Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Hi-tech & Gadgets

Aplicație anti-COVID: te anunță dacă ai intrat în contact cu persoane infectate

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 28 august 2020, ora 13:20

Institutul de Științe Spațiale a dezvoltat o aplicație smartphone prin care românii pot afla dacă au intrat în contact, în ultimele 14 zile, cu o persoană infectată cu SARS-CoV-2.

Potrivit libertatea.ro, aplicația dezvoltată de Institutul de Științe Spațiale (parte a centrului de stat de la Măgurele) va fi predată Ministerului Educației și Cercetării la jumătatea lunii septembrie.

aplicatie coronavirus
Sursă imagine: Pixabay

 

Sursa citată a precizat că este o aplicație anti- COVID-19 pentru smartphone-uri, după modelul celor deja lansate în alte țări. Dezvoltatorii susțin că aplicația respectă viața privată.

În plus, proiectul dezvoltă un modul pentru modelare a evoluției pandemiei SIR, triaj epidemiologic digitalizat, precum și un component de vizualizare geografică GIS.

„Este o aplicație de contact tracing care îți spune, ca utilizator, dacă în ultimele 14 zile ai stat în preajma unui infectat. Primul pas este, firește, descărcarea aplicației pe telefon. Odată cu activarea acesteia, vei permite și accesul la utilizarea bluetooth, sistemul pe care îl va folosi pentru a intra în contact cu alte telefoane mobile. Doar cele care au și ele activată aceeași aplicație”, a declarat Mugurel Balan, reprezentantul RISE SRL, pentru libertatea.ro.

Aplicația are nevoie de permisiuni legate de Bluetooth și locație pentru a putea realiza monitorizarea. Transmiterea datelor catre server se face doar în cazul unui potențial risc de contractare a virusului (opțiune încă neimplementată), informează roinspace.com.

Proiectul a costat 165.000 de euro și a fost câștigat de Institutul de Științe Spațiale (ISS), o filială a Institutului Național pentru Fizica Laserilor de la Măgurele. 

Alături de ISS, care este instituție coordonatoare, în proiect au fost cooptați Romanian Inspace Engineering (RISE) SRL, Institutul Național de Sănătate Publică și Administrația Națională de Meteorologie.

Sursa citată amintește că, la sfârșitul lunii martie, Ministerul Educației și Cercetării a alocat 25 de milioane de lei pentru finanțarea a 16 proiecte de cercetare privind limitarea extinderii și combaterea epidemiei de COVID-19.

Acestea se află în implementare, iar opt dintre ele au deadline-ul de predare în luna septembrie.

Etichete: aplicatie mobila covid-19 proiecte de cercetare epidemie de COVID-19

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.