Newsflash
OPINII

Gândire de tip ori-ori

de Dr. Nicolae-Iordache IORDACHE - dec. 15 2023
Gândire de tip  ori-ori

Am promovat recent un articol al unui medic care, cumva, deplângea modul prin care, în mod sistematic, componenta umană a practicii medicale se pierde undeva pe drum în procesul devenirii medicului.

Unul dintre argumentele aduse în discuţie era că, încă din proiectare, studenţii sunt recrutaţi exclusiv pe baza capacităţilor cognitive, fără nicio evaluare a capabilităţilor de empatie și comunicare. Și că, mai rău decât atât, în decursul facultăţii, chiar și cei care întâmplător au asemenea capabilităţi ajung să și le erodeze odată intraţi într-un sistem care încurajează exclusiv capabilităţile intelectuale și competitivitatea.

Nu mică mi-a fost mirarea să descopăr o reacţie a unei cunoscute care lucrează în cercetare de piaţă, cu o carieră excepţională și pe care o admir. Ea spunea că s-ar simţi mult mai bine în faţa unui medic care știe ce face chiar dacă e puţin mai cinic decât în faţa unuia care plânge alături de tine, dar nu are idee ce să facă. NU pot să neg că astfel pusă problema nu ar avea dreptate. Însă de ce trebuie pusă problema astfel?

Asta mi-a adus în atenţie faptul că mulţi medici gândesc în aceste extreme. Adică un medic care „știe ce face” are dreptate întotdeauna și, prin urmare, îi este scuzabil cinismul, în vreme ce unul care este poate plin de compasiune ar fi musai cumva mai prost. Ei bine, eu mă cam îndoiesc de 
miturile astea. 

De ce ar fi atât de imposibil ca un medic foarte bun să aibă și compasiune? De ce ar fi obligatoriu ca un medic care arată grijă și compasiune să fie puţin cam prost? De ce nu se poate și, și? Este ca și cum te-ai duce să îţi cumperi un bilet de avion și compania de aviaţie te-ar întreba dacă vrei un pilot care știe să decoleze sau unul care știe să  aterizeze.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe