Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Aplicaţie pentru gravidele cu diabet zaharat

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - nov. 9 2018
Aplicaţie pentru gravidele  cu diabet zaharat
    O aplicaţie pentru smart­phone livrează informaţii rapide, accesibile și utile pentru gravidele cu diabet zaharat. Recomandările se bazează pe cele ale Centrului pentru pacientele însărcinate cu diabet zaharat din Copenhaga.
    Studiile din literatură arată că hiperglicemia prezentă la momentul concepţiei este asociată cu un risc de malformaţii congenitale la pacientele cu diabet zaharat. Dacă pacienta își dorește o sarcină, trebuie avută în vedere îndeplinirea următoarelor puncte: HbA1c sub 7%; evitarea hipoglicemiilor; suplimentarea cu acid folic; recomandări clare pentru creșterea în greutate; screeningul retinopatiei diabetice. În timpul sarcinii se urmărește un control glicemic strict, ideal cu o HbA1c sub 5,8% (conform ADA).
    Riscul de malformaţii este înjumătăţit cu fiecare reducere cu un procent a hemoglobinei glicozilate, ţinta acesteia fiind sub 7%. Potrivit datelor, pacientele cu diabet zaharat de tip 1 prezintă un risc de macrosomie de 50%, iar cele cu diabet de tip 2, de 30%.
    Prevalenţa feţilor macrosomi se menţine încă la un nivel crescut, în ciuda apariţiei noilor tehnologii: pompe de insulină, sisteme de monitorizare glicemică continuă sau FreeStyle Libre.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe