Newsflash
OPINII

Ecouri de la Congresul ICN

de Adriana CÂRNU - aug. 25 2023
Ecouri de la Congresul ICN

În ultimul articol al seriei, continuăm prezentarea lucrărilor expuse și a testimonialelor celor opt asistenţi medicali români care au participat la Congresul de la Montreal, fiind susținuți de OAMGMAMR.

Cătălina Neculau, asistent medical generalist, șef Compartiment Cercetare, filiala OAMGMAMR* Iași, a prezentat lucrarea intitulată „Transformarea poveștilor care te fac să părăsești profesia de asistent medical în povești care te fac să rămâi”. 

Ea ne-a transmis:  „Experienţa unei conferinţe de asemenea anvergură capătă valoare prin acţiunile care devin posibile pentru asistenţii medicali. A putea împărtăși experienţe profesionale cu colegi din toată lumea poate deschide ușa curajului de a face schimbări, de a face pași  înainte, de a ieși din zona de confort. Participarea la conferinţă este o experienţă a multiculturalităţii, care ne demonstrează că diversitatea poate îmbogăţi experienţa profesională și ne poate ajuta să dezvoltăm solidaritatea, pentru că doar astfel avem posibilitatea de a construi împreună o profesie care să își regăsească aprecierea și validarea meritată la nivelul comunităţii”.

Solidaritate de breaslă

Cristina Angela Mușină, asistent medical Obstetrică-Ginecologie, președintele filialei Bistriţa-Năsăud a OAMGMAMR, a prezentat „Studiu privind corelaţia între oferta educaţională și nevoile de pe piaţa muncii pentru asistenţii medicali în judeţul Bistriţa-Năsăud, România”. 

„După anii de pandemie, auzim tot mai des că ne-am însingurat, că nu mai comunicăm, că e tot mai greu să relaţionam unii cu alţii. Congresul ICN de la Montreal ne-a arătat celor prezenţi că nu suntem singuri, că putem să fim și să ne simţim împreună, oameni din toate colţurile lumii, conectaţi prin și pentru profesia noastră. S-au împărtășit idei și experienţe, s-au ridicat probleme de actualitate (multe comune), s-au propus soluţii și strategii pentru viitor. Dar, poate cel mai important lucru de «dus acasă» este sentimentul solidarităţii de breaslă, care-ţi dă încrederea și curajul de a lupta pentru ideile și schimbările ce pot face viaţa noastră și a oamenilor de care avem grijă mai bună!”, a transmis Cristina Angela Mușină.

Marilena Sîrbu, asistent principal Obstetrică-Ginecologie și masterand an II Psihologie organizaţională și managementul resurselor umane, a prezentat lucrarea intitulată „Leadershipul  participativ – realitate și provocare la nivelul profesiei de  asistent medical”, realizată împreună cu Tudor Ionuţ Rotaru, asistent medical generalist licenţiat. „Participarea la Congresul organizat de Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN) de la Montreal a reprezentat o oportunitate extraordinară atât pentru mine, cât și pentru întreaga echipă de la Vâlcea. (...) Am văzut și recunoscut exemple de dedicare și implicare, am avut posibilitatea de a participa la un adevărat  «training în leadership» al profesiei de asistent medical. Toate aceste emoţii pe care le-am trăit, ideile și viziunea primite, le vom împărtăși colegilor noștri de acasă”, a  declarat Marilena Sîrbu.



*Ordinul Asistenţilor Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenţilor Medicali din România


Notă autor:

Foto: Rawpixel

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe