Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Două morți și drumul spre o inimă complet artificială

de Stud. Andra-Elena DUMITRANA - aug. 24 2015
Două morți și drumul spre o inimă complet artificială
     Lipsesc terapiile pe termen lung pentru pacienții cu insuficiență ventriculară terminală care nu sunt eligibili pentru transplant. În acest context sunt mai mult decât îmbucurătoare rezultatele preliminare ale unui studiu menit să evalueze siguranța și fezabilitatea folosirii unei noi abordări în domeniul dispozitivelor ventriculare pentru acești pacienți, publicate recent în The Lancet. Autorii au pornit de la analogia cu materialele bioprotetice valvulare cu risc scăzut de tromboembolism și hemoragie, deci o nevoie semnificativ scăzută de anticoagulare.
     CARMAT TAH (C-TAH) este o pompă ventriculară pulsatilă, acționată electrohidraulic, destinată pacienților cu cardiomiopatie dilatativă în stadiu terminal, cu risc iminent de moarte prin insuficiență ventriculară, fără posibilitatea de a beneficia de transplant. Toate componentele bioprotetice, mai puțin bateriile, sunt cuprinse într-un singur dispozitiv, poziționat în sacul pericardic după excizarea ventriculelor.
A. Imagine externă a C-TAH; B. Imagine internă cu: 1. mecanism de activare de silicon activat; 2. membranele hibride; 3. septul interventricular cu componentele electronice
 
     Fiecare dintre cele două ventricule artificiale are două compartimente separate de o membrană hibridă: unul conține ulei de silicon și este activat de o pompă rotativă care împinge membrana înainte și înapoi într-o mișcare sistolică și diastolică, celălalt conține sângele și are suprafața acoperită cu politetrafluoretilenă. Membrana hibridă este făcută din două straturi lipite: cel care vine în contact cu uleiul de silicon este făcut din poliuretan, cel care e în contact cu sângele este format din țesut pericardic bovin, tratat cu glutaraldehidă pentru a fi hemocompatibil și compliant pe termen lung. Pompele sunt reglate astfel încât să mimeze contractilitatea normală a inimii și să determine curbele de presiune fiziologice. Sistemul este controlat de microprocesoare și mecanisme electronice. Senzorii din ventricule permit monitorizarea automată a presiunii oferind o estimare continuă a presarcinii și postsarcinii pentru ambele ventricule. Modificările lor induc astfel schimbări ale frecvenței cardiace (de la 35 la 150 de bătăi/minut) și ale volumului bătaie (30–65 ml), asigurând ejecția sângelui din ventricul și prevenind staza. Volumul bătaie variază de la 2 L/min la 9 L/min cu ajustarea automată a umplerii inimii drepte și stângi, protejând plămânii de presiunea crescută din atriul stâng. Toate componentele protezei sunt învelite într-un sac de poliuretan ce conține ulei de silicon care ajută în cazul variației volumului bătaie.
     Energia provine de la bateriile care se află fie într-o geantă, fie la curea, fiind conectate la C-TAH cu ajutorul unui dispozitiv transcutanat cu un diametru de 8 mm.
     Până în prezent, sistemul a fost folosit la doi pacienți de sex masculin. Primul, în vârstă de 76 de ani, a beneficiat de intervenție în decembrie 2013, avea FE (fracția de ejecție) = 30% și mai mulți factori de risc, precum fibrilație atrială, dislipidemie, diabet de tip II, disfuncție renală și bronșită cronică. Intervenția a durat 170 de minute, în ziua 23 s-a complicat cu tamponadă cardică. Medicii au reintervenit, dar pacientul a decedat în ziua 74 din cauza dispozitivului, la autopsie negăsindu-se niciun tromb în bioproteză sau în diversele organe în ciuda celor 50 de zile fără anticoagulant.
 
     Al doilea pacient, în vârstă de 68 de ani, a fost supus intervenției în august 2014. Avea FE= 15% și factori de risc ca hipertensiune arterială, dislipidemie, arteriopatie periferică și stadiul INTERMACS 2. Operația a durat 157 de minute, a fost externat în ziua 150, dar după patru luni s-a reintervenit, episod soldat cu decesul pacientului prin insuficiență multiplă de organ.
     Deși cele două bioprotezări complete au fost umbrite de faptul că s-au încheiat cu decesul celor doi pacienți, C-TAH va contribui cu siguranță la crearea acelei inimi artificiale de care au nevoie pacienții cu insuficiență ventriculară terminală. Potrivit American Heart Association, aceștia reprezintă 10% din cei 5,7 milioane de americani ce au insuficiență cardiacă.
     Studiul publicat în The Lancet este practic un pas esențial în demonstrarea fezabilității conceptului: crearea unor dispozitive auxiliare folosind materiale hemocompatibile și un comportament mai corect fiziologic al pompei protetice. În ciuda rezultatelor finale nefericite, experiența inițială cu C-TAH dă o apreciere optimistă a valorii utilizării materialelor bioprotetice în construcția dispozitivelor cardiace și a inimilor artificiale. Faptul că niciunul dintre cei doi pacienți nu a manifestat o complicație tromboembolică (chiar și după 50 de zile fără anticoagulant în cazul primului pacient) reconfirmă ipoteza cercetătorilor că o suprafață amplă din materialul folosit ar trebui să se comporte ca suprafața limitată a bioprotezei valvulare. Rezultatele prezentate acum fac parte dintr-o investigație mai amplă, care va cuprinde patru implantări. Totuși, un follow-up amplu care să cuprindă un număr mult mai mare de pacienți este necesar pentru a valida ipoteza și pentru a stabili cu exactitate tipul și durata regimurilor antiplachetare și anticoagulante. După acceptarea acestor rezultate spre publicare în revista britanică, un al treilea pacient a fost implantat cu succes și, la 104 zile după operație, era în plin proces de reabilitare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe