Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Dezbatere despre instrumentele și serviciile digitale în sprijinul pacienților

de Florentina Ionescu - iun. 8 2021
Dezbatere despre instrumentele și serviciile digitale în sprijinul pacienților

Conferința Regională AmCham a avut loc la finalul lunii mai și a adus în discuție potențialul de colaborare multisectorială și de parteneriat public-privat pentru inovare și transformare digitală în sănătate.

Camera de Comerț Americană în Romania (AmCham România) a organizat în 27 mai videoconferința regională dedicată transformării digitale în domeniul sănătății.

Evenimentul a luat naștere în colaborare cu organizațiile AmCham din Cehia și Slovacia, cu sprijinul European Connected Health Alliance, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

Dezbaterea a fost centrată asupra oportunităților generate de instrumentele și serviciile digitale în sprijinul pacienților și a îmbunătățirii performanței și calității sistemelor de sănătate.

Evenimentul a oferit deopotrivă perspectivele de reglementare și obiectivele la nivel european și național asupra transformării digitale în domeniul sănătății, precum și viziunea și modele de bună practică ale companiilor care activează în sectorul sănătății, mediului academic și non-guvernamental. Conferința a fost moderată de Brian O’Connor, președinte al European Connected Health Alliance. 

Andrei Baciu
Andrei Baciu

Invitat la dezbatere a fost și dr. Andrei Baciu, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății, care a declarat că:

„Avem o oportunitate fără precedent prin intermediul fondurilor europene disponibile în următorii ani care pot fi folosite drept un motor al transformării digitale în sănătate pe care cu toții ne-o dorim. Cheia succesului este planificarea riguroasă, colaborarea și execuția eficientă”.

Având drept model de bună practică experiența cooperării europene în contextul luptei împotriva pandemiei COVID-19, Andrei Baciu a lansat un apel pentru alinierea priorităților strategice pentru a evita ca ritmul accelerat al avansului tehnologic să adâncească disparitățile regionale, și implicit un impact negativ asupra pacienților.

Furnizorii de servicii medicale trebuie să aibă acces la datele pacienților

Ioana-Maria Gligor, Șef de Unitate, Digital Health and European Reference Networks, DG SANTE, Comisia Europeană a prezentat principalele repere ale agendei europene pentru transformarea digitală în sănătate.

Ioana Gligor
Ioana-Maria Gligor

Ea a punctat care sunt provocările de a asigura un echilibru între securitatea informațiilor medicale și drepturile pacienților, precum și nevoia de a crește accesul furnizorilor de servicii la datele pacienților pentru a eficientiza actul medical prin folosirea instrumentelor și aplicațiilor digitale:

„Accesul la informații medicale digitale este încă limitat, infrastructura și instrumentele digitale sunt în stadii de dezvoltare diferite, dar criza pandemică a accelerat gradul de acces și ritmul de dezvoltare, și a creat premize favorabile pentru depășirea acestor tipuri de provocări. Propunerea Comisiei Europene pentru crearea Spațiului European de Date Medicale (European Health Data Space) având în centru trei piloni principali - guvernanța datelor și a schimbului de date, calitatea și interoperabilitatea și infrastructura digitală - vizează dezvoltarea unui cadru coerent la nivel european pentru accesul la datele medicale și utilizarea acestora în scopuri precum furnizarea asistenței medicale, cercetare și inovare sau pentru fundamentarea politicilor și reglementărilor de e-sănătate la nivel național și european”.

Soluții și bune practici prezentate în conferință

Reprezentații companiilor cu experiență și expertiză dovedită în domeniu care au prezentat soluții și bune practici în cadrul conferinței au accentuat importanța colaborării dintre diverse industrii și actori la nivelul societății, de la autorități la mediul academic și societatea civilă, pentru inovare și menținerea nevoilor pacientului în centrul oricărui demers de digitalizare, în toate etapele.

Panelul I (Data-Driven Decision-Making Shaping Next-Gen Health Systems) a reunit reprezentanți din partea industriei (Microsoft, Philips și Medtronic) și mediului non-guvernamental (European Institute for Innovation through Health Data) angajați în demersul de a contura o nouă viziune pentru sistemele de sănătate și îngrijirea centrată pe pacient, integrând noile tehnologii, utilizând datele medicale și soluțiileemergente precum inteligența artificială.

Panelul II al evenimentului (Strategy in Action: Best Practices & Low-Hanging Fruits in Health Digitalization) a reunit vorbitori naționali și regionali dintr-un spectru larg de arii de expertiză, cum ar fi Johnson & Johnson, Vodafone, Honeywell și Roche, alături de o perspectivă din partea mediului academic (Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București - UMFCD), reflectând astfel importanța colaborării multisectoriale și a parteneriatului public-privat pentru valorificarea potențialului inovării și transformării digitale în sănătate.

Studiile de caz prezentate au vizat utilizarea soluțiilor digitale și telecomunicațiilor pentru creșterea accesului la servicii de sănătate, automatizarea unităților medicale, telemedicină, traseul pacientului oncologic și recuperarea cardiacă. 

Sevan Kaloustian
Sevan Kaloustian

Era inovării digitale

Sevan Kaloustian, Managing Director Janssen, Johnson & Johnson România, membru al Consiliului Director al AmCham România și Co-Chair al grupului de lucru AmCham dedicat domeniului sănătății a încheiat videoconferința cu un apel la colaborare și parteneriat:

„Pandemia a demonstrat că instrumentele și soluțiile digitale pot fi mobilizate în mod eficient pentru a permite continuitateea furnizării serviciilor medicale și a asigura accesul pacienților la tratament. În era inovării digitale, trebuie să ne raportăm la tehnologie ca la o resursă primordială, nu ca la o soluție de rezervă, pentru îmbunătățirea performanței, rezilienței și sustenabilității sistemelor de sănătate, în beneficiul pacienților, profesioniștilor din domeniul sănătății, autorităților și întregii societăți.

Eficientizarea actului medical, un deziderat

AmCham România va continua să promoveze recomandări de reformă și politici publice care să stimuleze transformarea digitală în sănătate, care să conducă în final la optimizarea și eficientizarea actului medical, având în centru nevoile pacienților.  Investițiile viitoare în sănătate trebuie să țină cont de rolul important pe care infrastructura și soluțiile digitale le au pentru construirea unui sistem medical modern, rezilient și eficient.

Despre AmCham România

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) este de peste  25 de ani între cele mai reprezentative asociații ale comunității de afaceri din România, fiind recunoscută drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea României sau dinamica relațiilor comerciale între SUA și România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe