Acasă » LIFESTYLE » Hi-tech & Gadgets
Diagnostice telefonate

Stud. Andra-Elena DUMITRANA
vineri, 11 martie 2016
Lipoedemul este o afecțiune frecvent confundată cu limfedemul sau, mai grav, cu kilogramele în plus și, prin urmare, este adesea diagnosticată târziu. Lipoedemul progresează tipic către creșterea anormală a numărului de celule adipoase, în special la nivelul membrelor inferioare, astfel că pacienții ajung să aibă un aspect disproporționat. Într-un studiu realizat de asociația Lipoedema UK în 2014, 78% din pacienții diagnosticați au afirmat că primele simptome au apărut la vârste de 18–25 de ani, dar diagnosticul corect a fost pus la acea vârstă doar pentru 7% din ei. Se apreciază că 11% din populația feminină suferă de lipoedem.
O posibilă soluție pentru această comunitate vine de la o echipă multidisciplinară din Adelaide (Australia de Sud), care a îmbunătățit un angiosterometru manual (aparat ce măsoară cu acuratețe rezistența capilarelor), deja citat în literatură, pentru diagnosticul precoce al lipoedemului. În lipoedem, totul începe de la o formare defectuoasă a microcirculației, ceea ce duce la o funcționare anormală. Profesorul Neil Piller, directorul unității de cercetare a limfedemului de la Universitatea Flinders, a fost cel care s-a adresat departamentului de inginerie biomedicală din universitate în vederea creării unui dispozitiv automat de sucțiune cu scopul de a diagnostica lipoedemul. A rezultat o metodă de diagnostic bazată pe o mică pompă automată ce produce presiune negativă pe piele timp de 30 de secunde. În acest timp, o aplicație pentru mobil filmează și fotografiază, dezvăluind modificările culorii pielii, semn posibil al afectării vasculare.
„Ne-am uitat la înregistrări și fotografii, ca să vedem cât de importante sunt modificările culorii pielii. Cineva fără lipoedem nu va avea modificări, pe când un pacient cu microcirculația afectată va avea. Știm de mult timp că persoanele cu lipoedem se învinețesc mai ușor și asta din cauza structurii sărace a microcirculației, așa că, dacă putem detecta asta din timp, îi putem ajuta pe pacienți să își consolideze aceste vase și totodată le putem face recomandări în privința dietei“, a declarat profesorul Piller pentru The Lead.
Momentan, unitatea de cercetare a limfedemului din Adelaide conduce un studiu-pilot, în care compară modificările de la nivel cutanat la pacienții cu lipoedem diagnosticat clinic cu cele ale pacienților cu limfedem și cele ale celor fără niciuna dintre aceste două afecțiuni.
