Newsflash
Diverse

Eforturi meritorii

de Dr. Ioana SOARE - ian. 16 2013
Eforturi meritorii
     Manifestările organizate în 2012, cu prilejul Zilelor municipiului Caracal, au inclus şi Zilele medicale caracalene, acţiune deja de tradiţie, cu care organizatorii se pot mândri în aceste vremuri când se poate spune, şi cu argumente precum acesta, că medicina moare dar nu se predă. Conferinţa medicală regională, ajunsă la a patra ediţie, a fost susţinută de Primăria municipiului, Asociaţia „Fiii şi Prietenii Caracalului“, Fundaţia „Iancu Jianu“, Asociaţia Medicilor de Medicina Familiei Olt şi Colegiul judeţean al Medicilor, şi s-a desfăşurat la Teatrul Naţional din Caracal.
   Lucrările reuniunii au fost deschise de dr. Cristian Enache Conea, managerul Spitalului Municipal Caracal, care a subliniat importanţa prezentărilor pentru cei din centrele universitare, care văd cazuri deosebite rezolvate local, importanţa pentru cadrele medicale locale, care beneficiază de noutăţile prezentate şi de aflarea rezultatelor statistice ale studiilor clinice. Caracalul se află între Bucureşti şi Craiova şi se bucură de sprijinul ambelor centre. Spitalul, înfiinţat în 1856, reconstruit în 1983, asigură asistenţa de urgenţă pentru o zonă foarte mare şi s-a modernizat de curând, pentru asigurarea unei preluări mai rapide a cazurilor grave.
    Prof. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi şi preşedintele Colegiului Medicilor din România, a discutat pe larg despre autonomia pacientului, de la drepturile naturale la drepturile omului, iar dr. Viorel Rădulescu, secretarul general CMR şi vicepreşedintele CM Olt, şi dr. Costache Manolache, preşedintele Colegiul Medicilor Olt, s-au referit la problemele medicilor din zonă. Dr. C. Moisă a adus în discuţie managementul riscului clinic în spitale, o temă de mare actualitate.
   Din ce în ce mai frecvente sunt în Romania, în special în sud, cazurile prezentate de dr. Camelia Diaconu, de disfuncţie tiroidiană şi boli cardiovasculare. La chirurgie, dintre cazurile clinice expuse le-am reţinut pe cele de gangrenă gazoasă şi chist ovarian gigant, detaliate de dr. Gheorghe Savu. Patologia colului uterin indusă iatrogen a fost tema prezentată de dr. P. Ghica, în vreme ce aspectele clinice şi terapeutice în pseudoobstrucţia intestinală cronică segmentară (colonică) la adult au fost discutate pe larg de dr. I. D. Vâlcea.
   Dintre lucrările de flebologie, le-am remarcat pe cele privind patogeneza ulcerului venos de gambă (dr. Anabela Oliveira), valvuloplastiile externe în boala venoasă cronică a membrelor inferioare (dr. Şt. S. Mogoanţă) şi sistemul venos al membrelor inferioare (dr. E. Moraru). În ultimii ani s-a renunţat la operaţiile mari, mutilante, cu „smulgerea“ venelor superficiale. Din ce în ce mai mult, se pune accentul pe refacerea anatomiei şi fluxurilor fiziologice ale sistemului venos al membrelor inferioare.
   O bogată statistică în domeniul hepatitelor virale a fost discutată de dr. Dan Ghiţă. Studiul privind confirmarea citologică şi histopatologică a cancerului pulmonar în Câmpia Romanaţiului (dr. M. D. Creţu), cu o bogată cazuistică, a fost completat de dr. C. Popescu. Prof. dr. Viorela Enăchescu, din Craiova, a prezentat incidenţa mare a cazurilor noi de cancer, în lucrarea „Pacientul oncologic în practica medicului de familie – cancerul pulmonar, gastric, prostatic, pancreatic“.
   Clinica diagnosticului precoce în tulburarea depresivă şi în boala Alzheimer, lucrare prezentată de dr. G. Bădescu şi dr. Daria Scorei, a pus în evidenţă frecvenţa mare a acestor afecţiuni şi importanţa recunoaşterii lor în fazele incipiente.
   Remarcăm, în ultimii ani, o tendinţă de afirmare, de perfecţionare a medicilor din localităţi ca Moineşti, Deva, Petroşani, Caracal, care reuşesc să organizeze cu regularitate conferinţe şi cursuri. Am observat că aceste reuniuni sunt sprijinite nu numai de cadre medicale născute acolo, ci şi de alţi colegi, chiar din străinătate. Eforturile acestor colegi sunt cu atât mai meritorii cu cât trebuie să avem în vedere greutăţile acestei perioade de criză şi sponsorizările rare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe