Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Implementarea telemedicinei în centrele de bătrâni a avut și dezavantaje

de Florentina Ionescu - nov. 16 2021
Implementarea telemedicinei în centrele de bătrâni a avut și dezavantaje

Introducerea rapidă a telemedicinei în centrele pentru bătrâni a fost benefică, totuși a avut și unele dezavantaje, după cum arată un studiu recent.

Un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Missouri a scos la iveală că acele consultații medicale și îngrijiri acordate cu ajutorul mediului virtual (online) au redus stresul pentru rezidenții din centrele de bătrâni și a crescut accesul la servicii. Totodată, telemedicina a agravat izolarea socială și a cauzat confunzie în rândul anumitor pacienți, potrivit www.healthcareitnews.com

pacienti tablete depresie telemedicina sanatate mintala

Pe măsură ce pandemia de COVID-19 a declanșat folosirea masivă a telemedicinei în mai multe țări din lume, inclusiv în Statele Unite ale Americii, și unele centre de îngrijire pentru bătrâni au apelat la acest instrument nou, pentru a încerca să mențină pacienții în siguranță.

Sursa citată amintește de un studiu de la Universitatea din Missouri, publicat săptămânile trecute, care a scos la iveală că utilizarea unui instrument de îngrijiri virtuale a redus stresul pentru rezidenții din centrele pentru bătrâni și a ajutat la sporirea accesului la serviciile oferite.

În același timp, însă, faptul că personalul din astfel de centre s-a bazat pe telemedicină a avut și puncte slabe, în special dacă privim lucrurile dintr-o perspectivă socială.

„În cazul acelor pacienți cu deficite cognitive, este posibil ca ei să nu înțeleagă sensul unui apel telefonic de telemedicină, de ce primesc acel apel sau modul în care medicul lor le vorbește și li se adresează prin intermediul ecranului unui computer”, a explicat Kimberly Powell, profesor asistent la Sinclair School of Nursing din cadrul Universității din Missouri, și autorul principal al studiului.

Totodată, aceasta a adăugat că:

„Deși telemedicina poate fi o metodă foarte convenabilă și benefică, ea nu ar trebui privită ca o soluție unică, de tip „o soluție care se potrivește tuturor”, iar acest studiu ne-a ajutat să vedem diversele nuanțe implicate în acest caz”.

Pentru acest studiu publicat recent în „Journal of Applied Clinical Informatics”, Kimberly Powell și colegii săi au intervievat 21 de administratori și de clinicieni din 16 centre pentru bătrâni din SUA.

Scopul lor a fost să examineze consecințele implementării rapide a telemedicinei în centrele pentru bătrâni. Subiecții pe care cercetătorii i-au intervievat au citat mai multe efecte pozitive ale utilizării telemedicinei, printre care:

  • Beneficiile de a evita călătoriile pentru un rezident din centrele de îngrijire a bătrânilor,
  • Resursele organizaționale economisite,
  • Accesul îmbunătățit la îngrijiri,
  • Comunicarea sporită.

În același timp, reprezentanții acestor centre au subliniat câteva dezavantaje ale utilizării telemedicinei:

  • Preferința oamenilor de a avea discuții față în față.
  • Agravarea izolării sociale.
  • Dificultatea pentru rezidenții cu tulburări și probleme cognitive,
  • Provocările la nivelul fluxului de muncă și la nivelul utilizării tehnologiei,
  • Povara sporită exercitată asupra staffului din centre sau asupra infrastructurii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe