Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Diagnosticarea pneumoniei cu ajutorul senzorilor

de Dr. Diana Andronache - iun. 24 2022
Diagnosticarea pneumoniei cu ajutorul senzorilor

Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusets au proiectat un senzor care poate face distincţia între infecţiile bacteriene și virale responsabile de apariţia pneumoniei.

image-from-rawpixel-id-2301777-jpegÎntr-un studiu efectuat pe șoareci, oamenii de știinţă au arătat că acești senzori ar putea distinge cu precizie agentul patogen în decurs de două ore, utilizând un simplu test de urină pentru a citi rezultatele.

În proiectarea senzorului lor, echipa de cercetători a avut în vedere răspunsul organismului în faţa infecţiei, mai degrabă decât să identifice agentul patogen în sine. Astfel au descoperit că tiparul de activitate a enzimelor activate de răspunsul imun reprezintă o semnătură a infecţiei
bacteriene sau virale.

Senzorii a fost testaţi pe cinci modele diferite de pneumonie, la șoareci. Aceștia au utilizat apoi algoritmi de învăţare automată pentru a evalua datele obţinute din analiza testelor de urină. Astfel, pe baza a 20 de senzori, cercetătorii au reușit să antreneze algoritmi care ar putea face diferenţa între pneumonie și un grup de control sănătos, dar și să distingă dacă o infecţie este virală sau bacteriană.

De asemenea, au descoperit că senzorii ar putea face distincţia între cei cinci agenţi patogeni testaţi, însă cu o precizie mai mică. Pe viitor, ei și-au propus să dezvolte algoritmi cu ajutorul cărora să poată identifica clasa microbiană din care face parte agentul patogen, pentru a fi de ajutor medicilor în alegerea antibioticului potrivit.

Citiți și: Radiologie intervenţională de la distanţă

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe