Newsflash
Cultură

Dublă dăruire

de Geo VASILE - dec. 27 2012
Dublă dăruire
   Cunoscut mai ales ca publicist, dar şi ca autor al dicţionarului „Literatura artistică a medicilor“ (două volume, Editura Viaţa Medicală Românească, 2009), precum şi al unor cărţi legate nu neapărat de ştiinţa medicală, dr. Mihail Mihailide (n. 1938, Viena) este ziarist şi scriitor atestat şi medaliat (membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Uniunii Mondiale a Scriitorilor Medici), director fondator al celui mai longeviv săptămânal postdecembrist – „Viaţa medicală“, precum şi al Editurii Viaţa Medicală Românească.
   Cea mai recentă cartea a sa, EUL ALTORA. Jurnalul unor jurnale (Editura Viaţa Medicală Românească, 2012), este, în opinia noastră, cea mai bună carte a dsale în sensul interdisciplinarităţii, a acelei sinteze ideale între dăruirea scriitorului şi cea a medicului. Dăruire pe altarul cărţilor-jurnal ale confraţilor săi, de la Nicolae Kretzulescu şi Zaharia Petrescu până la Vladimir Beliş (a se vedea capitolul sugestiv intitulat „Lux in tenebris“) sau Olivia Sgarbură. Aşadar, bibliografia consultată, ce se întinde pe parcursul a mai bine de 150 de ani, prezentarea celor peste 30 de cărţi după toate regulile istoriei şi criticii literare academice, învederează nu numai un cititor avizat şi rafinat, ci şi un stilist desăvârşit, cu o deplină proprietate a termenilor din varii discipline (social-politice, istorice, filosofice, artistico-literare şi, bineînţeles, medicale). Fiecărui capitol îi urmează – pentru „autenticitate“ – fie o pagină sau mai multe din cartea analizată, fie o pagină din propriul jurnal, datorată, prin conexiune, autorului pus sub lupa exegetului, plus o scurtă bibliografie.
   Cartea se citeşte ca un roman, căci autorul îngemănează acribia documentării cu propriile păreri, adesea polemice în diverse cazuri prilejuite de istoria medicinii româneşti şi nu numai (a se vedea extraordinarul capitol dedicat „confratelui“ Mihail Bulgakov), de remarcat fiind dramatismul relatării unor episoade legate de secvenţe din viaţa şi activitatea unor medici de front, cu aprinsele controverse legate, de pildă, deBoala regelui Ferdinand („Însemnările olografe ale dr. I. Mamulea“). Ataşante şi în mare parte inedite sunt consemnările despre Memoriile lui Valeriu Anania sau ale doctoriţei-eroine Miriam Korber-Bercovici, intitulate Jurnal de ghetou.
   Prevalându-se de masivul op al lui Eugen Simion „Ficţiunea jurnalului intim“ (trei volume, cca 1.000 de pagini), dr. Mihail Mihailide îşi începe cartea cu un fel de introducere în estetica genului biografic, ce a cunoscut în România notabile succese de librărie după 1990 (jurnal intim, autobiografie, memorii semnate de G. Liiceanu, A. Pleşu, N. Manolescu, Ion Vianu, Eugène Ionesco etc.), căci acest tip de l’écriture du moi nu înseamnă doar autoscopie, intimism, egotism narcisic tip Amiel, ci şi frescă de epocă, portretistică, ambient, adică proză, de cele mai multe ori cu valenţe artistice. Nu sunt uitaţi nici ceilalţi autori, români sau străini, ce au definit această poetică a mărturisirii, ca de pildă Al. Săndulescu, Ion Holban, Ana Selejean, sau au ilustrat-o prin scrierile lor (Octavian Paler, A. Malraux, J.-P. Sartre, J. L. Borges, N. Steinhardt etc.).
   Cartea este şi un mic tratat de istorie a medicinii româneşti, o celebrare a personalităţilor sale prin intermediul „memorialiştilor“. Ca, de pildă, Marta Trancu-Rainer (prima femeie-chirurg din ţară), în „File de jurnal – mărturii“, soţia anatomistului şi antropologului Francisc Iosif Rainer (1874–1944), profesor la Iaşi şi, ulterior, la Bucureşti, deţinător al unei colecţii osteologice impresionante (peste 6.000 de cranii, din care 3.000 datate). Autorul ştie să selecteze cele mai emoţionante şi semnificative pasaje din „eul altora“ transpus în pagina scrisă, oferind o carte extrem de originală, ce reuneşte faptul ieşit din comun cu cel semnificativ sau emoţionant. Un exemplu: întâlnirea celor doi viitori soţi în micul laborator al Spitalului Colţea, unde lucra tânărul medic bucovinean Fr. I. Rainer). Chirurgul Marta Trancu n-a pregetat să opereze, având gradul de maior, în spitalele de campanie ale primei conflagraţii: trepanaţii, enucleări de glob ocular, colpohisterectomii pentru cancer, rezecţii de safenă, hernii etc. Doctorul Rainer însuşi lasă posterităţii o seamă de „Jurnale“ din care se desprind principiile unui reformator în fiziologie sau anatomie – „anatomia este ştiinţa formei vii“, drept care a predat această materie şi la Şcoala de Belle Arte. Ca embriolog, a fost preocupat de problemele eredităţii, ceea ce nu excludea ataşamentul medicului faţă de umanioare şi arte.
   Dr. Mihail Mihailide acordă un larg spaţiu „Scrierilor“ (Din carnetul unui medic de plasă şi Din jurnalul sorei Olimpia) medicului-scriitor George Ulieru (prefaţă de Ion Biberi), sub genericul „Însemnări de o dureroasă actualitate“. Justificarea o găsim în exact ceea ce îşi propusese dr. Ulieru să zugrăvească, o realitate în clarobscur, acelaşi ca şi acum: „întunericul din pătura satelor; starea de părăsire în care se zbătea personalul rural; parada de sus şi parodia de interes pe care cei de sus o purtau păturii ţărăneşti din punct de vedere sanitar“. De altfel, în 2012, unele sate româneşti nu se deosebesc prea mult de cele descrise de Nicolae Filimon.
   Scrierea diaristică, vorba lui Eugen Simion, este una autentică, păstrându-şi până la capăt sinceritatea şi spontaneitatea, caracterul de improvizaţie; în clipa în care autorul se străduieşte s-o transforme dintr-un fel de proces-verbal al realităţii sub toate aspectele, de la cele regretabile, umilitoare până la cele terifiante, dintr-un dosar de existenţă în ficţiune, respectiva scriere devine operă literară.
   Sunt supuse în continuare analizei jurnalele medicilor Sergiu Stoicescu („Gânduri din fapte“), în tandem cu evocarea vieţii şi personalităţii sale de către iatroistoricul Gh. Sanda sau de cardiologul Şerban Milcoveanu. Nu lipsesc din paginile cărţii amintirile partizane, adesea contradictorii, fireşti pentru controversata figură a celui care a fost „savantul (fascinantul) D. Danielopolu“ – spre surprinderea noastră (şi probabil a multor cititori), un toxicoman excesiv.
   De-a dreptul excepţional este capitolul dedicat cauzei morţii lui Ionel I. C. Brătianu, căruia prof. dr. C. D. Severeanu îi dedică un fragment din amintirile sale: victimă până în ultimele momente de viaţă a unor dispute între medici în privinţa diagnosticului şi a tratamentului (certificatul de deces era semnat de C. Angelescu, I. Nanu-Muscel, D. Danielopolu, N. Gh. Lupu şi Tr. Nasta), marele om de stat, care apucase să vadă România întregită, s-a stins fulgerător din cauza unei septicemii (încă nu exista penicilina!) declanşate de streptococul beta-hemolitic al unei angine.
   Autorul (ce nu pregetă, când şi când, să facă un iscusit slalom printre capodoperele literaturii române sau universale) se opreşte mai ales asupra autobiografiilor, ca vieţi menite să devină un destin. În această cheie este prezentată viaţa şi scrierea medicului ardelean Victor Lotreanu (Confesiuni în alb). Absolvent al Facultăţii de Medicină din Cluj, medicinistul va reţine figura tutelară a fiziologului Gr. Benetato, inclusiv detaliile pitoreşti ale omului care fac sarea şi piperul oricărui portretist, va aminti de profesorii C. C. Velluda, Aurel Moga şi, bineînţeles, de maeştrii săi, Goia şi Haţieganu. Nu este uitat nici prof. dr. Valeriu Lucian Bologa, care, la un congres de istoria medicinii, s-a adresat participanţilor în limba latină. Apreciindu-i „delicateţea şi discreţia de tip nipon a mărturisirilor“, dr. M. Mihailide crede că titlul „Confesiuni în roz“ al respectivelor mărturisiri ar fi fost mai nimerit decât cel ales de autor.
   Despre dr. Adrian Aldea şi memoriile sale apărute sub titlul „Medicinist în Târgul Iaşilor“, Mihail Mihailide ţine să consemneze nu numai implicitele merite de iatroistoric, ci şi faptul că „spre deosebire de mulţi dintre memoria­liştii-medici ai acelor ani tulburi (anii cincizeci, evident, n.n.), care îşi falsifică amintirile, edulcorându-le, doctorul Adrian Aldea nu eludează descrierea apăsării ideologice, a supravegherii continue a studenţilor de către putere, a exprimării, sub diferite forme, a luptei de clasă, a abuzurilor şi a inversărilor criteriilor de valoare în mai toate sectoarele activităţii intelectuale“. În numele aceleiaşi „purificări“ ideologice, au avut de suferit renumiţi profesori precum Iuliu Haţieganu sau Victor Papilian, dislocaţi din ierarhia academică în favoarea unor figuri emergente tip Aurel Moga sau Traian Săvulescu; a se vedea capitolul dedicat Memoriilor lui Valeriu Anania, mai precis acele secvenţe ce evocă „Studenţia transilvană“, „Generaţia academică Cluj ’46“, „Eu şi Securitatea, între 1965 şi 1976“.
   Recomandăm cititorului, în continuare, capitolele: Traian Oancea – „Cincizeci de ani de chirurgie“, Andrei Pandrea – „Cinci într-un Topolino“, C. D. Severeanu – „Din amintirile mele“, Alexandru Maier – „Am fost medic la Gherla“, Gr. T. Popa – „Conştiinţă şi cunoaştere“.
   Vom face un ultim popas la capitolul dedicat medicului-scriitor Mihail Bulgakov (1891–1932). Absolvent al facultăţii de medicină din oraşul natal, Kiev, medicul şi viitorul scriitor va îngriji răniţi pe frontul Primului Război Mondial, precum şi la un spital de campanie. „Însemnările unui tânăr medic“ (1925–1926), de fapt, cum susţine Mihail Mihailide, nişte capodopere de proză scurtă, reuşesc să-l developeze pe omul Bulgakov tocmai datorită spiritului de observaţie indus de profesia medicală. În 1921, renunţă la cariera de medic, în favoarea celei literare: se mută la Moscova, publică mai întâi în calitate de jurnalist de investigaţie; urmează o seamă de nuvele, romanul „Garda albă“, drama „Fuga“. Reuşeşte să se dezbare de dependenţa de morfină. Până în ultima zi a scurtei sale vieţi, va dicta celei de-a treia soţii modificări la capodopera universală „Maestrul şi Margareta“. Romanul va apărea postum (1966–1967). Ediţia completă va fi publicată abia în 1973, căreia îi va urma cea din 1989. Cum era şi firesc, dr. M. Mihailide acordă atenţie jurnalului intim al lui M. Bulgakov, având un titlu cel puţin insolit – „Sub călcâi – fragmente de jurnal“, completat cu trei scrisori adresate lui Maxim Gorki, ce reuşise să plece din ţară (la Sorrento, sub pretextul unei boli de plămâni) şi astfel să se sustragă camarilei nkvd-iste a lui Stalin, al cărei acerb, incisiv critic, pe viaţă şi pe moarte, fusese ex-medicul kievean, nu altul decât autorul romanului teatral. Realitatea stalinistă, inclusiv birocraţia sovietică de pe urma căreia are de pătimit sunt definite de Bulgakov cu un termen medical: „totul în cangrenă“. Într-una din epistole se plânge că „totul îmi este interzis, sunt părăsit de toţi, ruinat. De ce este reţinut un scriitor ale cărui opere nu pot fi tipărite în ţară? Cer o rezoluţie umană – să mi se dea drumul!“. Are naivitatea să se adreseze Guvernului URSS, recunos­cându-şi inaptitudinea de a scrie conform canoanelor bolşevice. Adaugă că această neputinţă organică de a scrie despre lupta de clasă şi eroismul colhoznicilor înseamnă pentru el a fi îngropat de viu. Simţindu-se ostatic în propria patrie, căreia, ca scriitor, nu-i poate fi de folos, un lup singuratic printre literaţii conformişti, cere să i se aprobe plecarea din ţară, spre a nu mai fi hăituit, spre a scăpa de sărăcie şi moarte. Care n-au întârziat să-l elimine, agravate de nepăsarea criminală a autorităţilor staliniste.
   Cartea medicului-scriitor, scrisă cu vervă şi cu o nobleţe stilistică rar întâlnită, se adresează nu numai medicilor şi studenţilor medicinişti, ci şi publicului larg. Facem apel la juriile naţionale (USR, ASB, Academia Română, MNLR) şi internaţionale, să acorde atenţia cuvenită unui autor de excepţie şi, în fond, acestui mic tratat de excelenţă a şcolii de medicină românească numit „Eul altora“.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe