Newsflash
ACTUALITATE Știri

Dr. Mihai Craiu: O să vedem repede efectele eliberării antibioticelor fără rețetă

de Florentina Ionescu - ian. 23 2024
Dr. Mihai Craiu: O să vedem repede efectele eliberării antibioticelor fără rețetă

Ministerul Sănătății a emis recent un ordin care prevede ca medicamentele din categoria antibiotice și antifungice să fie eliberate la farmacie pacienților sau aparținătorilor acestora numai în baza unei prescripții medicale.

Prescripțiile se vor reține în farmacie și, la nevoie, se vor putea elibera fracționat doar în cadrul aceleiași farmacii. Ordinul mai prevede că în situații de urgență medicală, farmaciștii pot elibera anumite antibiotice și antifungice în lipsa unei prescripții medicale, în cantitatea maximă aferentă unei doze de urgență, care este calculată în acord cu modul de administrare prevăzut în rezumatul caracteristicilor produsului.

Ca reacție a discuțiilor apărute în spațiul public, medicul pediatru Mihai Craiu a reacționat pe pagina de Facebook pe care o administrează, Spitalul Virtual pentru Copii: 

„Un părinte speriat, care nu are o «chimie» bună în comunicarea cu medicul său, are tendința să vadă doar pericolele. Nu îl liniștesc nici un fel de argumente. Mai ales în fața unei boli febrile. Iar în acest caz, un medic ce renunță la «lupta cu morile de vânt» va prescrie o rețetă cu un antibiotic, ca să nu facă părintele automedicație. Mai ales că, acum, a devenit oficial posibil să primești, în cazul unei URGENȚE, de la farmacie, antibiotic pentru 3 zile, și fără rețetă medicală...”, a scris doctorul Mihai Craiu în 21 ianuarie pe o rețea socială

El a punctat că legea spune pentru cazuri de urgență. 

Citiți și: MS revine: în caz de urgență, eliberarea fără rețetă a antibioticelor se face nu pentru 72, ci pentru 48 de ore 

„De parcă îl oprește o reglementare pe orice părinte panicat să meargă la altă farmacie, după primele 3 zile, deși ar trebui să semneze un document la primirea medicației pentru aceste prime 3 zile... (...) Dar asta este... O să vedem efectele repede. Și nu vor fi cele pe care le așteptăm, în țara noastră, aflată pe un loc «fruntaș» la nivel european în ce privește rezistența la antibiotice și la consumul excesiv al acestora...”, a amintit medicul pediatru despre consumul excesiv de medicamente antibiotice în țara noastră. 

În încheiere, medicul spune că trage speranță că niște algoritmi performanți de inteligență artificială vor îndrepta multe din aceste imperfecțiuni de reglementare, de diagnostic sau de tratament. 

Reamintim că pentru limitarea eliberării antibioticelor fără rețetă, Ministerul Sănătății a redus termenul pentru situațiile de urgență de la 72 la 48 de ore. Eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale.

Citiți și: Metodologie nouă de monitorizare a prescrierii antibioticelor și antifungicelor 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe