Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Douăsprezece pentru o Europă mai deșteaptă și mai întreprinzătoare

de Alexandra NISTOROIU - feb. 3 2017
Douăsprezece pentru o Europă mai deșteaptă și mai întreprinzătoare
     Deși femeile sunt tot mai active în cercetare, încă este foarte mic numărul celor care îndrăznesc să lanseze pe cont propriu o afacere prin care să își aducă pe piață inovațiile. Cu acest gând, Comisia Europeană a creat în urmă cu șase ani premiul UE pentru „femeile inovatoare ale anului”. Distincția este menită să încurajeze un număr tot mai mare de antreprenoare și să aducă recunoaștere femeilor din spatele unor produse cu adevărat revoluționare.
     Zilele trecute au fost anunțate finalistele pentru „Femeile inovatoare ale anului 2017”. Pe lista scurtă a Comisiei se află nouă femei-antreprenor. Concursul, ajuns la a patra ediție, include pentru prima dată o categorie secundară, „Inovatoare în ascensiune”, menită să recompenseze excelența în rândul femeilor cu vârsta de până în 30 de ani care deja și-au pus ideile în mișcare.
     Premiile nu sunt onorifice, ci constau în sume substanțiale de bani oferite prin Horizon 2020, programul de finanțare pentru cercetare și inovație al Uniunii Europene. Toate finalistele au fondat o companie de succes pe baza propriilor idei. Întâmplător sau nu, o bună parte din proiecte vin dinspre medicină sau cercetarea biomedicală.

 

Aplicații pentru medici și pacienți

 

     La categoria principală sunt nouă nominalizări. Gema Climent (Spania) este fondatoare a companiei Nesplora, din San Sebastian, unde combină neuroștiințele și realitatea virtuală pentru a găsi soluții de tratament în afecțiunile psihice. Una dintre aplicațiile dezvoltate de companie este Isla Calma, un mediu virtual, interactiv și relaxant, construit pentru a ajuta la distragerea atenției pacienților în situațiile clinice stresante, anxiogene sau dureroase. Posibilele aplicații sunt numeroase: în scaunul stomatologic – pentru oamenii care se tem de dentist, în intervențiile chirurgicale realizate cu anestezie parțială, în centrele medicale unde sunt realizate biopsii etc. Un alt proiect al companiei este e-Mintza, o aplicație gratuită de comunicare augmentată pentru oamenii cu autism. Tot compania Gemei Climent a dezvoltat și Aula, test complet pentru evaluarea ADHD, prima aplicație de realitate virtuală, raportată la normal, care măsoară și evaluează atenția, vigilența, controlul impulsurilor și nivelul de activitate într-o „clasă” simulată virtual.
     África González Fernández (Spania) a fondat NanoImmunoTech, care dezvoltă produse inovatoare la intersecția dintre biosenzori și nanotoxicologie, lucrând la sinteza de nanomateriale și tehnologii de caracterizare biomedicală.
     O altă propunere din sfera medicală vine de la Jena (Germania), acolo unde dr. Claudia Gärtner a înființat compania Microfluidic ChipShop, care furnizează sisteme de tip „laborator pe cip” (laboratoare biologice și chimice miniaturizate) pentru îmbunătățirea mijloacelor de diagnostic.
     Isabel Trillas Gay este în fruntea unei companii, derivate a Universității Barcelona, a cărei activitate se axează pe izolarea, dezvoltarea, înregistrarea și producerea unor microorganisme care apar în mod natural și pot fi folosite ca agenți de biocontrol împotriva bolii culturilor. Scopul este de a minimiza impactul pesticidelor asupra sănătății oamenilor și asupra mediului.
     Tot din Spania vine și Gemma Galdon Clavell, fondatoare a Eticas Research and Consulting, care promovează cercetări responsabile și aplicate în tehnologii care folosesc intensiv datele.

 

Larve fluorescente

 

     Profesor de fiziologie la Muzeul de istorie naturală din Paris, Barbara Demeneix a inventat și lansat pe piață prima metodă de a testa calitatea apelor și a detecta poluanții care afectează sănătatea populației folosind embrioni fluorescenți modificați genetic. În tehnologia pe care o propune, larvele de pești și amfibieni în miniatură acționează ca santinele de mediu. Reziduurile din plastic de la cosmetice sau farmaceutice sunt predispuse să se comporte ca micropoluanți și să genereze ulterior dezechilibre endocrine, perturbând echilibrul hormonal. Larvele folosite de WatchFrog, compania fondată de Demeneix, conțin anumiți markeri genetici care indică, prin fluorescență, reacțiile naturale ale larvelor expuse la acești micropoluanți.
     Michela Magas, din Ungaria, este fondatoare a Stromatolite, un laborator londonez de start-up și inovație în design.
     Kamila Markram conduce și a pus bazele Frontiers în Lausanne, una dintre cele mai mari edituri digitale open access din lume.
     Candidata suedeză la premiu este Petra Wadström, fondatoarea unei companii care produce dispozitive portabile pentru încălzirea și purificarea apei, alimentate doar de la energia solară. Aparate care pot salva vieți în cele mai sărace comunități din lume.

 

Antreprenoare sub 30

 

     Printre cele trei finaliste pentru premiul „Inovatoare în ascensiune” se numără medicul italian May Franzese. Prin compania Neuron Guard, își propune să revoluționeze tratamentul afectării cerebrale acute, printr-o terapie nouă care combină hipotermia cu sedarea.
     Sandra Rey (Paris, Franța) creează lumină bioluminescentă fără electricitate, pe baza unui sistem biologic care exploatează proprietățile naturale ale bacteriilor, în vreme ce Kristina Tsvetanova, din Bulgaria, a creat și pus pe piață, în Viena, prima „tabletă” care poate fi folosită de nevăzători sau persoanele cu deficiențe vizuale.
     Finalistele au fost selectate de un juriu format din experți independenți din zona afacerilor, investițiilor de capital, antreprenoriatului și din mediul academic, dintr-un total de 47 de aplicații primite din toate statele membre UE și celelalte țări asociate în Orizont 2020. La categoria principală vor fi oferite trei premii, de 100.000 de euro, 50.000 de euro, respectiv 30.000 de euro, iar la cealaltă va fi dat un singur premiu, în valoare de 20.000 de euro. Câștigătoarele vor fi anunțate la 8 martie 2017, la Parlamentul European, în Bruxelles, în cadrul manifestărilor organizate de Ziua internațională a femeii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe