Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Inteligența artificială în tratamentul depresiei

de Dr. Mădălina Badea - feb. 21 2020
Inteligența artificială în tratamentul depresiei

Pacienții cu răspuns favorabil la tratamentul antidepresiv pot fi identificați și pe baza electroencefalogramei.

inteligenta-artificiala-si-tratarea-depresieiInvestigația are astfel rol și în selectarea terapiei adecvate, un pas înainte în cadrul medicinei personalizate, în vederea obținerii răspunsului clinic dorit. Utilizarea antidepresivelor este larg răspândită, dar eficiența lor comparativ cu administrarea unui placebo este modestă.

Probabil din cauza faptului că diagnosticul de depresie majoră se formulează clinic, dar înglobează o serie de afecțiuni heterogene din punct de vedere biologic. Astfel, ar fi ideal ca răspunsul la tratamentul antidepresiv să poată fi prezis printr-un model neurobiologic integrat într-un algoritm de inteligență artificială.

Căutarea fenotipului EEG sugestiv

Acesta a fost scopul unui studiu randomizat, controlat placebo, publicat recent în Nature Biotechnology*, care a inclus peste 300 de pacienți. S-au utilizat date din patru studii clinice, prima acțiune constând în stabilirea unor caracteristici ale electroencefalogramei (EEG) de repaus, sugestive pentru răspunsul favorabil la terapia cu sertralină.

Capacitatea de generalizare a acestor rezultate a fost investigată în continuare prin validarea acestui model pe alte trei loturi de pacienți. În final, s-a obținut un fenotip sugestiv pentru pacienții cu răspuns favorabil.

Algoritmul a fost testat și pentru evaluarea răspunsului la tratamentul cu stimulare magnetică transcraniană (SMT). S-a observat că un alt aspect al EEG, diferit de cel pentru sertralină, a fost sugestiv pentru răspunsul favorabil la acest tratament.

De asemenea, s-a obținut o corelație între răspunsul neuronilor prefrontali stimulați printr-un singur puls de SMT sau prin EEG și aspectul EEG de repaus sugestiv pentru răspunsul favorabil la terapia cu sertralină.

Ca perspectivă, se întrevede dorința de extindere a acestui algoritm de inteligență artificială la nivel național și aplicarea sa în domeniul altor patologii.

Provocările de viitor vor consta în reglementarea acestor metode, dovedirea siguranței, validarea de către autoritățile corespunzătoare și adaptarea lor pentru diverse subgrupuri heterogene din cadrul anumitor patologii.


Notă autor:

*https://www.nature.com/articles/s41587-019-0397-3

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe