Newsflash
Hi-tech & Gadgets

4 beneficii ale digitalizării în industria de Sănătate

de Florentina Ionescu - mar. 19 2021
4 beneficii ale digitalizării în industria de Sănătate

Există suficient spațiu pentru ca digitalizarea să poată pătrunde în zone precum sănătatea și îngrijirile medicale, spun experții.

Desigur, nu se poate afirma că nu există deloc digitalizare în domeniul sănătății – soluții pentru managementul pacienților există deja și au fost îmbogățite cu ajutorul tehnologiei.

Există numeroși profesioniști din domeniul sănătății care sunt dispuși să includă tehnologia în practica medicală, mai ales că, nu de puține ori, tehnologia prezintă numeroase avantaje. 

digitalizare beneficiu comunicare doctor pacient

Citiți aici despre: Primul sistem informatic destinat gestionării pacienților, la Spitalul „Grigore Alexandrescu”

Iată care sunt cele mai mari beneficii ale digitalizării în industria de sănătate, potrivit site-ului digitalhealthbuzz.com:

O mai bună coordonare în relația medic-pacient

Digitalizarea înseamnă că pacienților le este mai ușor să își păstreze istoricul medical. Mai ales că istoricul medical este esențial în situații de urgență, când este foarte probabil ca o copie fizică să nu fie disponibilă. În acest caz, digitalizarea ajută, în sensul că îi menține pe medici informați cu privire la istoricul medical al pacientului, în orice situație.

Sarcini administrative automate

Potrivit unei statistici citate de site-ul menționat anterior, medicii petrec mai puțin de o treime din timpul lor consultând pacienții. În schimb, mare parte din timp este „petrecut” cu diverse sarcini administrative. Astfel, medicii pot petrece până la o treime din timpul lor introducând pur și simplu informațiile despre pacient în sistemele și registrele electronice de sănătate.

Din păcate, acesta nu este un sistem foarte eficient, iar timpul medicului este afectat. Din fericire, însă, digitalizarea poate să aducă beneficii în acest sens și să facă ceea ce fac computerele: automatizarea sarcinilor.

De exemplu, sistemele avansate pe bază de inteligență artificială pot fi implementate astfel încât să ofere sfaturi legate de prescripții și să le reamintească medicilor anumite informații.

Comunicare între mai mulți medici specialiști

Pentru că unii pacienți suferă de o patologie care necesită să fie consultați de diferiți specialiști, și în acest scenariu digitalizarea poate fi un aliat.

De exemplu, medicamentele prescrise de doi sau trei medici diferiți pot interacționa unele cu celelalte, pot duce la complicații. Dar un sistem bine pus la punct, care îi menține informați pe toți medicii care se ocupă de respectivul pacient, îi poate ajuta pe clinicieni astfel încât să se poată sfătui între ei cu privire la un plan de tratament care să nu ducă la apariția unor complicații nedorite.

Prin faptul că își împărtășesc informații în mod constant, medicii specialiști vor ști și ce medicament funcționează mai bine pentru respectivul pacient și mai ales dacă se înregistrează sau nu un progres.

Informații în timp real despre sănătatea pacientului

Telefoanele inteligente și dispozitivele din categoria wearables (n.red. – brățări de fitness, ceasuri inteligente, etc.) sunt în prezent dispozitive extrem de populare și devin din ce în ce mai competente. Smartwatch-urile moderne pot monitoriza ritmul cardiac, pot să contorizeze numărul de pași pe care îi face utilizatorul și pot realiza chiar și o electrocardiogramă.

Astfel de trăsături fac ca dispozitivele inteligente care pot fi purtate (așa-numitele wearables) să fie utile nu doar pentru utilizatorii care le cumpără, ci și pentru medici.

Un exemplu simplu, dacă sunteți medic: gândiți-vă că un pacient poartă un ceas inteligent care transmite constant în mediul online informații despre starea sa de sănătate.

Medicul poate seta un „trigger”, o alarmă pentru acele situații în care o anumită condiție este întrunită – de exemplu, ritmul cardiac depășește un anumit prag, astfel încât medicul să poată acționa rapid.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe