Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Implanturi la imprimantă

de Dr. Aurel F. MARIN - dec. 19 2014
Implanturi la imprimantă
   Pe vremea în care Discovery nu devenise încă un post în căutare de senzaţional şi când încă nu-şi trădase audienţa mai interesată de sci decât de fi, pe vremea în care şerpii anaconda nu erau agresaţi de pseudoherpetologi la conservă, iar megalodonul încă nu ieşise din miocen, una din seriile interesante era „Cum se fabrică“ (How It’s Made). De la mănuşi de latex, prosoape de hârtie şi creveţi congelaţi la scaune de avion, maşini de curse şi brazi artificiali pentru Crăciun, telespectatorul curios putea afla pe fast forward cum iau naştere obiecte mai mult sau mai puţin banale, plecând de la grămăjoare adeseori inerte de materii prime. Şi publicul medical afla istorii interesante în acest documentar, ale aparatelor de imagistică prin rezonanţă magnetică, de pildă, sau ale tehnicilor digitale din stomatologie ori ale electrozilor de uz medical.
    De acest show mi-am adus aminte atunci când, în vizită de documentare la United Orthopedic Corporation, o companie taiwaneză producătoare de implanturi şi instrumente ortopedice, am aflat care sunt etapele producerii unor astfel de dispozitive. Turnarea, modelarea, acoperirea termică, comprimarea şi finisarea transformă metalul amorf în implanturi gata să asigure funcţionalitatea unor articulaţii afectate de boală sau de traumă.
   Ca orice alt domeniu al medicinii, şi dezvoltarea de implanturi ortopedice – proteze de şold şi de genunchi – este extrem de competitivă. Orice inovaţie are potenţialul de a face implantul mai rezistent, mai durabil, mai uşor de tolerat de organism, iar progresul tehnologic poate duce la scăderea preţului de fabricaţie, dar şi la personalizarea protezei. United, de pildă, şi-a propus ca de anul viitor să ducă la maximum personalizarea implanturilor, prin utilizarea tehnologiilor de imprimare tridimensională; acest pas înainte se bazează şi pe tehnologia ce utilizează materiale compacte uşoare, aflată în curs de licenţiere. Imprimarea 3D va permite inclusiv reproducerea structurii osoase trabeculare.
 
 
 
 
 
Documentarea acestui articol a fost realizată cu sprijinul TAITRA – Taiwan External Trade Development Council.
Aşteptăm cu interes feedbackul cititorilor la adresa:  hi-tech@viata-medicala.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe