Newsflash
Dosar

Unde suntem şi ce este de făcut?

de Prof. dr. Alexandru RAFILA - nov. 27 2014
Unde suntem şi ce este de făcut?
  Rezistenţa la antibiotice este un subiect de interes global. Din păcate, antibioticele reprezintă o resursă terapeutică limitată ca urmare a utilizării necorespunzătoare, a reducerii descoperirii de noi antibiotice şi a emergenţei rezistenţei la aceste substanţe. Descoperirea penicilinei de către Alexander Fleming şi, ulterior, utilizarea ei ca tratament etiologic în bolile infecţioase au revoluţionat medicina şi au crescut considerabil speranţa de viaţă. De asemenea, domenii importante ale medicinii (chirurgia, terapia intensivă, transplantul, chimioterapia antineoplazică) sunt dependente de antibioticele care realizează controlul infecţiilor. Apariţia rezistenţei la acţiunea antibioticelor a fost intuită chiar de descoperitorul penicilinei, care spunea că „Nu este dificil să faci microbii rezistenţi la penicilină în laborator, dacă îi expui la concentraţii insuficiente să îi distrugă, şi acelaşi fenomen s-a întâmplat uneori şi în corpul uman“. Între timp, rezistenţa la anti­mi­crobiene a devenit o ameninţare la adresa sănătăţii publice.
  Identificarea mecanismelor de instalare a rezistenţei este esenţială şi implică supravegeherea permanentă, care să poată limita consecinţele acestor fenomene. În Europa, funcţionează reţeaua EARS, care monitorizează şi analizează datele trimise de statele membre, în ceea ce priveşte rezistenţa principalelor specii bacteriene care generează acest fenomen şi care sunt implicate în producerea infecţiilor nosocomiale.
   La începutul anilor ’90, România avea o situaţie bună, dato­rită accesului limitat la multe antibiotice considerate de rezervă, însă, ulterior, folosirea imprudentă, excesivă a multor antibiotice a dus la situaţia în care ţara noastră se găseşte pe primele locuri în Europa în privinţa rezistenţei multor specii bacteriene.

 

Situaţia rezistenţei în România

 

   Analiza datelor de rezistenţă la antibiotice este utilă mai ales pentru a dezvolta ghiduri naţionale de antibioticoterapie şi de profilaxie. De aceea, în România s-au colectat tot mai multe date de la spitale publice, ceea ce a dus la creşterea numărului de tulpini bacteriene raportate, de la 129, în 2002 la 759, în 2012. Bacteriile analizate sunt cele capabile să genereze infecţii inva­zive şi sunt implicate în producerea majorităţii infecţiilor noso­comiale: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter spp, Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Enterococcus faecalis, Entero­coccus faecium. În 2013, numărul de tulpini analizate a ajuns la 1.336, provenind din 17 spitale publice, ceea ce a dus la posibilitatea analizei lor regionale.
   Iată câteva date îngrijorătoare din anii 2012–2013: Escherichia coli este rezistent la aminoglicozide în proporţie de 25,4% (2012), şi de 31,2% (2013) la chinolone; Klebsiella pneumoniae a urmat un trend ascendent în ceea ce priveşte rezistenţa la carbapeneme, de la 0% în 2011 la 15% în 2012 şi 22,4% în 2013, iar 44,4% din tulpini (2013) sunt deja multirezistente. În ceea ce priveşte bacilii Gram-negativi nefermentativi, rezistenţa la carbapeneme este ridicată – 63,6% pentru Pseudomonas aeruginosa şi 85% pentru Acinetobacter baumannii. În acest moment, singurul antibiotic eficace împotriva majorităţii bacililor Gram-negativi nefermentativi este colistinul, dar, cu siguranţă, extinderea utilizării acestuia va multiplica cele câteva tulpini rezistente identificate până în prezent. Staphylococcus aureus meticilinorezistent reprezintă deja 63,4% din tulpinile izolate, iar rezistenţa la fluorochinolone a ajuns la 36,2% (2013). Streptococcus pneumoniae are o non-suscep­tibili­tate la penicilină de 25% şi o rezistenţă la macrolide de 38,1%, ceea ce face dificil de tratat infecţiile invazive, mai ales la copii.

 

Consum vs. rezistenţă

 

   Rezistenţa la antibiotice înregistrată în România este consecinţa directă a consumului, care, dincolo de faptul că este enorm, nu respectă multe din principiile care ar trebui să stea la baza unei conduite terapeutice corecte. România ocupă locul al treilea, la nivel european, în ceea ce priveşte consumul de antibiotice (după Grecia şi Cipru), nu mai puţin de 550.000 de persoane consumând zilnic antibiotice. În 2012, România era pe primul loc în Europa la consumul de peniciline şi pe locul al treilea la cel de fluorochinolone. Aceasta a dus şi la ocuparea unor locuri „fruntaşe“ în rezistenţa la antibiotice: P. aeruginosa la carbapeneme (primul loc în Europa); S. aureus meticilino-­rezistent (primul loc în Europa); rezistenţa importantă duală la macro­lide şi penicilină (locul al doilea în Europa) pentru S. pneumoniae. Mai trebuie, de asemenea, remarcată emergen­ţa rapidă a rezis­tenţei tulpinilor de K. pneumoniae. Sunt doar câteva rezultate care au rolul de a demonstra gravitatea situaţiei, care va evolua rapid nefavorabil în lipsa unor măsuri drastice de politică sanitară dedicate.

 

Ce este de făcut?

 

   Sunt esenţiale extinderea acoperirii supravegherii rezistenţei la antibiotice şi creşterea calităţii datelor furnizate de laboratoarele de microbiologie, alături de introducerea de criterii unitare de interpretare a antibiogramelor, conform standardului european EUCAST, care să fie actualizate periodic. Al doilea element de control este legat de utilizarea corectă a antibioticelor la nivel naţional: programe de bună practică de utilizare a antibioticelor în spital şi introducerea de ghiduri de terapie antibiotică în practica ambulatorie, care, mai ales pentru medicii de familie (principalii prescriptori), sunt obligatorii. Bineînţeles, nu trebuie neglijate nici aspectele de educaţie privind folosirea antibioticelor de către populaţie şi întărirea măsurilor care să împiedice eliberarea antibioticelor din farmacii fără prescripţie medicală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe