Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Baterie de unică folosinţă... din hârtie

de Dr. Diana Andronache - aug. 12 2022
Baterie de unică folosinţă... din hârtie

Pentru utilizare în cadrul dispozitivelor medicale electronice de unică folosinţă, a fost dezvoltată o baterie de hârtie care se activează cu apă. Acest concept vine cu beneficii asupra mediului, fiind un produs biodegradabil.

În bateriile standard, apa poate provoca un scurtcircuit prin întreruperea fluxului de electroni de la borna pozitivă la borna negativă.

poza 2

Bateria dezvoltată de cercetătorii de la Laboratoarele Federale Elveţiene pentru Știinţă și Tehnologia Materialelor din Dübendorf, Elveţia, folosește zincul ca anod metalic biodegradabil, grafit ca material catodic netoxic și hârtie ca substrat biodegradabil. De asemenea, prin valorificarea proprietăţilor electrochimice ale apei au obţinut un catalizator.

Bateria rămâne inactivă până când apa este disponibilă și absorbită de substratul de hârtie. Când apa este absorbită prin filtrul bateriei, aceasta dizolvă clorura de sodiu dispersată prin baza bateriei și activează celula electrochimică. Odată activată, o singură celulă oferă un potenţial de circuit deschis de 1,2 V și o densitate de putere de vârf de 150 µW/cm2 la 0,5 mA. Ca termen de comparaţie, o baterie alcalină tip AAA are un potenţial de tensiune de aproximativ 1,6V.

Pentru a demonstra capacităţile energetice, cercetătorii au fabricat o baterie cu două celule și au folosit-o pentru a alimenta un ceas digital cu alarmă. Bateria a fost proiectată să rămână inactivă până când apa este aplicată și absorbită de componenta cu substrat de hârtie a bateriei. Experimentele au arătat că bateria a funcţionat aproximativ o oră înainte ca performanţa să scadă, ca urmare a uscării substratului de hârtie. Când hârtia a fost rehidratată, bateria și-a recuperat rapid capacităţile de performanţă.

 


Notă autor:

https://www.medscape.com/viewarticle/978733

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe