Newsflash
ACTUALITATE Știri

FABC: Creștere cu 21% a numărului de cazuri noi de cancer în România

de Magdalena Tănăsescu - feb. 6 2024
FABC: Creștere cu 21% a numărului de cazuri noi de cancer în România

Numărul de cazuri noi de cancer a fost în 2023 cu 21% mai mare față de 2022, în timp ce numărul persoanelor cu cancer din România aflate în evidenţa medicilor a depăşit 550.000.

Datele au fost comunicate de preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia, și au la bază informațiile furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Cezar Irimia a precizat, totodată, că în fiecare an, în România, se înregistrează peste 20.000 de decese evitabile din patologia oncologică, cu peste 45% mai multe faţă de media europeană.

„Este statistica Globocan din 2022. (...) Avem un an subfinanţat faţă de necesar, mai ales că avem medicamente în aşteptare, să intrăm în posesia lor ca tratament. Ele sunt de mult trecute de Agenţia Naţională a Medicamentului. Cred că sunt 39, din câte îmi aduc aminte, de medicamente noi, introduse pe listă sau indicaţii noi, iar 11 nu au alternativă terapeutică. Aici aş putea să vorbesc despre cancerul triplu negativ, unde peste 800 de femei în România ar putea beneficia de tratamente salvatoare de viaţă”, a afirmat președintele FABC în cadrul unei conferinţe de presă, citat de Agerpres.


Liderul FABC a menționat, de asemenea, că banii sunt „insuficienţi”, deşi fondul alocat Sănătăţii a crescut. 


„Nu ne vom face nicio speranţă privind accesul la noi tratamente, tratamente inovatoare care pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte; decalajul dintre noi şi Uniunea Europeană rămânând constat de 5-6 ani. Nu mai vorbesc despre depistarea cancerelor în fază timpurie, pentru că neimplementarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului nu a generat demararea niciunui plan de screening populaţional. Avem în continuare un screening oportunist, chiar şi pe col uterin şi mamar, pentru că nu avem registre în acest sens”, a precizat preşedintele FABC.

Conform FABC, datele Registrului European privind Inechităţile în Cancer arată că România înregistrează „cea mai ridicată” rată de mortalitate prematură prin cancer de sân şi cancer de col uterin din Europa, precum şi a patra cea mai ridicată rată de mortalitate prematură prin cancer pulmonar.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe