Acasă » LIFESTYLE » Hi-tech & Gadgets
„Durere în piept”, printre cele mai căutate cuvinte pe Google în pandemie, în Italia și alte state

Căutările în mediul online pentru sintagma „durere în piept” au crescut ca volum, pe când numărul persoanelor care au ajuns la Urgență cu infarct miocardic a scăzut la debutul pandemiei de COVID-19.
Într-un studiu realizat pe motorul de căutare Google, oamenii de știință au evaluat dacă acele căutări specifice în mediul online pentru simptomele de genul durerii în piept au fost corelate sau nu cu rapoartele ce indicau mai puțini oameni care ajungeau la unitățile de primiri urgențe cu probleme cardiace acute, în timpul pandemiei de COVID-19, scrie medicalxpress.com.
Cercetătorii de la Mayo Clinic au analizat datele din Google Trends pentru următoarele țări: Italia, Regatul Unit al Marii Britanii, Spania și Statele Unite ale Americii.
Au fost analizați termeni precum „durere în piept” și „infarct miocardic”. Studiul a fost realizat pe o perioadă de un an, de la 1 iunie 2019 și până la 31 mai anul acesta.
Înainte de pandemie, aceste căutări în Google aveau volume relativ asemănătoare de căutări. Așteptările oamenilor de știință au fost ca frecvența infarctului miocardic să rămână la fel sau chiar să crească puțin în acest context.
Cu toate acestea, la debutul pandemiei de COVID-19, căutările pentru termenul „infarct miocardic” au scăzut, pe când căutările în Google pentru „durere în piept” au crescut cu cel puțin 34%.
„În mod interesant, căutările pentru termenul „atac de cord” au scăzut în aceeași perioadă în care s-au raportat cifre mai mici ale internărilor persoanelor cu atac de cord, însă în mod surprinzător, căutările online pentru „durere în piept” au crescut. Acest lucru are unele motive de îngrijorare, că oamenii fie au interpretat greșit durerea în piept ca fiind un simptom infecțios, fie au evitat în mod clar să ceară îngrijiri medicale din cauză că erau preocupați de COVID-19”, a declarat dr. Conor Senecal, fellow în cardiologie, la Mayo Clinic, primul autor al acestui studiu publicat în JMIR Cardio.
Pentru a face diferența între căutările generale pe Google pentru simptomele COVID-19, studiul a urmărit și căutările online pentru termeni precum „tuse” și „febră”. Inițial, aceste căutări erau extrem de numeroase, dar apoi volumul căutărilor a scăzut. Cu toate acestea, căutările asociate cu termenul „durere în piept” au rămas la un volum ridicat pe durata lunii mai.