromis – calculăm beneficiile și riscurile implicate în orice tratament. Logic vorbind, dacă un tratament nu prezintă risc de efecte secundare, probabil că nu are niciun efect, însă cei mai mulți oameni nu gândesc așa. Majoritatea populației nu are cunoștințe medicale sau științifice, această deducție logică nu este intuitivă pentru ei. Noi, cei de la Science-Based Medicine, nu suntem împotriva metodelor alternative de tratament, însă trebuie să fie bazate pe dovezi. De exemplu, manipularea spinală poate funcționa pentru dureri de spate. Chiar și metodele tradiționale, cum ar fi compresele calde, pot ameliora anumite tipuri de durere. Tehnicile de tip mindfulness sau „gândire conștientă” ar putea să funcționeze în anumită măsură, însă mai e nevoie de studii până să ne pronunțăm definitiv în acest sens. Una peste alta, nu există prea multe terapii alternative pentru durere care să fi trecut testul medicinei bazate pe dovezi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe