Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Deși arată bizar, această cască scanează mai bine creierul uman

de Florentina Ionescu - feb. 14 2022
Deși arată bizar, această cască scanează mai bine creierul uman

Un dispozitiv nou a fost creat de cercetători. Acesta este menit să fie folosit în tandem cu aparatele de imagistică prin rezonanță magnetică pentru a crește calitatea scanărilor de la nivelul creierului.

La prima vedere, poate să semene cu o cască bizară pentru bicicliști, dar acest dispozitiv făcut din plastic și fire din cupru reprezintă un progres tehnologic, ce are potențialul de a revoluționa domeniul imagisticii medicale, scrie medicalxpress.com

casca metamaterial scanare creier IRM beneficii

În ciuda faptului că are un aspect jucăuș, dispozitivul este de fapt un „metamaterial”, în care oamenii de știință au investit noțiuni de fizică, de inginerie și cunoștințe de matematică, scrie sursa citată.

Casca pentru scanarea creierului a fost dezvoltată de Xin Zhang, profesor de inginerie mecanică, și de echipa ei de oameni de știință de la Boston University (mai precis, de la Photonics Center).

Cercetătorii sunt experți în metamateriale, un tip de structuri de inginerie, create din unități celulare mai mici care, atunci când sunt grupate împreună într-un mod precis, dețin noi superputeri care nu se găsesc la alte materiale din natură. 

casca IRM
Credit foto: Cydney Scott, Boston University

Metamaterialele, de exemplu, pot să se îndoaie, să absoarbă sau să manipuleze undele, așa cum sunt undele electromagnetice, ultrasunetele sau undele radio. Fiecare unitate celulară, numită și rezonator, este aranjată în rânduri și coloane cu un pattern repetitiv. Unitățile celulare pot fi asamblate în diferite forme și mărimi și apoi așezate în funcție de ce tip de unde ar trebui să influențeze, scrie sursa citată.

Metamaterialele pot să aibă multe funcții noi. Xin Zhang, care este și profesor de inginerie biomecanică, printre altele, a creat designul unui metamaterial acustic care blochează sunetele fără să stopeze circulația aerului și a creat un metamaterial magnetic care poate îmbunătăți calitatea aparatelor de imagistică prin rezonanță magnetică (IRM) folosite pentru diagnosticul medical.

Astfel, profesorul Xin Zhang (de la Boston University College of Engineering) și colegii săi din cercetare au dezvoltat un nou metamaterial 3D, care poate îmbunătăți aparatele de IRM și în special imagistica medicală la nivelul creierului uman. Structura sferică pe care ei au creat-o poate fi purtată ca o cască și își poate modifica dimensiunile pentru a crea imagini mai rapid și la o calitate mai mare a imaginii, îmbunătățind funcționalitatea aparaturii IRM și reducând costurile.

Este vorba despre un metamaterial care poate fi purtat. Dispozitivul are formă de domn, care se așază pe capul unui pacient și care poate fi purtat în timpul unei scanări cerebrale, îmbunătățește performanța aparaturii din IRM, creând imagini mai clare care pot fi capturate la o viteză de două ori mai mare decât în mod normal. 

Din ce materiale este realizată 

Casca este alcătuită dintr-o serie de rezonatori magnetici din metamaterial, care sunt fabricați din tuburi de plastic făcute la imprimantă 3D, înfășurate în jurul cablurilor din cupru, grupate într-un mod special și aranjate în mod precis pentru a canaliza câmpul magnetic al aparatului IRM. Plasarea metamaterialului magnetic (în formă de cască sau sub forma unei suprafețe plate) în vecinătatea acelei părți a corpului care urmează să fie scanată, ar putea face ca investigațiile IRM să coste mai puțin și să fie mai eficiente din punctul de vedere al timpului pentru medici, pentru radiologi și pentru pacienți. Totodată, amplasarea acestui metamaterial ar îmbunătăți calitatea imaginilor.

Cercetarea a fost publicată recent în „Advanced Materials”, unde veți găsi mai multe detalii despre această cască.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe