Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Dispozitiv care monitorizează creșterea tumorilor subcutanate, inventat recent

de Florentina Ionescu - sept. 20 2022
Dispozitiv care monitorizează creșterea tumorilor subcutanate, inventat recent

Oamenii de știință au dezvoltat un dispozitiv menit să monitorizeze subcutanat creșterea unei tumori subcutanate. Metodele actuale pentru măsurarea tumorilor canceroase pot avea anumite limitări.

O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford a dezvoltat un dispozitiv din clasa „wearables” (ce poate fi purtat) care măsoară modificările în dimensiune ale tumorilor subcutanate, în cazul șoarecilor, scrie medicalnewstoday.com.

În ultimii ani, dispozitivele portabile de monitorizare a sănătății (wearables) au devenit foarte folosite. Pe lângă ceasuri inteligente, cercetătorii au dezvoltat dispozitive portabile care monitorizează nivelul glucozei și crizele epileptice, spre exemplu. 

senzor depistare tumora sub piele la soareci
Credit foto: https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abn6550

 

Acum, însă, cercetătorii de la Universitatea Stanford au creat un mic dispozitiv portabil capabil să măsoare schimbările apărute în dimensiunea tumorilor canceroase subcutanate. Un studiu care a testat acest nou dispozitiv prin intermediul unui model pe șoareci a fost recent publicat în jurnalul Science Advances.

În mod clasic, profesioniștii din domeniul medical folosesc imagistica medicală de diagnostic, cum ar fi radiografia, computer tomografia sau imagistica prin rezonanță magnetică nucleară pentru a determina dimensiunea sau mărimea unei tumori în interiorul corpului. Un doctor poate folosi, totodată, un șubler medical pentru a măsura o tumoră care este pe piele sau situată imediat sub piele.

Adeseori, însă, măsurătorile pot fi făcute la câteva zile distanță, din cauza costurilor asociate cu aceste proceduri. Din fericire, o nouă modalitate de măsurare a dimensiunilor umorii a fost dezvoltată în prezent.

Cunoscut sub numele de FAST („Flexible Autonomous Sensor measuring Tumors”), dispozitivul portabil dezvoltat de dr. Alex Abramson, primul autor al acestui studiu (și profesor la Georgia Institute of Technology) și de echipa sa, este alcătuit dintr-o membrană de polimer asemănătoare pielii, care se întinde, ce este dotată cu un strat de circuite din aur. Senzorul aderă pe piele, deasupra zonei unde este localizată în acel moment o tumoră canceroasă. Senzorul are și o mică cutie electronică în care se află bateria ce-l alimentează.

Cu toate acestea, dispozitivul măsoară doar tumorile canceroase și nu și acele formațiuni de origine benignă, arată sursa citată.

Pe măsură ce tumora crește sau se micșorează, senzorul se extinde sau se contractă împreună cu ea. Dispozitivul măsoară cât de mult s-a întins senzorul. Datele sunt transmise prin intermediul unei aplicații de mobil, prin intermediul căreia doctorii pot obține atât date în timp real, cât și măsurători ce țin de istoricul medical.

Potrivit doctorului Alex Abramson, senzorul portabil automatizează întregul proces de măsurare a volumului regresiei tumorii, ceea ce înseamnă că un medic ar putea efectua aceste măsurători în mod continuu, fără costuri suplimentare și fără o muncă suplimentară.

„Este prima unealtă care oferă analiza în timp real a unei regresii a tumorii in vivo”, a declarat dr. Alex Abramson.

În plus, doctor Abramson a spus că dispozitivul are o rezoluție de 10 micrometri. Această rezoluție este de ordinul dimensiunii unei singure celule, a mai explicat acesta.

„Acest instrument ne permite să detectăm răspunsul unei tumori la un anumit medicament administrat, în decurs de câteva ore de la inițierea tratamentului. Sperăm ca acest lucru să ne permită să înțelegem mai bine efectele pe termen scurt ale medicamentelor asupra tumorilor”, a declarat Alex Abramson pentru Medical News Today.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe