Newsflash
Dosar

Vaccinarea în pandemie - să nu uităm esențialul!

Vaccinarea în pandemie - să nu uităm esențialul!

Trecând prin pandemia de COVID-19, ar fi trebuit să învăţăm că, mai mult ca oricând, toate vaccinurile joacă un rol crucial în sănătatea publică și că vaccinurile sunt un instrument de sănătate publică incredibil de reușit și de rentabil.

copil-coronavirus

Pentru o perioadă, debutul pandemiei a oprit, în unele ţări, programele naţionale de vaccinare cu alte vaccinuri decât cele anti-COVID, pentru a reduce riscul de răspândire a noului coronavirus. Dar oare ce este mai bine să alegem: izolarea, pentru a preveni infecţiile cu SARS-CoV-2, sau asigurarea continuităţii programelor de vaccinare? Multe ţări au luat măsuri de carantină pentru a încerca să prevină răspândirea SARS-CoV-2.

Multe persoane nu s-au putut prezenta la medic decât în cazuri urgente. Care este calea de ales pentru a salva cele mai multe vieţi?

        Vaccinarea la timp este esenţială pentru a proteja tinerii și vârstnicii de bolile infecţioase grave care pun viaţa în pericol și pentru a evita creșterea numărului de persoane nevaccinate și, astfel, pierderea potenţială a imunităţii de grup. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca toate vaccinările de rutină să fie administrate conform programului naţional, chiar și în timpul pandemiei de COVID-19. Așa cum menţionează ghidurile de conduită de vaccinare împotriva altor boli, ședinţele de imunizare ar trebui să continue pe cât posibil, așa cum o permite contextul local de răspuns la COVID-19. Trebuie respectate măsurile standard de prevenire a infecţiilor, pentru a minimiza riscul transmiterii COVID-19 către personalul și vizitatorii instituţiei medicale (1): prezentarea la vaccinare să fie programată în zile dedicate sau în așa fel încât pacienţii sănătoși să aibă circuite separate (să nu se întâlnească în zona de așteptare cu pacienţii care se prezintă la consultaţie pentru afecţiuni intercurente); asigurarea unui interval de timp suficient pentru a se realiza aerisirea și dezinfecţia cabinetului; copiii aduși la vaccinare să fie însoţiţi doar de unul dintre părinţi; efectuarea prealabilă a triajului telefonic, astfel încât timpul petrecut în cabinet să fie scurtat la maximum și să cuprindă doar administrarea propriu-zisă a vaccinului; purtarea obligatorie a măștii de pacienţi și aparţinători. Respectarea programelor de imunizare pentru copii în primii doi ani de viaţă este deosebit de importantă pentru asigurarea protecţiei împotriva bolilor prevenibile prin vaccinare, cu focus pe difterie, poliomielită, rujeolă. De asemenea, pentru adolescenţi este extrem de important să nu fie întârziate administrarea rapelului dTaP și a vaccinului HPV.

        Vaccinarea împotriva unei boli nu slăbește răspunsul imun al unei persoane la o altă boală. În prezent, nu există dovezi că vaccinarea ar crește riscul ca un copil să fie infectat cu SARS-CoV-2 sau că ar afecta evoluţia bolii la un copil care a fost vaccinat în mod accidental în timpul fazei asimptomatice sau a perioadei de incubaţie a COVID-19 (2).

Impactul pandemiei asupra vaccinării de rutină

        Orice întrerupere a serviciilor de imunizare, chiar și pentru perioade scurte, ar lăsa o comunitate, și în special copiii, la risc imediat de dezvoltare a bolilor prevenibile prin vaccinare. Prin adăugarea la numărul de indivizi susceptibili deja prezenţi într-o comunitate, acest lucru ar pune în pericol protecţia comunităţii și ar crește probabilitatea apariţiei de focare de boli infecţioase și a deceselor.

ROR

        Perioadele de carantină, limitarea circulaţiei și măsurile de distanţare fizică au avut un impact negativ asupra respectării vaccinării de rutină în întreaga lume, inclusiv în Europa. Astfel, între 3 și 8% dintre europeni au amânat sau anulat programul de vaccinare din cauza pandemiei de COVID-19. În Franţa, 57% dintre amânările și anulările imunizării de rutină au afectat copiii, iar 39% au afectat adulţii.

        Dacă ne uităm la un singur vaccin, rujeolă-rubeolă-oreion (ROR), de exemplu, numărul vaccinurilor livrate în Anglia a scăzut cu 20% în primele trei săptămâni de lockdown. Dacă efectuarea vaccinărilor de rutină continuă să scadă, am putea experimenta noi focare de rujeolă și alte boli prevenibile prin vaccinare, anulând decenii de progrese. Deocamdată, numărul cazurilor globale de rujeolă rămâne scăzut, dar experţii în monitorizarea rujeolei se tem că acesta este calmul dinaintea furtunii. În unele ţări, campaniile întârziate au lăsat un grup imens și în creștere de copii mici susceptibili la rujeolă (3).

Polio

        Efortul de peste trei decenii de eradicare a poliomielitei s-a dovedit dificil chiar înainte de apariţia pandemiei de COVID-19, iar aceasta a înrăutăţit situaţia. În 2019 și 2020, numărul cazurilor de infectare cu virus poliomielitic sălbatic a crescut în Pakistan și Afganistan, ţări în care virusul este endemic.

        În Africa, deși virusul polio sălbatic nu circulă, tulpinile circulante derivate din vaccinuri fac ravagii: în cazuri rare, virusul viu slăbit, utilizat în vaccinul polio oral al lui Albert Sabin, se transformă într-o tulpină care se poate răspândi în comunităţile unde acoperirea vaccinală este redusă și poate recâștiga capacitatea sa de a paraliza. Numărul de cazuri a crescut de la 328 în 2019 la peste 500 în 2020, virusul afectând copii din 6 ţări noi, în total fiind afectate 18 ţări (4).

TB

        Măsurile luate pentru limitarea pandemiei de COVID-19 ar putea avea un impact pe termen lung în ceea ce privește povara tuberculozei (TB), afectând preponderent diagnosticarea bolii și tratamentul ei. La nivel global, carantina pentru o perioadă de 3 luni și o relansare prelungită de 10 luni a serviciilor TB poate avea ca rezultat 6,3 de milioane de cazuri noi de TB între 2020 și 2025 și, în plus, peste 1,4 milioane de decese de TB în acest timp.

        Ca atare, incidenţa globală a tuberculozei și numărul deceselor în 2021 ar crește până la nivelurile observate ultima dată între 2013 și 2016, ceea ce ar implica un regres de cel puţin 5 până la 8 ani în lupta împotriva TB, din cauza pandemiei de COVID-19. Rezultatele pe termen lung pot fi puternic influenţate de ritmul redresării pe termen scurt (5).

Medicul de familie: profesional și uman

La fel ca mulți colegi medici, am experimentat această pandemie pe două planuri. Primul, ca medici de familie care lucrează în cabinetul propriu, îngrijind copii și vârstnici deopotrivă. Al doilea, ca mame, soții, fiice, surori și prietene. Vaccinarea este numitorul comun al acestor două planuri.

Profesional, asistarea la dezvoltarea vaccinurilor COVID-19 a fost o experiență incredibilă. Efortul de cercetare fără precedent, care se bazează pe inovația medicală de-a lungul deceniilor, a făcut posibil să vedem acum milioane de europeni care prin vaccinare sunt protejați împotriva COVID-19, la doar un an de la descoperirea bolii. Înțelegem importanța prevenției și contribuim la realizarea ei. Ca medici de familie, promovăm vaccinarea și asigurăm administrarea vaccinurilor din programul național de imunizare și a celor opționale. Acum, când avem disponibile în România patru vaccinuri prin care putem preveni formele severe și decesele determinate de infecția cu virusul SARS-CoV-2, răspundem întrebărilor pacienților legate de aceste vaccinuri pentru a-i ajuta să aleagă vaccinarea.

Pe măsură ce carantina și restricțiile de circulație au devenit noul normal, ca medici de familie nu am avut posibilitatea de a jongla cu munca la domiciliu, ci am continuat munca în cabinet, temându-ne la fiecare întoarcere acasă. Ne-am temut pentru sănătatea familiei noastre, pentru viața părinților noștri. Ne-am îngrijorat de impactul asupra educației copiilor noștri, de lipsa interacțiunii sociale și de impactul asupra sănătății lor mentale.

Știm că vaccinarea este singura modalitate prin care putem opri această pandemie, pentru a opri pierderea celor dragi din cauza coronavirusului, pentru a-i readuce pe copiii noștri la educație cu normă întreagă, pentru a ne reconecta cu prietenii și familia, pentru a ne proteja sănătatea mintală și a iniția redresarea noastră economică. Vaccinarea nu este doar o protecție individuală, ci un angajament unul față de celălalt. Înseamnă să îi protejăm pe ceilalți, ajutând la atingerea imunității de grup în societate, în special pentru acele persoane care, din motive medicale, nu se pot vaccina.

Combaterea acestei pandemii a fost întotdeauna un efort colectiv. Putem vedea lumina de la capătul tunelului. Toți putem face diferența vaccinându-ne, protejându-ne reciproc.

Să nu uităm esențialul: vaccinarea este cea care ne va aduce din nou aproape unul de celălalt!

Citește și: Jurnal de pe „frontul de luptă” al vaccinării împotriva COVID-19

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe