Definită ca stare de non-răspuns la stimulii externi, anestezia este, într-o anumită măsură, comparabilă cu somnul sau hipnoza. Durerea este cel mai important stimul de care trebuie să se ţină seama în anestezia efectuată în timpul intervenţiilor chirurgicale. În acest număr, rezultatele unei cercetări experimentale asupra expresiei stimulilor nociceptivi (folosind ca marker proteina c-Fos) la nivelul sistemului nervos central, în anestezia cu expresie EEG prin unde lente, respectiv burst suppression. Un articol semnat de dnii dr. Bogdan Pavel şi prof. dr. Leon Zăgrean, la rubrica In vitro. Reiterăm cu această ocazie invitaţia adresată tuturor profesioniştilor din pre- şi paraclinic, de a contribui la creşterea vizibilităţii laboratorului şi cercetării, în rândul comunităţii medicale româneşti. (...) "> Durerea... sub anestezie - Viața Medicală
Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Durerea... sub anestezie

de Dr. Bogdan PAVEL, Dr. Leon ZĂGREAN - oct. 29 2010
Durerea... sub anestezie

    Definită ca stare de non-răspuns la stimulii externi, anestezia este, într-o anumită măsură, comparabilă cu somnul sau hipnoza. Durerea este cel mai important stimul de care trebuie să se ţină seama în anestezia efectuată în timpul intervenţiilor chirurgicale. În acest număr, rezultatele unei cercetări experimentale asupra expresiei stimulilor nociceptivi (folosind ca marker proteina c-Fos) la nivelul sistemului nervos central, în anestezia cu expresie EEG prin unde lente, respectiv burst suppression. Un articol semnat de dnii dr. Bogdan Pavel şi prof. dr. Leon Zăgrean, la rubrica In vitro. Reiterăm cu această ocazie invitaţia adresată tuturor profesioniştilor din pre- şi paraclinic, de a contribui la creşterea vizibilităţii laboratorului şi cercetării, în rândul comunităţii medicale româneşti. (...)
 

   Anestezia este definită ca o stare de non-răspuns la stimuli externi. Dintre aceştia, cei mai importanţi sunt stimulii dureroşi, din timpul intervenţiilor chirurgicale. Fenomen foarte complex, durerea induce un răspuns pe măsură din partea organismului, care antrenează mecanisme posibil nefavorabile procesului operator şi evoluţiei postoperatorii. Anestezia este o stare funcţională aparte a sistemului nervos, comparabilă, într-o anumită măsură, cu somnul sau hipnoza. Mecanismele moleculare şi celulare ale hipnozei şi analgeziei induse de anestezice sunt puţin cunoscute, acestea fiind printre puţinele (dacă nu singurele) substanţe aprobate de FDA al căror mecanism de acţiune nu este pe deplin elucidat. Această particularitate face ca administrarea anestezicelor să fie standardizată cu precădere calitativ decât cantitativ. Aşadar, lipsa unei monitorizări adecvate în timpul anesteziei poate duce uneori la accidente cu consecinţe nefaste asupra pacientului.
   Pornind de la aceste premise, ne-am propus să cercetăm expresia stimulilor nociceptivi la nivelul sistemului nervos central, la diferite profunzimi anestezice, în scopul de a stabili ce relaţie există între profunzimea anesteziei şi morfologia electroencefalografică. Profunzimea anesteziei, apreciată prin înregistrările electroencefalografice, a fost exprimată prin burst supression, respectiv prin unde lente.
   Am folosit ca marker al durerii acute expresia proteinei c-Fos, despre care se ştie că se exprimă, la nivelul sistemului nervos central, în timpul stimulării periferice nociceptive. Sub anestezie, stimulii nociceptivi determină expresia proteinei c-Fos la nivelul măduvei spinării, trunchiului cerebral, talamusului şi cortexului, în funcţie de intensitatea stimulului şi de profunzimea anesteziei.
   În studiul de faţă, realizat pe şobolani, am urmărit expresia proteinei c-Fos la nivelul cortexului somatosenzitiv în timpul aplicării unui stimul dureros de intensitate constantă, în anestezia exprimată EEG prin burst suppression, respectiv prin unde lente.
   În urma analizei rezultatelor, am constatat că expresia proteinei c-Fos la nivelul cortexului somatosenzitiv a fost mai pronunţată sub anestezia exprimată EEG prin burst suppression, faţă de anestezia cu unde lente, ceea ce confirmă rezultatele care susţin că burst suppression exprimă o stare de hiperexcitabilitate şi nu o depresie corticală profundă.
Fig. 2 – Expresia proteinei c-Fos în cortexul
senzitiv în anestezia cu expresie EEG de
burst suppression; nucleii care exprimă
proteina c-Fos sunt coloraţi în roşu
Fig. 1 – Expresia proteinei c-Fos
în cortexul senzitiv în anestezia exprimată EEG prin unde lente.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe