Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Administrarea eficientă a insulinei în DZ-1

de Dr. Diana Andronache - sept. 16 2022
Administrarea eficientă a insulinei în DZ-1

Utilizarea unui sistem AID open-source la persoanele cu DZ-1 a dus la o creștere semnificativă a timpului petrecut în intervalul-ţintă al glicemiei, comparativ cu utilizarea unei pompe de insulină.

Datele din ultimii ani au demonstrat că utilizarea sistemelor automate de administrare a insulinei (AID, automated insulin delivery) de tip open-source a îmbunătăţit controlul glicemic și a redus povara îngrijirii pacienţilor cu diabet zaharat tip 1(DZ-1).

Acestea au în componenţa lor o pompă de insulină, un sistem de monitorizare continuă a nivelului glucozei din sânge și un algoritm care ajustează eliberarea insulinei la fiecare cinci minute, în funcţie de nevoi.

Un sistem de ajutor de tip „do-it-yourself AID”, numit OpenAPS, a fost dezvoltat de pacienţii cu diabet și a fost distribuit gratuit ca sistem open-source în anul 2015. Ulterior, mai multe sisteme de AID open-source au evoluat și au fost utilizate de aproximativ 2.500 de pacienţi cu diabet zaharat tip 1, la nivel global.

Studiul CREATE (Community Derived Automated Insulin Delivery) este primul studiu controlat, randomizat, care și-a propus să evalueze profilul de eficacitate și de siguranţă al sistemului AID open-source, comparativ cu terapia cu pompă de insulină cu senzori, în rândul copiilor și adulţilor cu diabet zaharat tip 1.

Sigur și eficient

În acest studiu au fost incluși 97 de pacienţi, dintre care 48 de copii și 49 de adulţi, care au fost randomizaţi în grupul AID (44 de pacienţi) sau în grupul de control (53 de pacienţi). Rezultatul primar a fost reprezentat de proporţia de timp petrecut în intervalul-ţintă în ceea ce privește nivelul glicemic (între 70 și 180 mg/dl), între ziua 155 și 168.

Datele obţinute au arătat că pacienţii care foloseau sistemul AID open-source au petrecut zilnic o perioadă de timp cu 3 ore și 21 de minute mai mare în intervalul-ţintă al glicemiei, comparativ cu pacienţii care utilizau terapia cu pompă de insulină cu senzori, fiind documentată o diferenţă de 14 puncte procentuale între cele două grupuri.

La 24 de săptămâni, timpul mediu petrecut în intervalul-ţintă a crescut de la 61,2% la 71,2% în grupul AID și a scăzut de la 57,7% la 54,5% în grupul de control. Pacienţii din grupul AID au avut un control glicemic îmbunătăţit, menţinând în același timp un procentaj scăzut de timp în care nivelul de glucoză a fost mai mic de 70 mg/dl. Nu au fost raportate evenimente de hipoglicemie severă sau cetoacidoză diabetică în niciunul dintre grupurile de studiu.

Citiți și: Medicină personalizată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe