Newsflash
Internaționale

Hemiartroplastie cimentată sau necimentată?

de Dr. Diana Andronache - feb. 18 2022
Hemiartroplastie cimentată sau necimentată?

În rândul pacienţilor cu vârsta de cel puţin 60 de ani cu fractură de șold intracapsulară, hemiartroplastia cimentată a fost asociată cu un risc mai mic de fractură periprotetică.

16.1

În rândul pacienţilor cu vârsta de cel puţin 60 de ani cu fractură de șold intracapsulară, hemiartroplastia cimentată a fost asociată cu un risc mai mic de fractură periprotetică și o calitate a vieţii modestă, însă mai bună, comparativ cu hemiartroplastia necimentată.

Fractura de șold la vârstnici reprezintă o problemă globală care afectează calitatea vieţii. Artroplastia șoldului este o intervenţie chirurgicală majoră, ce presupune înlocuirea articulaţiei șoldului cu una artificială. Prin hemiartroplastie de șold se înlocuiește doar capul femural. Există însă controverse cu privire la modul de fixare a implantului.

O metaanaliză a studiilor randomizate controlate a arătat că în cazul implanturilor fixate cu ciment osos, durerea postoperatorie a fost mai mică, iar gradul de mobilitate a fost mai bun comparativ cu prima generaţie de implanturi necimentate. Însă implanturile necimentate mai recente au fost dezvoltate pentru a asigura o mai bună integrare cu osul.

Studiul WhiTE 5 (World Hip Trauma Evaluation), recent publicat în New England Journal of Medicine, și-a propus să evalueze calitatea vieţii în rândul pacienţilor cu fractură de șold intracapsulară deplasată, supuși unei hemiartroplastii cimentate, comparativ cu cei cărora li s-a efectuat hemiartroplastie necimentată.

Calitatea vieţii, importantă pentru pacienţi

În cazul adulţilor cu vârsta de cel puţin 60 de ani, diagnosticaţi cu fractură de șold intracapsulară, hemiartroplastia cimentată a fost asociată cu o calitate a vieţii modestă, însă semnificativ mai bună la patru luni, comparativ cu hemiartroplastia necimentată.

Fracturile periprotetice au fost mai frecvente în grupul pacienţilor a căror proteză a fost necimentată (2,1%) comparativ cu grupul pacienţilor a căror proteză a fost cimentată (0,5%). Cu toate acestea, autorii studiului raportează că incidenţa globală a fracturilor periprotetice a fost mai mică decât cea raportată în alte studii randomizate.

 


Notă autor:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2108337

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe