Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Inteligența artificială, un aliat în diagnosticul și tratamentul tulburărilor de somn

de Florentina Ionescu - mar. 3 2020
Inteligența artificială, un aliat în diagnosticul și tratamentul tulburărilor de somn

Potrivit declarațiilor făcute de experții din cadrul American Academy of Sleep Medicine (Academiei Americane de Somnologie), inteligența artificială are potențialul de a îmbunătăți eficiențele și precizia în domeniul somnologiei (medicinei somnului). Rezultatele ar fi îngrijirea centrată pe pacient și prognostic mai bun pentru pacienții cu tulburări de somn.

Publicată recent online, în „Journal of Clinical Sleep Medicine”, declarația de poziție a fost dezvoltată de un comitet din cadrul Academiei Americane de Somnologie, comitet dedicat inteligenței artificiale, scrie medicalxpress.com.

tulburari-somn-somnologie-inteligenta-artificiala

Potrivit declarației, informațiile electrofiziologice adunate în timpul polisomnografiei sunt bine poziționate pentru a li se efectua o analiză avansată cu ajutorul inteligenței artificiale și cu ajutorul principiilor de „machine learning”.

„De regulă, când ne gândim la inteligența artificială în somnologie, cazul evident în care se utilizează aceasta este pentru a înregistra somnul și evenimentele asociate lui. Acest gen de tehnologie ar putea să simplifice procesele din laboratoarele de somnologie și ar putea să ofere mai mult timp pentru îngrijirea directă a pacientului”, a explicat dr. Cathy Goldstein, autorul principal al studiului, profesor de somnologie și neurologie la University of Michigan.

Ce avantaje are inteligența artificială

Datorită cantităților mari de date colectate în centrele de somnologie, inteligența artificială și tehnologia de „machine learning” ar putea însemna progrese mari în îngrijirea pacienților din acest domeniu, iar rezultatele ar fi: diagnostic mult mai precis, predicția referitoare la boală și la prognosticul tratamentului, caracterizarea subtipurilor bolii, precizie în ce privește înregistrarea somnului, precum și optimizarea și personalizarea tratamentelor la persoanele cu tulburări ale somnului. Totodată, inteligența artificială ar putea fi folosită pentru a automatiza procesul de înregistrare a somnului, în același timp identificând informații adiționale din datele obținute în timpul somnului.

Mai sunt și alte avantaje pe care le are inteligența artificială: ea le permite medicilor să dobândească informații prețioase de pe urma studiilor efectuate în privința somnului, îi ajută să înțeleagă mai bine mecanismele de la baza apneei obstructive în somn, astfel încât experții în somnologie să poată selecta tratamentul corespunzător pentru pacientul corespunzător, la momentul potrivit, în comparație cu celelalte abordări care erau folosite până nu demult.  


Notă autor:

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe