Newsflash
ACTUALITATE Știri

Grup de lucru instituțional pentru acces la medicamente esenţiale la preţuri rezonabile

de Magdalena Tănăsescu - iun. 5 2024
Grup de lucru instituțional pentru acces la medicamente esenţiale la preţuri rezonabile

Un grup de lucru care se va ocupa de identificarea soluţiilor privind accesul pacienţilor la medicamente esenţiale la preţuri rezonabile va fi creat în urma unei hotărâri a Executivului.

Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Marcel Ciolacu, care a precizat că soluţiile identificate vor fi discutate şi cu industria farmaceutică din țara noastră.

„Vom crea un grup de lucru pentru identificarea soluţiilor care să permită accesul pacienţilor la medicamente esenţiale la preţuri rezonabile. Aceste soluţii vor fi discutate şi cu industria farmaceutică din România”, a explicat premierul, citat de Agerpres.

 
La rândul său, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a prezentat modul în care urmează să funcţioneze grupul de lucru.

„Problema aprovizionării cu medicamente este o problemă a întregii Uniuni Europene...(Legat de) accesul neîntrerupt la medicamente al pacienţilor din România, acest lucru se poate realiza în cadrul unui grup de lucru interinstituţional cu Ministerul Economiei, alături de Ministerul Sănătăţii, ca şi coordonatori ai acestui domeniu de producţie a medicamentelor, dar şi cu alte agenţii aflate în subordinea celor două ministere sau a Guvernului, precum şi cu reprezentanţi ai industriei farmaceutice, în calitate de invitaţi”, a explicat Rafila.

Acesta a pus accent, totodată, pe importanţa majoră a industriei farmaceutice ca şi contributor la Produsul Intern Brut al României. 

 

„Cu siguranţă, în cadrul acestui grup de lucru interinstituţional vom încerca să găsim soluţii pe care alte state le-au aplicat. Vă dau un exemplu de bună practică - Spania, (cu măsuri) care au dus la încurajarea investiţiilor în acest sector şi la crearea unei independenţe în ceea ce priveşte producţia de medicamente, inclusiv de materii prime...Materiile prime utilizate în Uniunea Europeană vin în cea mai mare parte din Asia, din India şi din China. Stabilirea unei independenţe a Uniunii Europene în ceea ce priveşte materiile prime din care se fac aceste medicamente este, de asemenea, o condiţie esenţială”, a mai spus ministrul Sănătății. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe