La doi ani de la definirea telocitelor, printr-un articol publicat în aprilie 2010, peste 50 de centre din toată lumea şi mai bine de 100 de articole ştiinţifice studiază descoperirea grupului condus de dl acad. Laurenţiu M. Popescu. Telocitele fac obiectul unui grupaj realizat de dr. Aurel F. Marin.

 "> Doi ani de telocite - Viața Medicală
Hi-tech & Gadgets

Doi ani de telocite

de Dr. Aurel F. MARIN - mai 30 2012
Doi ani de telocite

La doi ani de la definirea telocitelor, printr-un articol publicat în aprilie 2010, peste 50 de centre din toată lumea şi mai bine de 100 de articole ştiinţifice studiază descoperirea grupului condus de dl acad. Laurenţiu M. Popescu. Telocitele fac obiectul unui grupaj realizat de dr. Aurel F. Marin.

 

     Despre telocite, despre serendipitatea descope­ririi lor, dar şi despre diverse ipoteze implicând aceste celule interstiţiale recent definite, săptămâ­nalul nostru a scris, în mai multe rânduri, apreciind importanţa acestei descoperiri, dar şi urmărind cu nedisimulat interes rezultatele cercetărilor fundamentale, precum şi dezvoltarea diverselor ipoteze privind posibilele aplicaţii clinice ale telocitelor. De la stabilirea termenului de telocite, în 2010*, la cinci ani de la publicarea primelor rezultate ale grupului de cercetare condus de acad. Laurenţiu M. Popescu, interesul internaţional pentru aceste celule şi pentru potenţialele lor roluri a crescut foarte mult, astfel că, în prezent, numeroase grupuri de cercetare din toată lumea sunt preocupate de acest nou domeniu.
     Având prilejul de a urmări mai multe aduceri la zi pe această temă – prin intermediul prelegerilor pe care „părintele telocitelor“ le-a susţinut, invitat la diverse congrese internaţionale de prestigiu desfăşurate în afara României – ne-am bucurat să aflăm că recenta organizare a conferinţei „Telocitele şi medicina regenerativă“ (la iniţiativa dlui acad. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române) i-a oferit dlui acad. Laurenţiu M. Popescu oportunitatea de a expune, şi pentru comuni­tatea ştiinţifică din România, facts and figures „la zi“ privind telocitele. Răspunzând cu amabilitate pro­punerii noastre, autorul ne-a pus la dispoziţie un valoros material documentar, din care am se­lec­tat, pentru cititorii „Vieţii medicale“, o serie de imagini şi date relevante, prezentate în grupajul alăturat.
     Lucrurile nu se opresc aici: la începutul lunii viitoare, Bucureştiul va fi gazda unei importante reuniuni ştiinţifice, în cadrul căreia telocitele vor juca, fără doar şi poate, un rol principal. Aşteptăm, deci, cu interes, Congresul Mondial al Societăţii Internaţionale de Medicină Adaptativă şi noutăţile pe care acesta le va aduce.
 

Notă autor:

*Popescu LM, Faussone-Pellegrini MS. TELOCYTES – a case of serendipity: the winding way from Interstitial Cells of Cajal (ICC), via Interstitial Cajal-Like Cells (ICLC) to TELOCYTES. J Cell Mol Med. 2010 pr;14(4):729-40

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe