Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Dispozitiv ce depistează acasă cancerul mamar, premiat

de Florentina Ionescu - sept. 14 2022
Dispozitiv ce depistează acasă cancerul mamar, premiat

Un instrument creat pentru a ajuta la depistarea cancerului mamar, ce poate fi folosit acasă, a câștigat recent prestigiosul premiu James Dyson Award din Marea Britanie.

Intitulat Dotplot, aparatul are ca obiectiv să ajute femeile să își facă autoevaluarea sânilor în intimitatea casei și să monitorizeze orice modificări pe care acestea le vor putea descoperi pe o aplicație de mobi, scrie www.bbc.com

dispozitiv palpare sani detectare cancer mamar modificari

Cancerul mamar este a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer în Marea Britanie, dar multe femei nu efectuează examinarea sânilor în mod regulat. Profesioniștii din domeniul medical au întâmpinat cu bucurie inventarea unui astfel de dispozitiv, dar avertizează că aparatul nu înlocuiește vizita la medicul specialist, nici controlul senologic.

Utilizatorii dispozitivului construiesc o hartă personalizată a torsului lor, pentru a înregistra compoziția țesutului, și dacă există orice feel de modificări sau anomalii ce ridică suspiciune, utilizatorii sunt sfătuiți apoi să meargă la un profesionist din domeniul medical.

Tehnologia aceasta este foarte similară cu mamografiile recomandate pentru femeile de peste 50 de ani sau cu ecografiile mamare, investigații recomandate femeilor atunci când sunt îngrijorate cu privință la un nodul mamar.

Medicul oncolog Frankie Jackson-Spence a declarat:

„Evident, [dispozitivul] este în stadiile incipiente de dezvoltare, așa că trebuie să treacă prin verificările și reglementările dispozitivelor medicale pentru a ne asigura că este, de fapt, adecvat pentru detectarea cancerelor mamare. El nu este un substitut pentru medicul fiecărei femei – și nu diagnostichează.”

Debra Babalola și Shefali Bohra, au fondat împreună Dotplot, după ce Shefali Bohra a descoperit un nodul neobișnuit, care s-a dovedit a fi inofensiv.

„Am realizat că femeile caută o modalitate care nu doar că le spune ce trebuie să facă în astfel de situații, dar totodată care le învață cum să efectueze și de ce să efectueze autopalparea sânilor”, a spus Shefali Bohra.

Aparatul Dotplot a făcut acum progrese, ajungând pe scena internațională a premiilor James Dyson Award, din Marea Britanie, iar anunțul câștigătorului va fi făcut pe 16 noiembrie a.c.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe