Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Cum arată ecosistemul start-up-urilor de sănătate din România

de Florentina Ionescu - feb. 10 2022
Cum arată ecosistemul start-up-urilor de sănătate din România

Luna trecută a avut loc lansarea raportului anual privind start-up-urile de sănătate din România. Potrivit datelor, și în țara noastră pandemia a accelerat inovația în sănătate.

Ecosistemul start-up-urilor de sănătate din România se află în plină expansiune, înregistrând o creștere constantă a numărului lor și atrăgând din ce în ce mai mult interes din partea investitorilor și a celorlalți jucători din sănătate, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

start up raport 2022

Astfel, în ultimii cinci ani s-au putut vedea începuturile acestui ecosistem și creșterea timidă, însă specialiștii spun că acum acest ecosistem este pregătit să treacă la următorul nivel.

Din acest motiv, echipele FreshBlood și Activize, cu sprijinul Microsoft și EITHealth, au contribuit la crearea unui raport care prezintă în detaliu ecosistemul start-up-urilor de sănătate din România. Acest raport a fost lansat la sfârșitul lunii ianuarie 2022.

„Start-up-urile românești din acest domeniu încep să construiască soluții care rezolvă probleme reale, să câștige granturi importante și să obțină finanțare, și multe dintre ele chiar să aibă clienți plătitori. Obstacolele întâmpinate de startupurile românești din domeniul sănătății sunt reprezentate de complexitatea dezvoltării unor soluții viabile, lipsa de finanțare și scepticismul prezent în sistemul de sănătate. De aceea, misiunea noastră principală este să sprijinim inovația în domeniul sănătății și start-up-urile din România prin proiecte și parteneriate. FreshBlood își asumă poziția de susținător al inovației în domeniul sănătății în România și Europa de Est, în parteneriat cu toate organizațiile care îi împărtășesc viziunea”, a declarat dr. Ion-Gheorghe Petrovai, director inovație la FreshBlood.

Aproape fiecare organizație medicală se transformă

În ultimii ani, întreaga lume s-a confruntat cu lupta împotriva pandemiei de COVID-19, fiecare industrie fiind afectată într-un fel sau altul. În cazul domeniului sănătății, această perioadă a reprezentat o provocare fără precedent, spune Ruthy Kaidar, director pentru healthcare CEE, Microsoft:

„[Pandemia] a forțat organizațiile din domeniul sănătății să își regândească normele, bunele practici operaționale utilizate până atunci, cum ar fi modul în care echipele medicale colaborează între ele, modul în care comunică cu pacientul, modul de monitorizare al pacientului, fiind introdusă monitorizarea la distanță, dar și modul de analizare al datelor. În același timp, în urma acestei perioade așteptările pacienților s-au schimbat, datorită prevalenței tot mai ridicate a tehnologiei în viețile lor și a schimbării de mentalitate, aceasta fiind orientată mai mult către pacient. Aproape fiecare organizație medicală se transformă. Inovarea sistemelor existente, introducerea de noi soluții, consolidarea și analiza datelor, introducerea instrumentelor de colaborare și a canalelor de implicare sunt cheia pentru a accelera această transformare. Tehnologia permite organizațiilor din domeniul sănătății să furnizeze beneficiile și rezultatele care îmbunătățesc calitatea îngrijirii, sporesc colaborarea și comunicarea în echipă și promovează perspective acționabile pentru a conduce la o îmbunătățire continuă”.

Se observă o creștere a calității start-up-urilor

Mircea Vădan, manager al Activize, menționează despre raport:

„Considerăm că, pentru a obține rezultate promițătoare, sunt necesare atât cantitatea, cât și calitatea, iar acest raport vă va permite să evaluați atât creșterea cantitativă a ecosistemului (70 de startup-uri din domeniul sănătății au fost selectate și prezentate), în timp ce finanțarea (peste 8 milioane de euro în 2020-2021) arată creșterea calității start-up-urilor (când primești bani de la investitori sau de la clienți treaba devine serioasă)”.

Totodată, Mircea Vădan explică și că au împărțit lista startup-urilor în cinci categorii:

  1. Instrumente de telemedicină,
  2. Instrumente pentru instituții,
  3. Instrumente pentru persoanele aflate în nevoie,
  4. Instrumente pentru pacienți și familii,
  5. Instrumente pentru profesioniștii din domeniul sănătății.

start up raport2 2022

Printre start-up-urile din ecosistemul de sănătate enumerate în raport se află și următoarele, despre care puteți citi mai multe pe Viața Medicală:

Oncochain - interviu cu unul dintre fondatori: Dr. Roxana Margan: „Încercăm să dăm viaţă datelor” 

ATLAS - Interviu cu unul dintre fondatorii platformei ATLAS 

dahna - Dahna are și modul pentru nevăzători 

.lumen - citiți și: .lumen, sistemul care le oferă mobilitate nevăzătorilor 

Doctor31 - interviu cu unul dintre fondatori, Dr. Constantin Nuţu: „Diagnosticul este pus de medic, nu de o aplicaţie” 

MediJobs.ro - Spitalele și clinicile românești au făcut mai multe angajări în 2021 față de 2020 

Despre Medicentrum - POSIBIL ȘI ÎN ROMÂNIA. EVALUAREA PACIENŢILOR LA DISTANŢĂ 

Vă recomandăm și: XVision, ajutor digital pentru medicii radiologi 

Despre aceste categorii, el afirmă că „ar putea fi destul de diferite față de alte liste similare care se pot găsi în alte ecosisteme sau în rapoarte internaţionale”.

„Credem că valoarea unui startup este dată de clientul plătitor, iar în cazul startup-urilor din domeniul sănătății acesta poate fi individul, pacientul, profesionistul din domeniul sănătății sau instituțiile medicale. Am ales să poziționăm telemedicina la baza hărții noastre pentru că oferă o perspectivă mai ușor de înțeles asupra inovării în acest domeniu (chiar dacă implementarea acesteia poate depăși alte proiecte din punct de vedere al complexității), aceasta reprezentând și o platformă care poate crea oportunități pentru alte proiecte inovatoare din domeniul sănătății. Merită să menționăm aici Telios Care, o platformă de telemedicină, care a reușit să atragă în 2021 o investiție de 800.000 de euro.”, a adăugat Mircea Vădan, manager al Activize.

furnizorii de servicii medicale se implică

Perspectivele ecosistemului de start-up-uri healthtech din România rămân optimiste, datorită faptului că impactul COVID-19 asupra sistemului de sănătate nu este încă finalizat, iar această criză îi va împinge pe cei aflați la guvernare să ia în considerare și soluții alternative, se arată în același comunicat.

De asemenea, sprijinul oferit de FreshBlood și de restul ecosistemului se va consolida, mai multe universități, companii și furnizori de servicii medicale văzând oportunități de a se implica.

Mai multe resurse financiare vor fi disponibile în ecosistem datorită investitorilor de tip angel investors, dar și a programelor de sprijin guvernamentale precum Innotech Student.

Nu în ultimul rând, start-up-urile care se maturizează vor arăta că este posibil să construiești un proiect în România și să-l extinzi la nivel internațional.

Raportul si analiza pot fi citite aici

Crearea de programe de accelerare

La FreshBlood si Activize se caută în mod constant proiecte noi, dar și oameni care se remarcă în diverse competiții (hackatoane, acceleratoare, pre-acceleratoare,etc). Astfel, cele două entități își doresc să îi sprijine pe oamenii cu idei prin oferirea accesului la resurse și consultanță.

De asemenea, FreshBlood si Activize ajută diverse organizații să inoveze și să colaboreze cu start-up-uri prin organizarea de hackathoane sau crearea de programe de accelerare.

Cele două organizează diverse workshop-uri și cursuri pe teme legate de startup-uri, iar obiectivul principal pentru 2022 este să construiască un hub virtual pentru fondatorii de start-up-uri healthtech din România și Moldova, dar și din restul Europei de Est, „în cadrul căruia fondatorii să aibă acces la profesioniști din domeniul sănătății, investitori, mentori și diversele oportunități care apar pe radarul nostru”.

Activize este o companie de consultanță axată pe ecosistemul de start-up-uri din România și Europa de Est, cu scopul de a monitoriza și strânge informații despre start-up-uri, investiții și evenimente, ce pot fi de folos în programe pentru start-up-uri, conferințe, activități de consultanță sau de sprijinire pentru ridicare de capital privat pentru start-up-uri.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe