Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Fibre optice pentru diagnosticul tulburărilor de tranzit

de Dr. Mariana MINEA - ian. 16 2015
Fibre optice pentru diagnosticul tulburărilor de tranzit
  Australienii pregătesc lansarea pe piaţă a unui cateter din fibră optică care promite să schimbe modul în care medicii monitorizează funcţia colonului şi a altor organe şi care, în plus, ar putea elucida sursa problemelor de tranzit rezistente la tratament. Cateterul dezvoltat de o echipă de la Centrul de cercetare a dispozitivelor medicale al Universităţii Flinders din Adelaide sesizează modificările de presiune intraluminală la un nivel al detaliilor considerat până acum imposibil. El permite identificarea de unde peristaltice cu propagare atât anterogradă (spre anus), cât şi retrogradă (spre cecum), pe toată lungimea colonului. Performanţele sale se datorează confecţionării din fibră optică, material ce permite spaţierea apropiată a senzorilor de presiune, la doar un centimetru unul de altul, în vreme ce manometria tradiţională foloseşte senzori la distanţă de zece centimetri sau mai mult. În plus, cateterul din fibră optică este semnificativ mai subţire şi mai flexibil decât alte dispozitive existente şi astfel mai uşor de suportat de pacient.
John Arkwright, profesor în inginerie biomedicală la Universitatea Flinders, a testat acest cateter din 2009, mai întâi la nivelul esofagului. La nivelul colonului, cateterele sunt plasate cu ajutorul unui colonoscop la nivelul cecului, unde capătul cateterului este fixat de mucoasă pe durata desfăşurării investigaţiei. Pentru investigaţiile esofagiene sunt suficiente 20–30 de minute. Investigaţiile pe colon durează, în mod tradiţional, 24 de ore, însă durata poate fi redusă la patru ore.
Cateterul inovator foloseşte reţele Bragg de fibre optice (FBG), care acţionează ca un filtru ce reflectă numai anumite lungimi de undă. Cercetătorii au creat un transductor ce converteşte schimbările de presiune în modificări în axul longitudinal al fibrei, care, la rândul lor, pot fi detectate prin monitorizarea lungimii de undă sau a culorii luminii pe care o reflectă. „Stabilind ca fiecare regiune-senzor să răspundă unei culori diferite din spectrul optic, putem plasa un număr mare de transductori de presiune pe o singură fibră optică şi le putem interoga Radiografia unui pacient căruia i s-a inserat un cateter din fibre opticesimultan folosind un spectrometru“, explică profesorul Arkwright. Cercetătorii folosesc spectrometre de înaltă rezoluţie pentru a gestiona variaţii fine ale culorii – 36 de culori diferite pe fiecare fibră. Cateterele standard utilizate de australieni conţin două fibre, ceea ce permite înregistrarea a 72 de elemente, dar se pot face şi catetere cu patru fibre, cu 144 de senzori în total.
Un studiu publicat în Neurogastroenterology and Motility în 2013 demonstrează eficienţa net superioară a cateterelor confecţionate din fibre optice în interpretarea frecvenţei şi polarităţii secvenţelor de propagare a undelor peristaltice comparativ cu tehnicile clasice de manometrie colonică. Motilitatea colonului a fost evaluată la 32 de pacienţi – 11 cu constipaţie prin tranzit lent, 11 cu incontinenţă fecală neurogenă şi nouă pacienţi sănătoşi. Manometrul era prevăzut cu fibre optice conţinând între 72 şi 90 de senzori. Informaţiile obţinute au fost apoi comparate cu cele care s-ar fi obţinut prin plasarea senzorilor la distanţe mai mari, de 2, 3, 5, 7 şi 10 cm. În 2014, cercetările au inclus şi intestinul subţire, în parte în colaborare cu KU Leuven din Belgia, iar cercetătorul descrie rezultatele ca fiind spectaculoase.
În prezent, dispozitivul este în faza de producţie, iar profesorul Arkwright continuă să exploreze potenţialul noului cateter. Fibrele optice ar putea fi folosite oriunde este nevoie de măsurători distribuite – urologie, ginecologie, chiar şi monitorizare cardiacă sau intracraniană, spune el. Fibrele optice sunt transparente, flexibile, confecţionate din dioxid de siliciu sau din plastic şi doar un pic mai groase decât firul de păr. Ele transmit impulsul electric convertit în semnal optic şi apoi retransformat în semnal electric. Fibrele optice sunt folosite în general pentru a transmite informaţie digitală generată de computere, telefonie şi companii de televiziune prin cablu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe