Newsflash
Cultură

Elemente moderne într-un manual clasic

de Prof. dr. Alexandru OPROIU - dec. 15 2014
Elemente moderne într-un manual clasic
 Aparent, un manual de anatomie şi fiziologie nu merită osteneala unei recenzii. Femurul rămâne acelaşi os lung, ficatul se proiectează în cea mai mare parte în hipocondrul drept, acidul clorhidric este inse­parabil de sucul gastric, hemoglobina îşi continuă funcţia milenară de transport al oxigenului către ţesuturi, iar compoziţia urinei normale este arhi­cunoscută. În fond, un material destul de arid şi care se repetă, sub diferite forme (manuale, compendii, atlase, planşe etc.) în zeci de lucrări din domeniu.
În Anatomie şi fiziologie umană descriptivă şi aplicată. Manual pentru şcolile postliceale sanitare, apărut la Editura Medicală, colectivul de autori – alcătuit din prof. Mihaela Alexandru, prof. dr. Crin Marcean şi prof. dr. Vladimir-Manta Mihăilescu – a urmărit să facă legătura dintre anatomie şi fiziologie, pe de o parte, şi diferitele afecţiuni ale structurilor şi funcţiilor descrise, pe de altă parte. Fireşte că un asemenea obiectiv a fost realizat la dimensiuni modeste, deoarece oricare dintre organele studiate are o patologie care ar ocupa mai multe volume groase. Dar este un început, o amorsare a acestei legături, în speranţa că va dispărea ideea că anatomia şi fiziologia umană sunt necesare unui viitor asistent medical numai pentru a lua nota de promovare la disciplinele respective. În acest sens, la cele mai importante organe sau formaţiuni anatomice apare la sfârşit o aplicaţie – expusă sumar – din patologia acestora. Câteva exemple: pentru parametrii corpului uman – indicele de masă corporală şi semnificaţia lui; pentru celulă – degenerescenţa grasă; pentru sistemul osos – osteoporoza; pentru articulaţii – artroza; pentru fibrele nervoase – polineuropatia; pentru măduva spinării – secţionarea transversală; pentru nervii cranieni – paralizia periferică a nervului facial (VII); pentru nucleii bazali – boala Parkinson; pentru emisferele cerebrale – accidentul vascular cerebral; pentru meninge – meningitele; pentru piele – arsurile; pentru ochi – viciile de refracţie; pentru căile respiratorii infecţioase – astmul bronşic; pentru plămâni – pneumoniile; pentru ficat – icterul; pentru sânge – anemiile; pentru pancreasul endocrin – diabetul zaharat; pentru sis­temul imunitar – SIDA etc.
 La prezentarea de ansamblu a unor aparate sau părţi din aparate (formaţiunile de craniu, aparatul respirator, intestinul subţire şi cel gros, aparatul urinar), s-au folosit nu scheme, ci radiografii sau tomografii, astfel încât imaginea lor să fie cât mai apropiată de realitate. Fireşte, sunt selectate filme uşor de citit, cu componentele principale distincte chiar pentru neiniţiaţi.
 Autorii au considerat necesar ca la începutul fiecăruia din cele 14 capitole, precum şi la unele subcapitole (la analizatori) să apară câte o tabletă explicativă de termeni şi definiţii (de ex. agonist, colagen, interstiţiu, apofiză, comisură, depolarizare, aferent, stereognozie, feromoni, ultrasunet, feedback, pH, ansă, chilomicroni, pedicul, autozomi, sinergic etc.). Dar mai mult decât atât, prin aceste explicaţii cititorul ia contact şi cu un mic vocabular medical (pe care în viitoarea carieră îl va întâlni din abundenţă!) prin cuvinte ca: dispnee, puncţie lombară, mielogramă, convulsii, meningococ, stafilococ, tromboză, ataxie, afazie, amauroză, anurie, metroragie etc.
   Compoziţia normală a plasmei, a LCR şi a urinii sunt prezentate în modul în care apar exprimate în actualele buletine de analiză, iar hemoleucograma este expusă după modalitatea de afişare la analizatoarele hematologice computerizate moderne, adică sub forma exponenţială, cu precizarea semnificaţiei abrevierilor în limba engleză.
   Dublarea în engleză a titlurilor şi a principalelor organe sau formaţiuni anatomice apare ca un început – desigur, timid – pentru familiarizarea cu limba de cea mai largă circulaţie, în ideea că multe cadre medico-sanitare din ţara noastră vor ajunge să lucreze peste hotare.
   Credem că este o premieră, dar şi o actualizare necesară, introducerea într-un manual de anatomie a capitolului „Sistemul imunitar“. Se justifică prin faptul că acest sistem are structuri, formaţiuni şi chiar organe proprii, de aceea „abaterea“ de la conceptul manualului clasic apare benefică, mai ales acum, când deficitele imune fac atâtea victime.
   Apreciem că manualul reprezintă un prim pas către modernizarea predării acestor discipline în şcolile de profil. Ne exprimăm regretul că, în ciuda eforturilor făcute de Editura Medicală, centrele universitare medicale din România nu găsesc timpul şi nu înţeleg obligaţia editării unui curs de anatomie şi fiziologie umană pentru studenţii în medicină.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe