Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Detecția rapidă a HPV în salivă

de Dr. Mădălina Badea - ian. 17 2020
Detecția rapidă a HPV în salivă

Detecția HPV-16, una dintre tulpinile cu cel mai mare potențial oncogen, implicată inclusiv în apariția cancerelor orofaringiene, ar putea fi realizată de la nivelul salivei

poza 3O tehnică nouă permite izolarea bioparticulelor din fluidele complexe, prin metode acustice. Prin intermediul ei se pot izola preferențial un număr mare de exozomi salivari ce conțin biomarkeri ai acestui virus, sporind astfel șansele de diagnostic. Ipoteza a fost testată prin analiza salivei a zece voluntari diagnosticați prin metode convenționale cu această tulpină*.

Izolarea exozomilor în salivă a fost concordantă cu rezultatele metodelor convenționale în 80% dintre cazuri. Astfel, prin depistarea HPV în salivă și, ulterior, prin aplicarea testelor imunocitodiagnostice, metoda permite identificarea riscului de transformare malignă spre cancere din sfera orofaringiană.

Alte avantaje ale metodei includ detecția automată, rapidă, în sub cinci minute, la un cost relativ scăzut. Este adecvat ca test rapid de diagnostic în mediul clinic, nefiind influențat de variațiile de vâscozitate ale salivei sau de modul de recoltare.

 

 

 


Notă autor:

* Bibliografie: https://jmd.amjpathol.org/article/S1525-1578(19)30395-2/fulltext

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe