Newsflash
Interviuri

Fereastra de oportunitate în perimenopauză

de Florentina Ionescu - ian. 26 2024
Fereastra de oportunitate în perimenopauză

Scăderea nivelului de estrogeni este asociată cu pierderea masei osoase și cu creșterea riscului cardiovascular, dar și cu apariţia simptomelor vasomotorii la femeia aflată la menopauză, spune dr. Roxana Dumitriu-Stan.

Scăderea nivelului de estrogeni, odată cu înaintarea în vârstă, este asociată cu pierderea masei osoase și cu creșterea riscului cardiovascular, dar și cu apariţia simptomelor vasomotorii la femeia aflată la menopauză. Organismul va resimţi valuri de căldură, bufeuri. Pacienta se va confrunta cu insomnii, vor apărea chiar și tulburări de concentrare, explică  dr. Roxana Dumitriu-Stan.

CARTE DE VIZITĂ:

  • Medic specialist Endocrinologie
  • Asistent universitar la Disciplina Endocrinologie – Institutul Naţional de Endocrinologie „C. I. Parhon”, Spitalul Universitar de Urgenţă
    Militar Central „Dr. Carol Davila” și Spitalul Universitar de Urgenţă București
  • Fost vicepreședinte al Societăţii Multidisciplinare a Medicilor Rezidenţi (2019-2020)
  • Student doctorand la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București

Cât de importantă este vizita la medicul endocrinolog odată ce s-a instalat menopauza?
Vizita la medicul endocrinolog este și mai importantă, de fapt, înainte de instalarea menopauzei, aceasta fiind un diagnostic retros­pectiv. Practic, diagnosticul de menopauză este pus în momentul în care pacienta respectivă nu a mai avut cicluri menstruale de 12 luni. 

Perioada de perimenopauză (caracterizată de cicluri menstruale neregulate) este cea în care avem așa-numita fereastră de oportunitate. Atunci putem iniţia diferite tratamente care pot ajuta la ameliorarea eventualelor simptome asociate menopauzei. De asemenea, medicul trebuie să le explice acestor paciente modificările survenite odată cu instalarea menopauzei, dar și consecinţele asupra organismului.

Despre ce consecinţe poate fi vorba?

Una dintre modificări este deprivarea estrogenică. Scăderea nivelului de estrogeni este asociată cu pierderea de masă osoasă și cu creșterea riscului cardiovascular, dar și cu apariţia posibilă a simptomelor vasomotorii – valuri de caldură, bufeuri, insomnii, tulburări de concentrare.

Un pericol îl reprezintă metroragiile în menopauză. Neinvestigate, acestea pot masca o afecţiune ginecologică gravă.

Pacientele pot sesiza creșterea ponderală, de exemplu, sau faptul că nu reușesc să scape de kilogramele în plus la fel de ușor ca înainte. Apare o modificare a structurii sânului. De aceea, controlul endocrinologic și controlul ginecologic sunt obligatorii în această perioadă.

Dozările hormonale recomandate

Ce investigaţii recomandă medicul endocrinolog femeii la menopauză?
În funcţie de simptomele pe care le acuză o pacientă, pot fi recomandate dozări hormonale care să confirme statusul menopauzal, dozări ale gonadotropilor – FSH, LH –, nivelul estrogenilor evidenţiat de estradiol și, eventual, dozarea progesteronului. 

De asemenea, vorbim de vârsta la care s-a instalat menopauza la pacienta respectivă. Pentru că în cazul menopauzei precoce, medicul poate prescrie și alte analize hormonale care să identifice o cauză secundară posibilă a instalării acesteia. Alte investigaţii la fel de importante sunt: mamografia (pentru pacientele de peste 40 de ani), citologia Babeș Papanicolau, ecografia utero-ovariană și evaluarea  ginecologică.

Dacă femeia neglijează vizita la medicul endocrinolog, ce riscuri pot fi asociate cu menopauza?
În cazul în care femeia nu este informată și nu respectă, de exemplu, aportul optim de calciu și de vitamina D, atunci ne confruntăm cu pierderea de masă osoasă și cu apariţia osteoporozei. Aceasta poate duce la complicaţii debilitante, precum fracturile osteoporotice, dacă nu este prevenită sau nu este diagnosticată la timp. Un alt pericol este reprezentat de metroragiile în menopauză; neinvestigate, pot masca o afecţiune ginecologică gravă, precum diferite tumori.

Ameliorarea simptomelor vasomotorii

Ce tratamente pot ajuta femeia să facă faţă mai ușor simptomelor menopauzei?
Aici vorbim de terapia hormonală de menopauză și care, subliniez, trebuie urmată și iniţiată doar la recomandarea medicului endocrinolog și a medicului ginecolog. 

Iniţierea unei astfel de terapii la pacientele care prezintă contraindicaţii se poate solda cu efecte adverse grave. Există mai multe preparate hormonale care ajută la amelioarea simptomelor vasomotorii, însă, de regulă, terapia este iniţiată în cazul pacintelor cu simptomatologie moderată-severă. Și doar după ce au trecut printr-o serie de investigaţii care să confirme că terapia este sigură, că poate fi iniţiată și nu există riscuri.

Terapia hormonală de menopauză este un prieten sau un dușman?
Așa cum am explicat anterior, medicul trebuie să pună în balanţă riscurile și beneficiile și să personalizeze terapia pentru fiecare caz în parte. Nu este recomandat ca pacientele să înceapă să ia „după ureche” diferite preparate, fără a trece printr-o evaluare ginecologică și endocrinologică. 

De exemplu, o pacientă cu istoric de formaţiune tumorală mamară nu este un candidat pentru o astfel de terapie. Avem la dispoziţie acum o serie de tratamente care ameliorează simptomele asociate menopauzei. Este vorba despre opţiuni terapeutice cu administrare orală, cutanată etc. Femeile trebuie doar să meargă la medic și să le fie recomandată terapia care li se potrivește.

Din ceea ce aţi observat în practică, sunt femeile mai informate în prezent în ceea ce privește simptomele menopauzei?
În ziua de astăzi, foarte multe paciente vin la cabinet cu idei deja stabilite, sunt deja informate, știu ce tratamente există pe piaţă și doresc să scape cât mai repede de simptomele deranjante ale menopauzei. Acest lucru se datorează accesului mult mai facil la diferite surse de informare din online. Însă nu toate sursele sunt de încredere, nu tot ce găsim pe internet este valabil sau indicat pentru o pacientă. 

Medicul trebuie să le explice acestor paciente modificările ce vin odată cu instalarea menopauzei și consecinţele asupra organismului.

De aceea, le sfătuiesc pe toate doamnele care se confruntă cu aceste simptome și care citesc diferite lucruri pe internet să vină la un consult medical și să urmeze recomandări avizate. Menopauza nu este o boală, este o etapă prin care femeia trece și, bineînţeles, ne aflăm în secolul în care accesul la serviciile medicale este unul mult mai facil.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe