Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Casca VR, metodă de destresare pentru lucrătorii din sănătate

de Florentina Ionescu - feb. 14 2022
Casca VR, metodă de destresare pentru lucrătorii din sănătate

Personalul medical care a fost în linia întâi de luptă împotriva pandemiei a găsit o metodă ingenioasă de a alunga stresul: imaginile din natură, privite în realitate virtuală.

O echipă de cercetători de la Ohio University Heritage College of Osteopathic Medicine, OhioHealth Healthcare Organization și de la Universitatea din Ohio a descoperit că persoanele pot să scape de stres prin vizionând scene din natură cu ajutorul căștilor speciale VR (care prezintă realitatea virtuală). Grupul de experți a publicat cercetarea în jurnalul „PLOS ONE”, scrie medicalxpress.com

imagini din natura realitate virtuala stres personal medical
Foto de Lukasz Szmigiel de la Unsplash

Plecând de la ideea că cercetările anterioare au arătat că persoanele au avut un ritm cardiac mai scăzut, o valoare mai mică a tensiunii arteriale și o reducere în ce privește producția de cortizol când s-au bucurat de ore petrecute în natură, cercetătorii și-au propus să afle dacă ar putea exista aceleași beneficii pentru peisajele din natură simulate în realitatea virtuală.

Mai precis, au vrut să afle dacă simularea naturii în VR ar putea reduce stresul persoanelor care lucrează în unități medicale în timpul pandemiei de COVID-19.

Astfel, au fost recrutați 102 lucrători din prima linie de luptă împotriva pandemiei, din trei unități spitalicești care au tratat bolnavii de COVID-19.

Fiecare participant a purtat o cască VR pe cap și a privit un filmuleț de trei minute cu un peisaj din natură, cu vegetație bogată și verde. Mai mult, căștile VR le-au permis participanților să întoarcă capul pentru a privi și mai bine mediul înconjurător virtual, ca și cum ar fi fost cu adevărat înconjurați de copaci, de flori, de ape curgătoare, și să audă sunetele păsărelelor, să audă vântul sau apa curgând. Fiecare voluntar a fost apoi chestionat cu privire la nivelul propriu de stres, înainte și după ce a privit filmulețul de trei minute. 

Beneficiile stresului 

Sursa citată precizează că cercetătorii au descoperit că, în medie, voluntarii și-au acordat scoruri ale nivelurilor de stres la o medie de 5,5 pe o scară de la 1 la 10, înainte de a vedea filmulețul cu natura în realitatea virtuală. Cifra scăzut la doar 3,3 după ce personalul medical a văzut imaginile virtuale.

Studiu: Legătura dintre hormonul stresului și glicemie 

Totodată, cercetătorii au notat că proporția acelor voluntari care au raportat niveluri ale stresului de peste 6,8 înainte de a vedea filmulețul a scăzut de la 32,4% la doar 3,9% după ce aceștia au privit filmulețul prin casca VR. Cercetătorii au mai descoperit că reducerea stresului a fost raportată indiferent de vârstă, de sex sau de experiența cu sistemele bazate pe realitatea virtuală.

Propunere 

Cercetătorii sugerează că imaginile din natură ce pot fi vizualizate cu ajutorul realității virtuale ar putea fi o modalitate relativ simplă și necostisitoare pentru ca spitalele și alte unități sanitare să reducă stresul în rândul angajaților care acordă îngrijiri medicale. Desigur, este nevoie de mai multă muncă de cercetare pentru a evalua dacă vizionarea imaginilor din natură în VR are un impact de durată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe