Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Cine sunt câștigătorii hackathonului de la Cluj, dedicat telemedicinei

de Florentina Ionescu - sept. 28 2021
Cine sunt câștigătorii hackathonului de la Cluj, dedicat telemedicinei

Studenți din toată țara și din străinătate inovează în sprijinul dezvoltării telemedicinei. Astfel, proiectele Tech4Life și Tele-Tubbies au fost proiectele desemnate câștigătoare.

Centrul de Inovare în Sănătate HIVE de la Universitatea „Babeș Bolyai” a desfășurat un hackathon cu participare internațională în perioada 16-19 septembrie 2021, pe tema telemedicinei.

Evenimentul s-a adresat atât studenților, cât și absolvenților dornici să își testeze ideile și să aducă o potențială soluție pentru telemedicină, se arată într-un comunicat transmis redacției. 

telemedicina solutii la probleme
Fotografie creată de RODNAE Productions, de la Pexels

HIVE | Telemedicine Hackathon a fost cel de-al cincilea eveniment din seria de hackatoane organizate de Departamentul de Sănătate Publică, din cadrul Universității Babeș-Bolyai, în colaborare cu Telios Care. Demersul a început la nivel local, având ca participanți studenți ai universităților clujene, ulterior alăturându-se studenți din toată România, dar și din alte țări.

Domeniile alese de participanți

În acest an, au fost abordate diferite teme din vastul subiect al telemedicinei. Printre acestea, participanții au fost provocați să își aleagă unul dintre următoarele domenii: Digital Health, InsurTech și Pharma.

Hackathonul a urmat structura unui eveniment de patru zile, desfășurat integral în limba engleză, începând cu trei traininguri în primele două zile, urmate de încă două zile de hackathon.

Acesta a fost un eveniment online, desfășurat pe platformele Discord și pe Zoom, astfel încât atât participanții, cât și mentorii lor să aibă posibilitatea de a se conecta de la distanță, indiferent de locul în care s-au aflat.

Au existat participanți atât din România, cât și din alte țări, precum Anglia sau Olanda, iar cele două platforme au asigurat succesul în materie de comunicare eficientă și lucru în echipă.

Traininguri pentru tinerii cu idei

Participantii hackathonulului au beneficiat de trei traininguri pentru a fi pregătiți de competiție:

  1. Innovation in Healthcare and Social services realizat de dr. Ion-Gheorghe Petrovai (foto), director Inovație și cofondator al FreshBlood HealthTech, EITHealth RIS Hub pentru România, 
  2. Digital transformation to product showcase, susținut de Cristian Pătru, product designer la Fortech Investments, 
  3. și Pitching for innovation in Healthcare, oferit de Răzvan Cherecheș, director executiv al Centrului de Inovare în Sănătate HIVE. 
Dr_Ion_Gheorghe_Petrovai
Dr. Ion-Gheorghe Petrovai

 

Fiecare echipă care a participat în cadrul hackathonului a avut în componență cel puțin doi membri cu expertize diferite (absolvenți/studenți de la facultăți cu profil diferit). Au existat opt echipe finaliste, care și-au prezentat proiectele pentru a fi evaluate de un juriu format din experți în diferite domenii.

Membrii juriului au fost Matt Henry - vicepreședinte eDocAmerica și co-fondator Telios Care; Andra Migiu - specialist în servicii financiare și gestionarea fondurilor UE, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății; Marian Isac - healthtech executive, fost Country Manager la Boston Scientific; și Cristina Grigore - fondator PEDITEL 1791.

În cele două zile de hackathon, echipele au beneficiat de mentorat pentru ideile lor din partea a 11 experți din domeniul tehnologiei și antreprenoriatului:

  • IT - Valentin Filip;
  • Business - Nassim Abu Rjala, Florin Pop, Emmett King;
  • E-health - Delia Iliasa, Stefan Strilciuc;
  • InsurTech - Ciprian Bujor, Koen Vanvinckenroye;
  • Medicine & eHealth: dr. Stefan Busnatu, dr. Adrian Danciu;
  • Marketing, comunicare, antreprenoriat în sănătate - prof. Răzvan Cherecheș;

La finalul zilei de duminică, echipele concurente au avut ocazia să își prezinte în plen ideile inovatoare în telemedicină.

Aplicație care ține evidența tratamentului medicamentos

Premiul I a fost acordat proiectului Tech4Life. Una dintre problemele trecute cu vederea în medicină este modul în care pacienții își iau, de fapt, medicamentele după ce au fost diagnosticați.

Credința comună este că aceasta este în întregime responsabilitatea pacientului și că este normal pentru un pacient cu afecțiune cronică, de exemplu, sa înceapă sa ia un tratament, zilnic pentru tot restul vieții. În practică, este foarte greu să-ți formezi noi obiceiuri.

Soluția echipei pentru a ajuta pacienții cu această provocare este o aplicație mobilă concepută pentru a ține evidența medicamentelor lor, a le reaminti când trebuie să o ia și a oferi recompense pentru a ține pasul cu planul lor de medicamente.

Medicamentul ar fi extras din prescripția electronică stabilită de medic, astfel încât pacientul nu ar avea posibilitatea să-și schimbe planul. Pacienții ar avea, de asemenea, acces la informații despre medicamentele pe care le iau, astfel încât ei să știe exact la ce servesc medicamentele și care sunt contraindicațiile. În plus, s-ar putea adăuga urmărirea sănătății de bază, cum ar fi urmărirea greutății, tensiunea arterială și așa mai departe. 

Ecografii făcute la distanță 

Premiul al doilea fost acordat proiectului Tele-Tubbies. Scopul echipei în acest hackathon a fost de a rezolva următoarea problemă: lipsa asistenței medicale în zonele rurale ale României.

Soluția lor este Tele-Ultrasound, unde ultrasonografiile se fac de la distanță, în timp real din mediul rural, conectate la un medic dintr-un oraș mare.

„Împreună cu partenerii noștri, Telios Care, am organizat acest eveniment pentru a educa și inspira studenții din diferite medii universitare să facă față provocărilor europene din domeniul telemedicinei. Sperăm că această experiență a fost una productivă pentru toți participanții și că pe viitor vor fi tot mai mulți studenți interesați să inoveze în domeniul sănătății”, a declarat profesorul Răzvan Cherecheș, director al Centrului de Inovare în Sănătate HIVE din Universitatea „Babeș Bolyai”.

Razvan Chereches
Prof. Răzvan Cherecheș

 

În căutare de idei

Centrul de Inovare în Sanatate HIVE va organiza în continuare, trimestrial, evenimente tip hackathon. Persoanele interesate de o colaborare cu HIVE pot scrie un mesaj la adresa hiveinnovation@publichealth.ro.


Notă autor:

Sursa foto: Fotografie creată de RODNAE Productions, de la Pexels

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe