Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Anemia la copii, depistată cu un smartphone

de Florentina Ionescu - mar. 17 2023
Anemia la copii, depistată cu un smartphone

O echipă de ercetători a reușit să facă predicţii, cu succes, în ceea ce privește copiii care au anemie, folosind doar un set de imagini de pe un telefon inteligent.

Studiul, publicat recent în PLOS ONE, a reunit mai mulţi cercetători și clinicieni care au investigat o nouă tehnică de diagnostic non-invazivă, folosind fotografii salvate pe un smartphone. În imagini sunt chipuri și ochi, în scop diagnostic.

depistare precoce anemie la sugari cu un smartphone Credit foto dr. Christabel Enweronu-Laryea, University of Ghana
Credit foto: dr. Christabel Enweronu-Laryea, University of Ghana

 

Cum funcţionează această tehnică? Cercetătorii de la University College London și cei de la University of Ghana știu că hemoglobina are o culoare extrem de caracteristică datorită modului în care ea absoarbe lumina. Așa că scopul lor a fost simplu: să dezvolte o procedură prin care utilizatorul să facă fotografii cu un telefon inteligent și să folosească aceste imagini pentru a prezice dacă anemia este sau nu prezentă la un pacient.

Experţii au analizat fotografiile realizate în cazul a 43 de copii cu vârsta sub 4 ani, care fuseseră recrutaţi să ia parte la studiu în 2018. Imaginile captate au vizat trei regiuni ale corpului cu o pigmentare minimă a pielii – sclera, buza inferioară și pleoapa inferioară.

Echipa a descoperit că, atunci când aceste zone au fost evaluate împreună pentru a prezice concentraţia de hemoglobină, s-au putut detecta cu succes toate cazurile de pacienţi cu cel mai sever grad de anemie. Totodată, cercetătorii au putut să identifice forme mai ușoare de anemie într-o proporţie care se poate dovedi utilă pentru practica clinică.

Screening accesibil

Acest instrument de screening este mult mai ieftin decât opţiunile existente în prezent și oferă rezultate într-o singură examinare a copilului de către medic. Reușita sa ar putea însemna ca, în viitor, screeningul anemiei să se facă la scară mai largă pentru copiii din Ghana, precum și pentru cei din alte ţări cu venituri mici și medii. Acestea fiind zone unde există rate foarte mari ale anemiei din cauza deficitului de fier.

Principalul investigator al studiului, dr. Terence Leung, a spus că din 2018 până în prezent, el și echipa sa au lucrat împreună cu colegii din Ghana pentru a descoperi metode la un preţ convenabil pentru a îmbunătăţi acordarea îngrijirilor medicale folosind telefoane inteligente.

După succesul pe care aceștia l-au avut în trecut în screeningul icterului neonatal (despre care puteţi citi mai multe aici), cercetătorii sunt încântaţi că tehnica imagisticii prin intermediul telefoanelor inteligente se poate aplica și în screeningul anemiei la copiii mici și la sugari.

Folosirea acestei tehnici în screeningul anemiei ar putea duce la îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru un număr mare de persoane. În prezent, diagnosticul anemiei necesită analize de sânge, care pot fi extrem de costisitoare pentru pacienţi și pentru sistemele de sănătate. Pot apărea inechităţi asociate costurilor mari dacă pacienţii sunt nevoiţi să călătorească pe distanţe mari până la spital pentru un astfel de test de sânge.

Citiți și: „Shazamul” care identifică bolile cardiace

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe