Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Hi-tech & Gadgets

Defibrilatorul extravascular este sigur și eficient

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 2 septembrie 2022

Un studiu global prospectiv arată că ICD-urile extravasculare pot detecta și rezolva aritmiile ventriculare induse în momentul implantării.

p1Defibrilatorul, numit în mod obișnuit ICD (implantable cardioverter-defibrillator), este un mic dispozitiv care monitorizează și reglează ritmul inimii. Aceste dispozitive reduc mortalitatea de cauză cardiacă în rândul pacienţilor cu risc de aritmii ventriculare.

Procedura de implantare a acestui dispozitiv poate fi însă însoţită de complicaţii, precum leziuni vasculare, perforaţie cardiacă, pneumotorax, hemotorax sau obstrucţie venoasă.

Într-o comparaţie recentă cu ICD-urile implantate prin abord transvenos, ICD-ul subcutanat a prevenit în mod eficient moartea subită aritmică, având mai puţine complicaţii.

Sonda ICD subcutanată este plasată între piele și stern, astfel că între electrozi și miocard de află osul sternal. În consecinţă, în stimularea extracardiacă este necesar un curent mai puternic, iar pentru a defibrila este necesar un dispozitiv mai mare.

Stimularea antitahicardică nu este disponibilă, iar stimularea bradicardiei este limitată la perioada imediat după șoc și este inconfortabilă, din cauza stimulării mușchilor scheletici.

Rezultate favorabile

În cadrul Congresului European de Cardiologie de anul acesta au fost anunţate rezultatele unui studiu, publicate simultan în The New England Journal of Medicine.

Acestea arată că sistemul EV ICD, un defibrilator implantabil extravascular mai mic decât cele subcutanate, a avut o rată de succes în defibrilare de 98,7%, îndeplinind și obiectivele de siguranţă.

Sistemul Medtronic EV ICD este conceput pentru a trata ritmurile cardiace care pot evolua către moarte subită cardiacă, evitând în același timp riscurile asociate dispozitivelor ICD transvenoase tradiţionale, deoarece firul subţire (din plumb) este plasat în afara inimii și a venelor, sub stern, prin abord minim invaziv.

Plasarea derivaţiei în această zonă este concepută pentru a evita complicaţiile pe termen lung (de exemplu, obstruarea venelor sau infecţii). Sonda este conectată la un dispozitiv care este implantat sub axila stângă, la nivelul liniei axilare mijlocii. Timpul mediu de la prima incizie până la sutura finală, inclusiv testul de defibrilare, a fost de 66 de minute.

Studiul a înrolat 356 de pacienţi din 17 ţări (America de Nord, Europa, Orientul Mijlociu, Asia, Australia și Noua Zeelandă). La șase luni, 92,6% dintre pacienţi nu prezentaseră complicaţii majore (spitalizare, nevoia de revizie a sistemului sau deces), iar 23 de pacienţi (7,3%) prezentaseră 25 de complicaţii majore.

Nu au existat complicaţii intraprocedurale majore și nici complicaţii unice observate, asociate procedurii sau sistemului EV ICD (comparativ cu ICD-urile transvenoase sau subcutanate).

Citiți și: Inteligența artificială detectează boala Parkinson prin monitorizarea respirației

Etichete: defibrilator ICD Medtronic EV ICD

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.